Conform unui raport privind variantele coronavirusului care determină îngrijorare publicat marți, 1 februarie, 13 cazuri de infectare cu subvarianta BA.2 au fost confirmate în țara noastră.
„Având în vedere cât de repede s-a răspândit și chiar a depășit în unele locuri varianta originală Omicron, cunoscută sub denumirea științifică BA.1, această nouă subvariantă pare să aibă o rată de creștere și mai mare. Nu există dovezi că provoacă o boală mai gravă decât Omicron original, care a fost asociat oricum cu o boală mai ușoară decât variantele anterioare, precum Delta”, a declarat pentru CNN Leana Wen, medic și profesor de politici și management al sănătății la Universitatea George Washington.
Specialistul îndeamnă populația să nu se îngrijoreze, ci doar să urmărească cu atenție evoluția subvariantei. „Studiile preliminare din Regatul Unit arată, de asemenea, că persoanele vaccinate, care au primit și doza booster, sunt la fel de bine protejate împotriva BA.2 ca și în cazul BA.1”, subliniază ea.
În cele mai multe situații, o persoană care se infectează nici nu va afla ce variantă sau subvariantă a virusului a luat, întrucât este nevoie de secvențieri suplimentare pentru a se stabili acest lucru cu exactitate. În prezent, 99% din cazuri la nivel global sunt cu varianta BA.1 de Omicron.
Având în vedere cât de similare sunt variantele BA.2 și BA.1, spune specialistul intervievat de CNN, este greu de crezut că o persoană care a trecut prin boală cu prima variantă a Omicron se va reinfecta cu cea de-a doua.
„În cel mai bun scenariu imaginat, avem destui oameni protejați, datorită vaccinării și infectării recente, astfel încât BA.2 să nu provoace o creștere substanțială a numărului de cazuri. Am putea continua pe acest drum, cu vaccinarea, pentru a avea o scădere a numărului de cazuri în primăvară și vară. Un alt scenariu este că BA.2 atenuează scăderea bruscă a cazurilor din prezent și ajungem să avem un alt val mai prelungit decât am avea doar cu BA.1”, spune Leana Wen.
Ce protecție oferă vaccinul?
Experții au căzut de acord, în urma studiilor și observațiilor directe, că Omicron infectează mai ușor persoanele vaccinate decât Alpha sau Delta, dar și că vaccinarea cu două doze și mai ales cu trei protejează de formele grave ale bolii și de deces.
Nu există nicio informație până în prezent care să arate că noua subvariantă Omicron reușește să depășească protecția oferită de vaccinare mai ușor decât o face tulpina originală.
Pfizer și Moderna lucrează însă pentru a dezvolta un vaccin special pentru tulpina Omicron, care să fie administrat ca booster. Acest ser va funcționa și împotriva variantei originale, și a subvariantei recent apărute.
„Cu toate acestea, până la finalizarea studiilor clinice nu vom ști cât de eficient este noul rapel specific Omicron, în comparație cu vaccinul și rapelul pe care le-am folosit deja. Nimeni nu ar trebui să aștepte un booster specific Omicron dacă este deja eligibil pentru a treia doză”, subliniază Wen.
Care este cea mai bună protecție?
Specialistul subliniază că, în continuare, persoanele cu imunitate scăzută, cu boli cronice și cele în vârstă sunt la risc, în caz de infectare, să dezvolte o formă gravă.
„Apariția unui alt virus contagios înseamnă că persoanele care doresc să evite infectarea cu COVID trebuie să continue să ia măsuri de precauție. Cea mai importantă este purtarea măștii, iar calitatea măștii contează cu adevărat. Cea mai bună mască este una bine potrivită pe față, confortabilă, pe care o puteți purta constant și este certificată N95, KN95 sau KF94”, spune medicul.
O măsură suplimentară pentru protejarea celor vulnerabili, spune specialistul, este deținerea unui test rapid antigen la domiciliu, care să poată fi făcut înainte de a merge în spații publice închise unde pot fi numeroase persoane despre care nu se știe dacă sunt vaccinate sau nu.
Va fi aceasta ultima variantă a virusului?
Specialiștii resping cu hotărâre că acest coronavirus se va opri odată cu această variantă Omicron. „Noi variante apar tot timpul, pentru că asta fac virusurile, suferă mutații atunci când se reproduc. Dacă o nouă variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial depinde de factori precum contagiozitatea, virulența sau capacitatea de a depăși imunitatea căpătată prin vaccinare ori infectare”, spune Wen.
Ea subliniază că vaccinarea este cheia pentru a înfrânge pandemia, iar „cu cât avem mai multă imunitate în rândul populației, cu atât mai puține virusuri se vor răspândi și vor suferi mutații și cu atât mai repede putem ieși cu toții din această pandemie”.