Timp de patru ani, Adriana Radu a lucrat la un studiu care să ne arate câți bani pierdem din cauza lipsei educației sexuale.
„Indiferent ce crezi, bine făcută, educația sexuală chiar protejează tinerii. Ba chiar ne poate ajuta să economisim niște bani. Literatura internațională de specialitate arată că dacă tinerii primesc educație pentru sănătatea reproducerii și a sexualității, efectul va fi reducerea numărului de sarcini nedorite, de avorturi, de cazuri noi de boli cu transmitere sexuală și HIV la cei între 15 și 24 de ani. Cu cât se reduce numărul de cazuri, cu atât se reduc costurile. Un astfel de program ar costa 1,8 milioane de euro pentru un an. Dacă efectele ar fi la 50% decât cele obținute de Estonia într-un an, 90 de minore n-ar mai naște, 415 tinere nu ar mai face avort, 11 tineri nu ar mai avea sifilis și 6 tineri nu s-ar mai îmbolnăvi de HIV. Și în cel mai bun caz, 670 de mii de euro ar fi economisiți, cu efecte 100% ca în Estonia”, explică tânăra cercetătoare într-un video.
Cu alte cuvinte, se investește prin Ministerul Educației, primește înapoi sistemul public de sănătate. Dar banii ajung în același loc, la bugetul de stat. Sunt bani care altfel ar merge pe tratamente.
Cu sau fără educație sexuală, tinerii își încep viața sexuală în jurul vârstei de 17 ani
S-a dat exemplul Estoniei, țară fost sovietică, într-o situație aproape similară cu România: nu aveau în anii 90 educație sexuală în școli, au lucrat la un curriculum și din 2001 a devenit materie obligatorie în școli. Și toate cazurile de sarcini nedorite, avorturi, infectări cu HIV sau alte boli venerice la tinerii între 15 și 24 de ani au scăzut cu mult.
„În majoritatea țărilor europene e o materie obligatorie. Mulți își pun întrebarea de ce trebuie să învățăm în școli când ar putea să o facă părinții. Doar că părinții nu știu tot. Iar pentru cei îngrijorați, menționez că studiile arată că vârsta de începere a vieții sexuale peste tot este de 17 ani, indiferent dacă au parte sau nu de educație sexuală”, a explicat și doctorul Evert Ketting, reprezentant al Centralei Federale Germane pentru Educație pentru Sănătate, organ consultativ pentru întreaga Europă.
Introducerea educației sexuale, o poveste fără sfârșit
În România, peste 18 mii de minore pe an ajung mame, număr ce ne plasează pe primul loc în Europa. Peste 19.000 fac avorturi, avem peste 200 de cazuri de sifilis anual și 125 de cazuri de persoane tinere infectate cu HIV. Și toate vin din lipsa informațiilor și tabuizării educației sexuale.
Adriana primește pe platforma Sexul vs. Barza sute de mesaje în fiecare săptămână. „Cineva îmi scrie despre violența sexuală în școli, o fată basarabeancă: «Bună, am 13 ani, sunt basarabeancă, dar nu contează asta. Băieții de vârsta mea sau chiar mai mari pot face ce vor cu fetele. Pentru că am fost mereu considerată mai sexy sau „bună de…” am avut parte numai de abuzuri sexuale, băieții obișnuiau să mă apuce de fund, să mă plesnească sau să strige chestii indecente după mine.» Ăsta e un comentariu la un clip pe care l-am pus despre primul sărut. Iar această fată mi-a spus despre primul ei sărut care a fost fără consimțământ. A fost sărutată cu forța la 11-12 de un băiat mai mare, în curtea școlii și nu a primit ajutor de la profesori”, dă un exemplu Adriana. Pentru că nu avea vreme să răspundă tuturor celor care îi scriau, a făcut un parteneriat cu Organizația „Salvați Copiii” pentru a face consilierea și ca toți cei care îi scriu să primească un răspuns.
În prezent, o petiție care militează pentru introducerea educației sexuale în școli poate fi încă semnată pe declic.ro. În ultimii ani, peste 50 de ONG-uri s-au solidarizat pentru a introduce această materie în școli. Anul trecut a fost respinsă „legea inocenței copilăriei”, o inițiativă care prevedea, printre altele, pedeapsa cu închisoarea până la doi ani pentru profesorii care dau orice fel de informaţii de educaţie sexuală elevilor, fără acordul scris al părinţilor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro