„Consiliul Fiscal evaluează deficitul bugetar al anului curent la circa 7,3% – 7,45% din PIB, faţă de cel prognozat de Guvern de 6,7% din PIB. În condiţiile celor două scenarii suplimentare considerate, nivelul probabil al deficitului bugetar se situează între 8,1% – 8,9% din PIB considerând o contracţie de 4% – 6% a PIB real, ajungând până la 9,9% – 10,4% din PIB în situaţia unei contracţii mai severe a activităţii economice, de 8% – 9% în termeni reali”, susţine Consiliului Fiscal, conform Agerpres.
Este prudent şi necesar să fie avute în vedere încă două scenarii macroeconomice pentru anul curent: unul fundamentat pe o contracţie a PIB real plasată în intervalul 4% – 6% şi un scenariu ce prevede o contracţie mai severă a PIB, de 8% – 9%.
Consiliul Fiscal:
Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, necesarul de finanţare al României se majorează de la circa 8,6% din PIB în anul 2019 la niveluri cuprinse între 11% şi 14,3% din PIB în funcţie de scenariile considerate în 2020, respectiv între 119,5 miliarde lei şi 144,3 miliarde lei.
Consiliul Fiscal atrage atenţia că menţinerea calendarului actual de aplicare a legii pensiilor ar face cvasiimposibilă o reducere a deficitului bugetar în anul 2021 faţă de nivelul din anul curent, în condiţiile în care acesta este periculos de înalt.
Totodată, în raport se arată că, în lipsa unor măsuri de corecţie, datoria publică a României ar ajunge la 62,3% din PIB în 2025, şi la circa 91,2% din PIB în 2030, iar aceste cifre privesc situaţia anterioară izbucnirii pandemiei şi încorporează majorarea pensiilor potrivit calendarului actual.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro