Producţia la Oradea a fost oprită definitiv, iar din cei 109 angajaţi, până acum au fost deja disponibilizaţi 102. „Decizia este rezultatul reevaluării infrastructurii deţinute de companie, a pieţei şi a mediului socio-economic extrem de dinamic”, precizează conducerea companiei într-un comunicat de presă. Ultimii şapte muncitori se ocupă de formalităţile dinaintea închiderii fabricii, ce va avea loc la jumătatea lunii viitoare. Mai mult, se pare că nu peste mult timp, şi fabrica Coca-Cola de la Iaşi va fi închisă. „Cel târziu în primăvara lui 2009 se va pune lacăt şi fabricii de la Iaşi, care, cel mai probabil, va fi mutată în Republica Moldova. Strategia companiei este una folosită des de multinaţionale: intră pe o piaţă, luptă câţiva ani să îşi mărească cota şi să elimine adversarii, iar după ce îşi recuperează investiţia, strâng rândurile. Este dreptul lor, dar să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de angajaţi”, ne-a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Naţionale din Industria Alimentară.
Se mută în Republica Moldova?
Kraft Foods, compania care face ciocolata Poiana, a anunţat că va muta în Bulgaria fabrica de la Braşov. Compania Nestle a hotărât de curând să îşi mute producţia de îngheţată de la Glina, tot la bulgari. Lista investitorilor care părăsesc România poate continua cu Colgate-Palmolive, care a decis anul acesta să plece în Polonia.
În plină criză, chinezii îşi deschid uzină de tractoare la Braşov
În plină criză financiară, un investitor chinez vrea să ridice la Braşov o fabrică de tractoare. Firma, considerată cel mai mare fabricant de utilaje agricole din China, doreşte să investească 20 de milioane de euro în România. Un alt amplasament luat în calcul pentru viitoarea fabrică a fost Constanţa, însă chinezii spun că au decis să meargă la Braşov pentru că acolo vor găsi muncitori cu experienţă. Investiţia ar urma să creeze aproape 500 de locuri de muncă.
Companii importante cer ajutor de la stat
47 de companii europene au cerut ajutor statelor membre UE, pentru a ieşi din vârtejul haosului financiar pe care îl traversează. Pe acelaşi model, dar în ordine inversă, autorităţile din România vin în ajutorul firmelor şi al populaţiei, eliminând diferite taxe. Într-un comunicat comun, reprezentanţii firmelor europene, printre care Nokia, Siemens, Saint-Gobain şi Renault, cer noi scăderi ale dobânzilor-cheie, garantarea accesului la creditare şi efectuarea de noi paşi în negocierea privind liberalizarea comerţului mondial.
Şase luni fără taxa auto pentru maşinile noi
Şi în România au început să apară măsuri anticriză. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că va anula taxa auto pentru maşinile noi, după ce vânzările acestora au scăzut drastic, iar uzinele Dacia au fost închise pentru două săptămâni. În plus, Guvernul intenţionează să extindă subvenţia la dobânzile pentru planul de economisire în vederea achiziţionării de locuinţe şi să reducă sau chiar să anuleze TVA-ul la construcţia primei case.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!