Din luna septembrie, Sorin Nastasia este consilierul pentru relatii publice si are ca sarcina sa informeze si sa raspunda intrebarilor primite la Ministerul Educatiei. El are la dispozitie un fax-telefon si un calculator legat in retea, conectat la Internet. Pe pagina oficiala a ministerului, el poate fi conectat electronic. "In doua luni de zile, am primit peste 600 de mesaje electronice, la adresa de pe pagina oficiala a MEC. In plus, pe fax, vin zilnic alte circa 40 de scrisori si sesizari", ne-a declarat Nastasia.
Din cauza numelui, el este apelat cu "Stimata doamna" sau chiar cu "doamna ministru". Nastasia are o lunga lista de adrese electronice ale sefilor din minister, unde retransmite scrisorile la care nu poate raspunde personal. Cele adresate ministrului Ecaterina Andronescu le trimite direct acesteia, precum si sesizarile "grave".
Cele mai multe scrisori sunt trimise pe "subiectul" Bacalaureat 2003: la ce discipline, cum pot fi inlocuite probele, cum sunt subiectele grila etc. Cateva din cele 600 de mesaje critica reforma din invatamant, dar acestea nu sunt semnate, insa, o eleva de clasa a VII-a din Moldova Veche, judetul Caras-Severin, a trimis prin posta electronica o frumoasa scrisoare prin care ruga ministerul sa o ajute, sa elaboreze o lucrare pentru ora de Educatie Civica. O alta eleva, de clasa a VIII-a, nu a intrebat nimic de Capacitate, ci a dorit ajutorul ministerului pentru a publica poeziile sale, de altfel premiate pe la concursurile scolare. Un tanar din Cluj a trimis o intrebare mai putin obisnuita. El a intrebat prin Internet daca ar fi bine sau nu sa urmeze o Facultate de Astronomie. Un parinte, anonim, a reclamat ca trebuie sa dea mita pentru ca fiul lui sa treaca examenul de corigenta.
Un liceu din Calafat a implinit 85 de ani de existenta si a cerut un mesaj oficial de la conducerea ministerului. Studentii care au trimis mesaje au vrut sa stie la cate foi de drum au dreptul si cum pot ajunge animatori de vacante pentru elevi. "80% din solicitari vin de la persoane neinformate, iar alte 20% de la persoane mai "luminate". Am primit multe intrebari de la studenti ai facultatilor in curs de lichidare, dar si de la studenti din India si Pakistan care vor sa studieze in Romania", a mai spus Nastasia. Potrivit legii accesului la informatie, orice intrebare sau sesizare trebuie sa primeasca un raspuns in termen de zece zile, chiar numai pentru a anunta petitionarul ca "inca se lucreaza la raspuns".