După modificările operate pe 3 iulie, în actul normativ s-a păstrat prevederea potrivit căreia în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, stabilit la ultimul recensământ, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, precum şi serviciile publice deconcentrate asigură folosirea în raporturile cu aceştia şi a limbii minorităţii respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale Codului administrativ şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.
Reguli menținute pentru limbile minorităților
„Se menţine acea prevedere cu 20%, însă, în baza principiului autonomiei locale, se acordă dreptul autorităţilor publice locale de a decide prin hotărâre de consiliu utilizarea limbii minorităţilor şi în situaţiile în care nu se atinge ponderea de 20%, aşa cum a decis Parlamentul. Se înlocuieşte sintagma ‘în forma bilingv’ cu sintagma ‘în limba română şi în limba minorităţilor naţionale’, pentru o mai multă claritate”, a arătat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.
Anterior, o delegație a UDMR a mers la Guvern pentru a cere modificări la prima formă a Ordonanței de Urgență, care a fost adoptată pe 25 iunie. Principala nemulţumire a UDMR-iştilor era prevederea că, după recensamântul din 2021, dacă populaţia maghiară scade sub 20%, pierde dreptul la utilizarea limbii materne în administrație.
„I-am spus în legătură cu Codul Administativ, pentru că nu s-a publicat in Monitorul Oficial, să rămână partea cu minorităţile în forma adoptată în Parlament. Au modificat multe. Au intervenit pe forma judeţelor şi le-am spus că drepturile câştigate trebuie păstrate” a spus Klemen Hunor, pentru Digi24.ro, după discuţia de la Guvern cu premierul Dăncilă.
Pensii speciale pentru primari
De asemenea, Codul Admnistrativ instituie pensiile speciale pentru primari și președinții consiliilor județene. ”Nu vreau să fiu ipocrit sau să cataloghez toată această categorie a primarilor drept hoţi, bandiţi, nesimţişţi sau oameni care nici nu ar trebui să iasă la pensie pentru că sunt corupţi”, spunea Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale, pe 25 iunie.
Daniel Suciu a precizat că primarii şi-au asumat această funcţie, dar 15 ani de zile nu au avut parte nici de sporul de vechime şi li s-a introdus şi anumite interdicţii.
Citește și: