Cuprins:
Ce se întâmplă atunci când te afli într-o zonă fără conexiune la internet? Cum poţi avea navigare GPS pe telefon în acest caz și care sunt cele mai bune aplicaţii GPS pentru Android care nu necesită acces la internet îți vom spune în articolul de față.
Ce înseamnă GPS și cum funcționează?
GPS (n.n. – Global Positioning System) este o tehnologie creată în urmă cu șase decenii de către americani, care a revoluționat modul în care ne deplasăm pe uscat, pe apă și prin aer.
Spre sfârșitul anilor 70, GPS-ul a fost dezvoltat în scopuri militare, iar din 1983 este folosit și în scopuri civile, cu aplicabilitate în domeniul aviatic și cel naval.
Sistemul de Poziționare Globală este un sistem de radio-navigaţie globală format din 24 de sateliţi care orbitează în jurul Pământului. Aceștia transmit continuu la receptorii de la sol semnale radio digitale ce conţin date despre localizarea sateliţilor şi ora exactă. Aceşti receptori sunt echipaţi cu ceasuri atomice care au o precizie de o miliardime de secundă.
GPS-ul transmite datele cu o acurateţe de câţiva metri, însă cu ajutorul variantelor mai avansate, se pot face măsurători cu o acurateţe mai mică de un centimetru.
În prezent, smartphone-urile cu Android, iOS și alte sisteme de operare sunt prevăzute cu un astfel de receptor GPS, care vine însoțit de funcţia A-GPS (n.n. – Assisted GPS). Aceasta ne indică faptul că localizarea telefonului este determinată cu receptorul GPS, dar şi prin utilizarea localizării mai puţin precise a unei conexiuni la internet.
Prin combinarea acestor funcţii, localizarea se face mult mai rapid comparativ cu situația în care ar fi fost utilizat doar receptorul GPS.
Care sunt cele mai bune aplicații GPS „offline”?
Aplicațiile de navigație care oferă hărți online sunt, de regulă, gratuite sau mult mai ieftine decât orice alt dispozitiv de navigație.
Datorită conexiunii la internet a telefoanelor mobile, aplicațiile de navigație oferă opțiuni cum ar fi direcțiile de urmat pas cu pas, informații despre trafic, alerte de limitare a vitezei, hărți detaliate și altele.
Cele mai populare aplicații GPS utilizate în România sunt cele două administrate de Google: Hărți Google (n.n. – Google Maps)și Waze (n.n. – fostul FreeMap Israel).
Ambele se pot descărca gratis, sunt foarte exacte și sunt actualizate frecvent. În plus, Hărțile sunt preinstalate pe telefoanele cu Android. Ambele necesită conexiune constantă la internet, însă ele pot fi folosite și „offline”.
În cele ce urmează îți vom spune cum poți face asta, dar și ce alternative de navigație GPS fără internet ai la cele două aplicații.
Hărți Google
Această aplicație care vine preinstalată pe telefoanele cu sistem de operare Android. Ea funcționează mai bine cu conexiune la internet, însă oferă posibilitatea să descarci în avans harta unei anumite regiuni astfel încât să o utilizezi ulerior și „offline” în situația în care vei pierde brusc semnalul GSM.
Pentru a descărca harta dorită, trebuie să atingi butonul de acces la contul personal Google din colțul din dreapta sus, apoi selectează Hărți Offline. Google îți va recomanda cu promptitudine câteva hărți pentru a fi descărcate pe baza domiciliului tău și a locurilor pe care le frecventezi cel mai mult.
De asemenea, poți atinge Selectați harta personală pentru a descărca o altă hartă din zona care te interesează. Dimensiunea maximă care poate fi descărcată este de 2 GB, echivalentă cu o suprafață de circa 320×200 km. Odată descărcate, hărțile vor funcționa la fel ca la versiunile online.
Spre deosebire de modul „online” unde beneficiezi de alerte radar pentru ambuteiaje, incidente de trafic și rută ocolitoare, în modul „offline” nu vei avea aceste opțiuni.
Waze
Aplicația administrată de Google foloseşte hărţile Google şi poate funcţiona şi în modul „offline”. Waze necesită conexiune la internet doar pentru calcularea iniţială a rutei alese.
Tot ceea ce trebuie să faci este să foloseşti funcţia Search pentru a găsi adresa/destinația dorită, aştepţi până când aplicaţia calculează ruta optimă şi, în final, apeși butonul Go pentru a iniţia călătoria.
Aplicația te va ghida chiar dacă nu vei mai avea conexiune wireless sau date mobile, deoarece harta de navigaţie şi toate informațiile s-au salvat automat în memoria telefonului mobil. Singurul detaliu de care nu te vei putea folosi fără internet vor fi alertele din trafic.
Maps.ME
Această aplicație este pentru telefoanele Android și este gratuită. Ea îți permite descărcarea hărţilor din oricare țară pentru ca ulterior să le poți folosi „offline”, oferind indicații complete pas cu pas.
Maps.Me include o funcţie de navigare „turn-by-turn” pe care o poți utiliza şi fără să ai conexiune la internet. Suportul folosit este OpenStreetMap, iar hărţile sunt disponibile gratuit, sunt optimizate pentru a folosi mai puțin spațiu pe telefon și funcționează doar „offline”.
MapFactor
Este una dintre cele mai descărcate și utilizate aplicații GPS. Ca și în cazul Maps.ME, hărțile folosite sunt de la OpenStreetMap, care sunt actualizate frecvent de o comunitate importantă de voluntari.
Există opţiunea să adaugi și să folosești hărţi suplimentare, însă unele dintre acestea sunt disponibile contra cost.
MapFactor este perfect adaptată pentru utilizarea sa „offline” și oferă navigare cu indicaţii vocale, moduri de vizualizare 2D şi 3D și teme de zi și de noapte. De asemenea, permite interogarea locaţiilor şi calcularea rutei fără a avea conexiune la internet.
HERE WeGo
Aplicația este complet gratuită și este ușor de utilizat și de înțeles. Ea îți permite să descarci toate hărțile de care ai nevoie pentru a le utiliza ulterior „offline”, fără a avea nevoie de acces la internet.
Hărțile folosite de HERE WeGo sunt foarte detaliate, complete și actualizate frecvent. Căutarea unei adrese/destinații funcționează foarte bine datorită unui motor de căutare optimizat.
După ce ai ales adresa/destinația ți se afișează trei rute alternative incluzând toate informațiile legate de timpul estimat al călătoriei, de trafic și de prezența unor drumuri cu taxă de-a lungul rutei alese.
Sygic Travel Maps
Sygic este o altă aplicaţie de navigație destinată telefoanelor Android. Oferă hărți TomTom nu numeroase repere de vizualizare 3D pentru clădiri și forme de relief.
Toate hărțile se pot descărca separat, ceea ce înseamnă că poți utilizezi aplicația chiar dacă nu ai conexiune la internet. Modul de funcţionare „offline” te asigură că nu vei avea niciodată probleme în zonele lipsite de semnal GSM.
Aplicația Sygic se poate descărca gratis din Magazinul Google Play, însă unele opțiuni sunt contra cost. Versiunea sa completă poate fi testată gratuit pe o perioadă de șapte zile.
Offline Maps & Navigation
Așa cum sugerează și numele, această aplicație este destinată utilizării eminamente „offline”. Hărțile din cele peste 200 de țări disponibile, inclusiv România, se pot descărca gratuit direct în telefonul mobil.
Dacă ai acces la internet, aplicația te avertizează în timp real asupra existenței pe ruta stabilită a unor ambuteiaje, incidente de trafic sau radare. Din păcate, spre deosebire de alte aplicații de navigație, nu oferă și rute alternative.
OsmAnd Maps Travel & Navigate
Este una dintre cele mai precise și mai detaliate aplicații de navigație care funcționează „offline”. OsmAnd este disponibilă gratuit, însă, asemenea versiunilor gratis ale multor aplicații, și în acest caz există unele limitări. Una dintre acestea este aceea că nu poți descărca mai mult de 10 hărți.
Această aplicație pune la dispoziție mai multe funcții de bază, între care asistență vocală și video, notițe, ora estimată de sosire, teme de zi și de noapte, rute recalculate instantaneu în cazul în care greșești un traseu și altele.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!