Digi24 a difuzat sâmbătă un reportaj despre o intervenție chirurgicală dificilă de transplant hepatic realizată la Institutul Clinic Fundeni. O femeie de 54 de ani a fost salvată de un nepot care i-a donat o parte din ficat.
La scurt timp, medicul Marian Uscatu a sesizat faptul că în imaginile din blocul operator se observă un cadru medical fără mască de protecție și care bea cafea. „Esența medicinei românești: în plin transplant hepatic, o doamnă stă relaxată, fără mască, cu paharul de cafea în mână. Horror. Inadmisibil”, a postat pe o rețea de socializare medicul chirurg.
Un alt medic care a reacționat la videoul din sala de operație este H.R., care a acceptat să comenteze pentru Libertatea cazul de la Fundeni, dar a dorit să nu-i fie publicat numele în totalitate. H.R. este chirurg de chirurgie generală la un spital privat din Elveția, unde profesează de 7 ani, după o carieră medicală de două decenii la un mare spital de urgență din București.
„Cât am lucrat în România, am procedat la fel”
Libertatea: Domnule doctor, ce v-a șocat în înregistrarea din sala de operație a Institutul Clinic Fundeni?
H.R.: Văzând imaginile din blocul operator, m-am îngrozit. Dar nu din cauza cadrului medical surprins fără mască și bând cafea, ci pentru alte lucruri. Nici măcar nu iau în discuție faptul că era vorba de o operație de transplant, unde condițiile de asepsie trebuie să fie impecabile. Tot scutul de apărare al pacientului este căzut. Pentru orice fel de intervenție chirurgicală, ceea ce se vede în imagini este absolut incorect.
– Ce vreți să spuneți?
– Nu vreau să se spună că mă dau mare, că sunt un chirurg care a plecat din țară și care nu a mâncat salam cu soia, iar acum dau lecții altora.
Recunosc, cât am lucrat în România, am procedat la fel, am făcut aceleași lucruri. În majoritatea blocurilor operatorii din spitalele românești se întâmplă la fel.
– Se întâmplă la fel?! Nu există reguli?
– Nu pot afirma că nu sunt reguli, pentru că nu este adevărat. În blocurile operatorii există protocoale, totul este scris, cum și cât se sterilizează, câți oameni trebuie să fie în sală, cât timp să fie între intervenții. Cred că sălile de operații sunt bine dotate, inclusiv cu instalații de flux laminar de purificare a aerului…
Din filmarea de la Fundeni observ însă că acel bloc operator arată ca un bloc operator, e echipat ca un bloc operator, dar nu e un bloc operator normal. Un bloc operator nu trebuie să arate ca un depozit de materiale, așa cum observ în imagini. Nu trebuie să existe acolo dulapuri, tabureți. Toate acestea trebuie să se afle într-o încăpere anexă, unde are acces asistentul de sală.
În înregistrare se observă cum câțiva oameni se perindă în aceea sală… Este inadmisibil ce se întâmplă. Sunt persoane care se plimbă cu mâinile-n buzunare și doar se uită.
Cât despre cadrul medical fără mască de protecție și care stă și bea cafea la un metru de masa de operație, sunt convins că există o cameră anexă de repaus, unde se pot odihni, pot sta pe un scaun, se pot hidrata, pot scrie protocolul de operație, pot să-și limpezească gândurile…
„Nu se respectă protocoalele”
– Sunt încălcate mai multe reguli în timpul acelei intervenții chirurgicale?
– Nu doar doamna fără mască e în neregulă, ci tot ansamblul este greșit… Și toți cei prezenți tolerează această situație, ăsta este lucrul cel mai grav.
Și acesta este adevărul: în spitalele românești nu se respectă protocoalele, regulile. Mare parte dintre noi așa am crescut, așa ne-am format. În Spitalul de urgență din București, în care am profesat 20 de ani, am trăit același lucru. Se mânca, se bea cafea, mai vine cineva să spună un banc, ce contează că sunt reguli scrise, protocoale, treaba merge și așa.
– Și cine este vinovat pentru această stare de fapt din sistemul medical românesc?
– Nu știu cine e vinovat. Toată lumea! Acum, dacă aș fi chirurg într-o sală de operație din România, i-aș da afară pe toți cei care nu respectă regulile. Nici nu are importanță dificultatea operației. Este valabil pentru orice fel de intervenție.
Chirurgii români sunt foarte buni profesioniști, ei sunt primii care ar trebui să ia măsuri dacă șeful blocului operator nu-și face treaba. Nu trebuie să mai tolereze nicio abatere care diminuează șansele de recuperare ale pacientului.
De vină este tot sistemul medical românesc, al cărui motto este „merge și așa” și care spune că „străinii ăia sunt niște fraieri, care nu știu nimic”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gila1959 • 10.08.2022, 04:43
E înfricoșător să te gândești la asta, la ceea ce așteaptă pacienții de la noi..
ivryernest • 09.08.2022, 12:43
Pe vremea mea, se spunea "La țară merge". E un mod de gândire, o mentalitate înrădăcinată de secole. Sunt convins totuși că România nu constituie o excepție.
cr_portal • 09.08.2022, 12:05
Deci el a făcut aceste lucruri 20 de ani în România și nu a reacționat atunci. După 7 ani de Elveția, ar condamna situația. Fățărnicie sau ce?