În nord-estul Indiei există un sat, pe nume Mawsynram, care a fost denumit oficial cel mai umed loc din lume. Mawsynram este situat la o altitudine de 1400 de metri, la aproximativ 16 km vest de Cherrapunji, pe Dealurile Khasi. Cantitatea precipitații pe an este de peste 23.000 de litri/metru pătrat, față de media anuală de 11.430 litri/mp. Mawsynram primeste aproape 12 m de ploaie într-un an mediu. Prin comparație, în Romania, cad în medie 637 mm/an, iar la altitudinea la care se afla acest sat, în Romania, media precipitațiilor este de 800-1000 mm/an.
Sătenii localității situate pe dealul Khasi, din statul Meghalaya au fost nevoiți să se adapteze condiţiilor dificile de trai, prin soluţii ingenioase. Celebrul fotograf Amos Chapple a realizat câteva imagini din acest sat care vorbesc de la sine. Pentru a se putea deplasa către șocală elevii trec pe poduri făcute din rădăcini ale arborelui de cauciuc, acesta fiind singurul lemn care poate rezista ploilor și umezelii continue.
Ingeniozitatea locuitorilor nu se oprește aici. Adulţii care trebuie să lucreze în aer liber și-au construit niște umbrele speciale, care le acoperă întregul corp, realizate din frunze de bambus şi de bananier și care nu necesită folosirea brațelor.
Cu toate ca aici sunt precipitaţii abundente tot timpul anului, această localitate se confruntă cu o lipsă acută de apă potabilă.
Care este explicația?
Vara, curenţii de aer care se îndreaptă spre nord pe deasupra câmpiilor imense din Bangladesh adună foarte multă umezeală. Norii care se formează ajung deasupra acestui sat, unde dealurile fiind abrupte practic blochează și comprimă norii, care se descarcă aici şi astfel plouă aproape constant.
De altfel, satul este înregistrat în Cartea Recordurilor pentru că aici s-au înregistrat în anul 1985 nu mai puţin de 26.000 litri/metru pătrat de precipitaţii, cantitate ce depășește cu mult media anuală de 11.860 litri/metru pătrat.
Cel mai uscat loc de pe pământ- Atacama, Chile
Știai că pe Pământ există un loc mult mai uscat decât Sahara? Este un deșert de coastă, din America de Sud, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Deșertul Atacama este cel mai arid deșert, din lume, precipitațiile fiind de 1,8 l/m.p. la 10 ani. El se află situat pe coasta de nord vest sudamericană în nordul statului Chile limitat la vest de coasta Pacificului, la Sud de Peru și la est de Bolivia și Argentina. Atacama s-a confruntat cu cea mai lungă perioadă de secetă. Aici, în anul 1971 a căzut prima ploaie după 400 de ani de secetă.
Deșertul se întinde pe o lungime de aproape 1.000 km pe direcția N-S în vestul Americii Latine. Lățimea sa este de circa 150 km fiind mărginit la est de Munții Anzi, iar la vest de țărmul Oceanului Pacific.
Care este cauza?
Prin fenomenul climatic denumit „El Niño” aici au loc averse intense de ploaie la intervale de 6 – 10 ani, care produc pentru un timp scurt o înflorire a deșertului. Vârsta deșertului este apreciată la 15 milioane de ani. Cantitatea anuală de precipitații fiind față de Death-Valley (Valea Morții) SUA mai redusă într-un raport de 1 / 50. Diferențele de temperatură din regiune sunt mari oscilând între zi +30 de grade și noapte -15 °C.
Datorită aridității sale și aspectului reliefului, Atacama, a fost deseori asociată cu aspectul planetei Marte.
Umiditatea foarte redusă a aerului din deșert, permite vederea clară la distanțe mari. De aceea, au fost postate pe munții din regiune mai multe observatoare astronomice.
Cercetări geologice amănunțite au arătat că anumite părți ale Deșertului Atacama sunt afectate de ariditate de 200 milioane de ani, din Triasic. Un aspect specific este și faptul că în regiune culmi de circa 6.000 m nu au ghețari. Aici au fost filmate scene pentru filme SF care aveau ca subiect planeta Marte.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!