Bodeasa, Mănăstirea Doamnei, Trușești, Iacobeni, Horodiștea, Mateieni, Carasa și Darabani sunt localitățile unde au avut loc aceste evenimente, cel puțin 76 de pompieri militari şi voluntari intervenind pentru stingerea flăcărilor, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoșani.
„La Carasa şi Mateieni, trei case au fost în pericol din cauza a două incendii de vegetaţie uscată. Flăcările s-au extins cu repeziciune pe o suprafaţă foarte mare, iar pompierii au depus un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. Vântul, care a suflat cu putere, dar și terenul accidentat (zone în care se putea ajunge doar pe jos), au îngreunat intervențiile”, a precizat ISU Botoșani ISU.
Cele mai multe dintre incendii s-au produs pe terenuri exravilane, așa că nu s-au înregistrat pagube materiale însemnate. Cauzele probabile au fost: foc în spații deschise și jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.
Reprezentanții ISU Botoșani mai spun, într-o postare pe pagina de Facebook a instituției, că, la începutul acestei săptămâni, un bărbat și-a pierdut viața într-un incendiu care a cuprins vegetația uscată de pe un câmp de lângă Darabani și atrag atenţia că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă.
„De ce? Pentru că poate pune în pericol viața oamenilor, poate distruge habitatul unor animale, poate afecta gospodăriile, locuințele, rețelele de electricitate, pădurile sau culturile agricole. În cazul unor astfel de incendii, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare, iar pompierii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii. În condiții de vânt puternic sau de temperaturi ridicate, incendiile de vegetație uscată pot deveni și mai periculoase dacă în zona terenurilor arzânde se află locuințe, păduri, solare etc.”, explică ISU Botoșani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro