Rata sau chirie? O intrebare pe care si-o pun tot mai des cei care locuiesc intr-un oras mare, dar nu au inca o locuinta proprie. In conditiile in care preturile la case aproape s-au dublat de la an la an, chiriasii vor fi nevoiti sa isi faca socotelile si sa vada daca isi permit propria locuinta.
Potrivit unui studiu realizat de portalul MagazinulDeCase.ro, chiria a ajuns acum sa reprezinte in medie aproximativ 70% dintr-o rata bancara. ‘Pentru a demonstra acest raport, am ales trei zone diferite din Bucuresti: ultracentrala, centrala si periferie. Am ales un anumit tip de cumparator, care isi va permite sa achite un avans de minimum 20%. Concluzia este evidenta! Desi in cazul unui credit bancar s-ar plati o suma cu 20-30% mai mare decat chiria, cel care face acest pas stie ca achita suma lunara la propria locuinta. Si, oricum, investitia se va amortiza in timp’, ne-a explicat Matei Malos, director general la MagazinulDeCase.ro.
Analistii imobiliari spun ca, desi in acest an este programata lansarea mai multor proiecte rezidentiale care vor suplimenta generos oferta, pretul locuintelor va continua sa creasca cu peste 20%. Ei preconizeaza ca numai in urmatoarele luni vor fi livrate 10.000 de apartamente noi.
Totusi apartamentele in blocurile construite in perioada comunista sunt si acum optiunea principala pentru clasa medie. Potrivit unui raport realizat de analistii companiei Neocasa, preturile apartamentelor vechi se vor mari cu 10%, iar cele la apartamentele din zonele rezidentiale vor avea o crestere de 20-25%.
„Mai bine platesti pentru caminul tau”
Monica Vlad, 59 de ani, profesoara: ‘Cel mai bine e sa platesti rata la o casa. Chiar daca dai mai mult decat la o chirie pe luna, e mai avantajos sa platesti un apartament, pentru ca ramai cu el’.
Bogdan Caplescu, 30 de ani, administrator: ‘Pe termen lung, achitarea unei rate pentru o casa e mai avantajoasa. Chiar daca platesti si 20 de ani, tot e bine, pentru ca ramai cu locuinta’.
Eduard Fritz, 38 de ani, sofer: ‘Platind chirie luna de luna nu rezolvi nimic, doar il imbogatesti pe proprietar. Daca ai un salariu bun, e bine sa faci o rata. Mai bine platesti pentru caminul tau’.
Ana Maria Croitoru, 33 de ani, economista: ‘Cine are un venit bun poate sa-si faca o rata. Daca nu ai bani, stai cu mai multi in chirie si platesti mai putin. O rata te face insa proprietar’.
Iata raportul dintre cele doua tipuri de plati pentru locuintele din Capitala
Sursa: MagazinulDeCase.ro
Nota: garsonierele au o suprafata minima de 36 mp, apartamentele cu doua camere – 60 mp si apartamentele cu trei camere – 70 mp.