Eugen Tomac a devenit sâmbătă, 16 iunie, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), în urma Congresului Extraordinar de la Palatul Parlamentului.
Eugen Tomac s-a născut în localitatea ucraineană Babele, în anul 1981 și este un politician, istoric și jurnalist român. Din 2012, este deputat în Parlamentul României.
A venit în România la vîrsta de 17 ani, prin programul de burse oferit de guvernul României etnicilor din jurul granițelor, câștigîndu-și locul din 44 de candidați. Ca redactor al revistei Magazin Istoric, a publicat studii despre Basarabia, dar și despre Statele Unite ale Americii. Eugen Tomac este și profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, unde studiază tineri din Bulgaria, Albania, Maceedonia, Serbia, Ucraina, pe lângă cei din Republica Moldova.
În perioada 2000–2004 a fost președinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și a coordonat proiecte naționale de tineret prin Centrul pentru Educație Democratică. În perioada 2004-2006 a coordonat programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România. A lucrat și în presă ca și redactor la Ziua, Confluențe, Radio România Cultural și Televiziunea Română.
În perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme legate de românii de pretutindeni.
A studiat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București (1999-2003), și a susținut licența pe tema „Basarabia, provincie românească la periferia URSS”.
În perioada 2000–2004 a fost președinte al Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și a coordonat proiecte naționale de tineret prin Centrul pentru Educație Democratică. În perioada 2004-2006 a coordonat programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA în zonele rurale defavorizate din România. A lucrat și în presă ca și redactor la Ziua, Confluențe, Radio România Cultural și Televiziunea Română.
În perioada 2005-2008 Eugen Tomac a lucrat în cadrul Administrației Prezidențiale pe probleme legate de românii de pretutindeni. După înființarea Departamentului pentru Româniide Pretutindeni – DRP, ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului-ministru, în 2009, Eugen Tomac a fost numit secretar de stat în guvernele Boc și Ungureanu.
După căderea guvernului Ungureanu, Eugen Tomac a demisionat din funcția de secretar de stat la 11 mai 2012. Acesta a implementat simplificarea procedurii de redobândire a cetățeniei române pentru cetățenii Republicii Moldova, donația a peste un milion de cărți în limba română pentru bibliotecile și școlile din Republica Moldova, precum și reeditarea a aproape jumătate de milion de manuale de istorie a românilor pentru instituțiile de învățământ de peste Prut.
Pe 8 mai 2012, Eugen Tomac a fost numit în funcția de consilier de stat la Departamentul Relații Internaționale și Politici Europene din cadrul Administrației Prezidențiale.
În octombrie 2008, Partidul Democrat Liberal l-a propus pe Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare în Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, unde a candidat pentru un fotoliu de deputat reprezentând românii din Europa de Est și Asia, dar nu a primit calitatea de deputat, deși a obținut cele mai multe voturi.
Eugen Tomac a candidat la alegerile legislative din 9 decembrie 2012 din partea PDL pe listele ARD pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora pentru Camera Deputaților, care cuprinde și Republica Moldova, obținând 78% din voturile din colegiu.
În calitate de deputat, Tomac a avut mai multe inițiative pentru sprijinirea drepturilor românilor din Valea Timocului (Serbia), acordarea cetățeniei române etnicilor români din afara granițelor și dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova.
La data de 19 iulie 2013, deputatul Eugen Tomac a demisionat din PDL declarând că se va alătura Mișcării Populare.
Deputatul Eugen Tomac a anunţat miercuri că şi-a depus oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii şi că va cere votul de încredere al colegilor la congresul extraordinar al partidului din 16 iunie cu moţiunea „Partidul Mişcarea Populară – Reîntregim România!”.
2018 este despre România întreagă!
”1918 – anul în care toate provinciile istorice româneşti, avînd în comun aceeași limbă, aceeași credință, aceeași istorie și aceleași năzuințe, s-au reunit într-o singură matcă, România. 2018 – anul în care România şi R. Moldova au oportunitatea de a da conţinut Centenarului Marii Uniri, anul în care România trebuie să fie întreagă!”, este motto-ul de pe pagina oficială a lui Eugen Tomac.