O propunere legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat a fost înregistrată de curând la Senat și prevede ca beneficiarii de ajutor social identificați că lucrează fără forme legale să piardă acordarea acestuia. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial, notează avocatnet.ro.
Potrivit acestui proiect de act normativ, cei care lucrează ilegal și care beneficiază totuși de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat vor pierde acest drept. Această propunere de modificare a Legii venitului minim garantat a fost făcută pentru a reduce numărul celor care primesc, în mod necuvenit, ajutoare sociale. Statisticile autorităților arată că aproape 20% dintre cei care primesc acest tip de ajutor au și un serviciu pe care nu îl declară.
Proiectul depus la Senat pentru dezbatere mai prevede și alte modificări privind venitul minim garantat. De exemplu, proiectul precizează că „refuzul unui loc de muncă oferit și/sau de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.
Citește și: Cine este Sebastian Kurz, tânărul de 31 de ani cu șanse mari să preia frâiele Austriei, cunoscut în România pentru ”scandalul alocațiilor”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro