Și toate se întâmplă pe același internet. Însă “fața” pe care ne-o arată internetul nu este niciodată aceeași.

Surface Web, internetul comun

Internetul comun, pe care îl știm toți este poreclit “Surface Web”, adică “internetul de suprafață”. Acesta este indexat de către motoarele de căutare și pe el găsești site-urile comune, de la cel al ziarului Libertatea la Emag.ro – cel mai mare retailer online din România, YouTube – cel mai mare site video din lume etc.

Practic, tot ce găsim la o căutare pe Google face parte din Surface Web.

Ce alte motoare de căutare mai există

Evident, Google nu este singurul motor de căutare din lume, dar este cel mai folosit, având o cotă de două treimi din total.

Alte motoare de căutare sunt Bing – deținut de Microsoft, Yahoo – deținut de Verizon, Ask Jeeves – deținut de grupul InterActiveCorp (IAC), Baidu – “Google-ul Chinei”, Yandex – “Google-ul Rusiei”, Wolfram Alpha – un motor de căutare științific sau DuckDuckGo – o inițiativă lansat în urmă cu zece ani, care pune accent pe protejarea vieții private și găsirea de rezultate obiective, nu personalizate.

Deep Web, locul unde Google “nu vede”

Deep Web, sau “internetul adânc”, reprezintă o grămadă de servicii online sau de site-uri care nu sunt indexate de către motoarele de căutare. Acestea sunt de cele mai multe ori legale, dar nu sunt indexate fie din cauza proprietății intelectuale, fie din alte motive invocate de companii.

Netflix, de exemplu, este ușor de găsit online prin motoarele de căutare, dar acestea “nu văd” ce se află dincolo de pagina de start. Acesta este un exemplu de serviciu aflat în Deep Web.

Multe alte servicii similare se află tot în Deep Web: nu putem “vedea” ce se întâmplă în interiorul serviciului de plăți PayPal, în serviciile de internet banking ale băncilor, în interiorul Gmail, în serviciile de stocare online precum Dropbox sau OneDrive ori în cadrul aplicațiilor de mesagerie precum WhatsApp, unde nu putem vedea cine ce scrie.

În esență, orice activitate proprietară este de regulă ascunsă, chiar dacă serviciul poate fi gratuit.

“Paginile web obișnuite pot fi accesate cu ușurință de către orice utilizator conectat la internet și sunt adeseori indexate de motoarele de căutare tradiționale.

Spre deosebire de surface web, rezultatele oferite de un motor de căutare nu includ paginile din deep web, care rămân așadar ferite de interogări obișnuite (de exemplu pagini care oferă conținut plătit pe bază de abonament).

Și mai ascunse sunt însă paginile din dark web, mai exact rețele accesibile unui grup restrâns de utilizatori, prin conexiuni criptate și chei secrete și nu prin intermediul browserelor tradiționale”, a declarat, pentru Libertatea, Cătălin Coșoi, specialist în amenințări informatice la producătorul de antiviruși Bitdefender.

Cum poți ajunge pe ”internetul ascuns”

”Internetul accesibil utilizatorilor obișnuiți reprezintă o mare parte din viața noastră de zi cu zi, dar mai există și un alt fel de internet, accesibil doar folosind programe precum browser-ul Tor sau sistemul de operare «Tails».

Chiar dacă misterul din jurul său îl asociază de multe ori cu activități ilicite, cea mai mare parte din Deep Web este inofensivă, fiind folosită pentru activități ca postarea și revizuirea de articole pe bloguri, schimbări de design al paginilor de web sau jurnale academice.

Pe Deep Web pot intra și persoane care doresc să își păstreze anonimatul, fără să ascundă, însă, activități ilegale sau imorale – de exemplu, jurnaliști care vorbesc cu surse pe care vor să le protejeze.

În plus, există cazul celor care provin din țări unde accesul la Internet este restricționat și nu pot accesa nici măcar site-urile publice dacă nu folosesc browser-ul Tor și/sau VPN (rețele private virtuale – n.r.)”, spune și Dan Demeter, cercetător de securitate în echipa globală de cercetare și analiză de la Kaspersky Lab.

Dark Web, partea întunecată a netului

Și mai adânc se găsește Dark Web, adică ”internetul întunecat”, locul unde se întâmplă marea majoritate a grozăviilor de pe internet.

Aici se găsesc o serie de site-uri care sunt adevărate piețe underground în care se tranzacționează de la arme și droguri până la viruși informatici, parole furate în timpul unor atacuri informatice și câte și mai câte.

“Partea într-adevăr periculoasă, unde se pot găsi arme, droguri, pornografie infantilă sau date personale de vânzare, este o mică parte din Deep web și se numește Dark web. Tot aici, infractorii cibernetici își oferă serviciile doritorilor”, completează Demeter.

Spre exemplu, o bază de date cu 1,4 miliarde de parole a fost descoperită în decembrie 2017 în partea întunecată a netului.

Internetul ca un iceberg

“Un exemplu care simplifică mult înțelegerea conceptelor este cel al unui aisberg, unde partea vizibilă la suprafața apei este web, urmat de partea situată imediat dedesubt – deepweb, iar partea invizibilă din adâncime este darkweb, accesibilă doar scafandrilor profesioniști care sunt ghidați să ajungă în respectivele locuri.

Piețele negre din dark web, practic mai multe rețele mai mici de tip darknet, oferă spre vânzare produse și servicii ilegale (armament, droguri și substanțe interzise, servicii de criminalitate fizică și informatică, etc.).

Traficanții folosesc sisteme menite să le protejeze identitatea reală, precum Tor (The Onion Router) şi sistemele de plată bazate pe monedele virtuale (precum Ethereum, Bitcoin, C-Gold, Pecunix)”, mai arată Cătălin Coșoi de la Bitdefender.

 

Ce este Tor

Pentru a accesa internetul ascuns este nevoie de de un serviciu care te face anonim, precum Freenet sau I2P. Dar cel mai celebru este TOR, al cărui nume vine de la “The Onion Browser” (Browserul Ceapă – n.r.). Comparația cu ceapa este inspirată din faptul că aceasta este stratificată.

“Rețeaua Tor, de exemplu, folosește mii de noduri, astfel încât să nu poată fi identificate nici originea, nici destinația navigării. Păstrarea anonimatului în Deep Web depinde de activitățile realizate acolo: descărcarea unui fișier, logarea pe site-uri sau conținutul flash face ca unele date de identificare a utilizatorului să fie vizibile”, mai spune Dan Demeter, de la Kasperski.

Mediu infracțional

Monitorizarea activității din internetul ascuns ne-a arătat că acesta a devenit un cadru propice dezvoltării unui mediu infracțional, în care criminalii își mențin identitatea ascunsă și devin furnizori la scară globală.

Deși unele grupări bine închegate au fost depistate și destructurate de către autorități, alte servicii specializate în comerț ilicit le-au luat imediat locul și vor continua să se extindă devenind o chestiune de importanță la scară globală.

“Fenomenul traficării cu ajutorul darkweb reprezintă un pericol pentru toate statele europene, inclusiv România, tranzacțiile implicite neavând bariere convenționale. Pentru a analiza și contracara un fenomen de acest tip este nevoie de o cooperare reală între instituțiile publice și mediul privat la nivel național, cât și de un nivel ridicat de cooperare internațională.

Rezultatul unei asemenea colaborări a dus în vara anului trecut la destructurarea AlphaBay și Hansa, cele mai mari grupări transfrontaliere de criminalitate online.

Operațiunea globală, condusă de FBI, DEA (Agenția Americană de Combatere a Traficului de Droguri) și Poliția Națională Olandeză, alături de Europol, cu sprijinul Bitdefender, a anihilat infrastructura clandestină unde se comercializau peste 350.000 de bunuri și mărfuri ilegale, inclusiv arme de foc, droguri și amenințări informatice. AlphaBay și Hansa erau prima și a treia cele mai mari piețe din DarkWeb la nivel global, cu vânzări anuale de peste un miliard de dolari.

Arestarea administratorilor și destructurarea grupărilor a fost cea mai dură lovitură dată criminalității informatice și una dintre cele mai complexe operațiuni transfrontaliere din ultimii ani. Cele două rețele au făcut mii de victime la nivel mondial și au funcționat într-un cadru anonim care a testat pe deplin abilitatea autorităților de a aduce vinovații în fața justiției”, completează și Cătălin Coșoi, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Cum ne protejăm dacă vrem să navigăm pe internetul ascuns

Utilizatorii care accesează Deep Web din curiozitate trebuie să fie atenți, pentru a nu ajunge, dintr-un singur click, pe Dark Web, adică direct în mijlocul unor activități ilegale.

“Și mai ales, le recomandăm să restricționeze accesul copiilor la dispozitive pe care e instalat Tor.

Datorită protocolului Tor, este posibil ca viteza de navigare pe Deep Web să scadă, așa că utilizatorii n-ar trebui să se aștepte la aceeași viteză ca pe Internetul obișnuit.

De asemenea, este important să nu dezvăluie datele personale, inclusiv adresa de e-mail, pentru că vor compromite tentativa de a-și păstra anonimatul”, punctează Dan Demeter.


INTERVIU | Stelarc, artistul cu o ureche implantată în braţ: ,,În viitorul apropiat, am putea trăi fără puls” – VIDEO

       
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Observatornews.ro
Torturat de părinți până aproape de moarte, un băiețel a reușit să schimbe legea în Marea Britanie: "Am plâns în hohote când l-am întâlnit prima dată"
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
HOROSCOP
Horoscop 3 decembrie 2021. Capricornii ar vrea să asiste neutru la disputele unor apropiați, dar e greu să reziste
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon