Amsterdam a câștigat în urma aruncării monedei după ce a încheiat cu un număr egal de voturi cu Milano în a treia rundă de vot.
Amsterdam, Copenhaga și Milano au trecut de prima rundă de vot, după ce ce au obținut cele mai multe voturi, dar fără majoritate.
Într-un sistem complex de vot, miniștrii au avut trei voturi pentru a le distribui în timpul primului tur de scrutin, în valoare de trei, două și un punct. Numai dacă un candidat ar fi obținut paisprezece voturi cu trei puncte, ar fi fost ales imediat.
În primul tur, Milan a primit un total de 25 de puncte, în timp ce Amsterdam și Copenhaga au primit 20 de voturi fiecare. Bratislava a primit 15; Barcelona 13; Stockholm 12; Atena 10; Porto 10; Varșovia și Bucureștiul 7; Bruxelles și Helsinki 5; Viena 4; și Bonn, Lille și Sofia 3.
În a doua rundă, Copenhaga a fost eliminată, dar nici Milano și nici Amsterdam nu au reușit să obțină majoritatea, așa că s-a recurs la metoda eliminatorie a monedei.
Un total de 19 state membre au depus o ofertă pentru a găzdui EMA, însă, cu puțin timp înainte de întâlnire, Croația, Irlanda și Malta și-au retras candidaturile.
EMA din Londra are nevoie de o nouă locație pentru sediul său după ce Marea Britanie va părăsi UE în marie 2019.
În cursul zilei de luni, la Bruxelles, se va vota orașul care va găzdui noul sediu al Agenției Europene a Medicamentului după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Bucureștiul alturi de alte 18 orașe s-au înscris în această cursă.
Relocarea AEM va fi decisă, luni, în urma unui vot secret care se va desfășura în mai multe tururi și care va fi, cel mai probabil, unul politic.
Totuși, presa scria zilele trecute că Bucureștiul nu are șanse să găzduiască Agenția Europeană a Medicamentului, principalele favorite fiind Bratislava și Milano. Bătălia lobiștilor din ultimele luni pare să fi fost câștigată de Italia și Solvacia, dar lupta este departe de a fi încheiată.
Votul va fi în mai multe tururi. În primul tur, fiecare țară va putea da un vot în valoare de trei puncte, unul în valoare de două puncte și unul în valoare de un punct. Cu excepția cazului în care un oraș primește sprijin copleșitor în prima rundă, cei mai apreciați trei candidați vor merge în continuare în următoarele runde de vot până când va fi desemnat un singur câștigător.
Votul va fi secret, iar mulți candidați sunt susceptibili, cel puțin în prima rundă, să se voteze singuri. Unii diplomați avertizează că națiunile ar putea chiar să încerce să voteze pentru candidații mai slabi, cu scopul de a slăbi concurenții serioși.
Miza pentru concurența acerbă o reprezintă atragerea angajaților cu înaltă calificare din cadrul agențiilor, a familiilor lor, a afacerilor care vin odată cu ei și a numărului mare de vizitatori, se așteaptă în jur de 40.000 de sejururi la hoteluri pe an.
Guvernul de la București a depus la sfârșitul lunii iulie, la Comisia Europeană, dosarul de candidatură pentru relocarea Agenţia Europeană pentru Medicamente.
„Am încredere în şansele României de a se califica pentru această selecţie, pentru că dispunem de o expertiză substanţială în sectorul medical. Informaţiile din dosarul de candidatură susţin cu elemente concrete argumentele noastre că România este pregătită să-şi asume o astfel de responsabilitate”, atransmis premierul Mihai Tudose.
Locaţia propusă de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera. Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, care va avea o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, cu un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi şi o excelentă infrastructură IT&C.
Concurența Bucureștiului pentru EMA o reprezintă orașe precum Amsterdam, Copenhaga, Barcelona, Viena, Bruxelles, Bonn, Stockholm, Atena Milano și Bratislava.
Citește și: FOTO | O poveste ca-n basme. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip aniversează 70 de ani de căsnicie: “Cu adevărat îndrăgostită”