In ultima perioada au fost tot mai multe pene de curent si fluctuatii de tensiune care au distrus nenumarate aparate electrice. Libertatea va prezinta cateva sfaturi legate de ce anume trebuie facut pentru a proteja electrocasnicele in cazul unor astfel de situatii neplacute.
Tensiunea curentului ar trebui sa fie in mod normal 220 V, insa in unele zone pot exista fluctuatii cuprinse intre 180 si 350 V. Acestea, impreuna cu eventualele pene de curent, pot distruge electrocasnicele din locuinta.
Unele aparate electrice mai noi au un sistem propriu de securitate pentru astfel de situatii, altele insa, nu. De aceea, este bine sa stiti cum va puteti proteja televizorul, frigiderul, masina de spalat, centrala termica, lampile sau calculatorul.
Se scot toate stecherele din prize
Vasile Copaeru, inginer de instalatii si asociat unic in cadrul Marcop Comexim SRL, ne-a spus ca, atunci cand se opreste curentul, este indicata, ca prima masura, deconectarea sigurantelor din tabloul electric. Apoi, se scot aparatele electrice din priza, pe rand.
Cand s-a reluat furnizarea energiei electrice, se conecteaza din nou sigurantele electrice si, pentru a se preintampina o eventuala suprasarcina, peste 220V, se poate folosi un aparat de masura sau o lampa de control.
Abia apoi se introduc aparatele electrice din nou in priza. Iata cum trebuie sa procedati cu fiecare aparat in parte:
-televizorul – trebuie oprit de la buton si apoi deconectat de la sursa de curent;
-frigiderul – se scoate din priza si se evita deschiderea usii pentru a nu patrunde caldura in interior;
-centrala termica – se opreste si se deconecteaza de la sursa de curent;
-masina de spalat – in cazul in care era in functiune in momentul in care a intervenit pana de curent, aceasta isi va relua ciclul de spalare.
Cum protejati calculatorul
Este indicat sa avem calculatorul dotat cu un dispozitiv UPS (Uninterruptible Power Supply – sursa de curent neintrerupta). Acesta stabilizeaza si uniformizeaza curentul care patrunde in aparat din reteaua electrica, protejand astfel sursa de curent a calculatorului. De asemenea, asigura o rezerva de curent atunci cand se intrerupe furnizarea energiei electrice, perioada in care puteti salva ceea ce ati lucrat.
Cine va da banii pe obiectele arse
Defectarea aparatelor din casa ca urmare a unui soc de tensiune se anunta in scris furnizorului de electricitate, in cel mult cinci zile lucratoare de la incident. In cazul in care societatea Electrica este vinovata pentru deteriorarea receptoarelor electrice ale unei persoane care este consumator casnic, atunci aceasta poate sa ceara despagubiri. Sunt exceptate receptoarele electrotermice si lampile electrice. Sesizarile trebuie inregistrate la registratura generala sau la registratura Centrelor de Relatii cu Clientii ale sucursalelor si filialelor societatii Electrica SA.