Începând din 2013, Rostaş a înregistrat în total 100 de copii ca rezidenţi în Germania, fără însă ca minorii să fi avut vreodată domiciliu efectiv în această ţară. În numele minorilor, a solicitat şi încasat, apoi, beneficii şi alocaţii de 845.340 euro,
Totodată, în primăvară, Rostaş a profitat şi de ajutoarele de urgenţă pentru coronavirus, acordate de guvernul german antreprenorilor.
Cum dribla cu ajutoarele pentru afacerile micilor întreprinzători
Cum cererile se depuneau online, în perioada 9-17 aprilie, împreună cu trei complici, Rostaş a transformat 105 persoane în mici întreprinzători germani, în numele cărora a depus cereri pentru ajutoare în valoare totală de 1.039.000 de euro. A apucat să încaseze efectiv 598.000 de euro.
Descoperită în final de procurorii germani, reţeaua lui Rostaş, din care fac parte cel puţin încă trei persoane, a ajuns subiect de dosar penal pentru acuzaţii de fals, uz de fals, înșelăciune și evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau.
Pe numele bihoreanului, autorităţile germane emiseseră două mandate europene de arestare, în condiţiile în care Codul penal şi Codul de procedură penală nu au nicio prevedere care să permită conexarea a două solicitări de extrădare transmise concomitent. Solicitările se vor judeca în cadrul aceluiaşi proces, dar ca cereri diferite.
Curtea de Apel Oradea a dispus doar ca Rostaş să fie arestat preventiv, pe o perioadă de 15 zile.
Percheziții și arestări în Germania și în Austria
În dosarul fraudei cu ajutoare de urgenţă pentru coronavirus comise de reţeaua românilor sunt cercetaţi 13 suspecți, iar miercuri au avut loc patru arestări în Renania de Nord-Westfalia și în Austria, dar şi percheziţii la 15 apartamente din localităţi din Germania (Köln, Bergheim, Krefeld, Essen și un depozit în Pulheim), respectiv în Austria, în Linz, Frankenmarkt.
Foto: bzc.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro