Temerile cu privire la siguranța vaccinului antigripal administrat în Coreea de Sud au crescut săptămâna aceasta, după ce numărul deceselor printre oamenii care au fost vaccinați a crescut rapid.
Până acum, cinci oameni au murit, situație care a generat îngrijorare, în ciuda faptului că nu există deocamdată o dovadă cum că decesele au legătură clară cu vaccinul, potrivit agenției de presă locale Yonhap.
Primele temeri au apărut vineri, după moartea unui adolescent de 17 ani, la două zile după ce a primit vaccinul antigripal în orașul Incheon, lângă capitala Seul.
Au urmat, marți, decesele a două persoane în vârstă – un bărbat de 78 de ani din orașul nordic Gochang și un alt bărbat de 82 de ani din Daejeon. Amândoi fuseseră vaccinați luni.
Miercuri, alte două persoane au decedat, la scurt timp după ce primiseră vaccinul: un bărbat de 68 de ani din insula Jeju și un bărbat de 78 de ani din Daegu.
Bărbatul din Daegu avea Parkinson și aritmie. Dar oficialii au subliniat că acesta primise vaccinul antigripal în fiecare an, din 2015 și până acum, fără să dezvolte reacții adverse.
Decesele au dominat prima pagină a ziarelor din Coreea de Sud, scrie Reuters, iar autoritățile au intervenit pentru a calma situația.
“Regretăm îngrijorarea oamenilor cu privire la vaccinul antigripal și analizăm situația foarte serios. Mai întâi trebuie să aflăm cauza exactă a deceselor”, a declarat ministrul adjunct al sănătății, Kim Ganglip.
“Este dificil să emitem o concluzie fermă”, a adăugat acesta, într-un moment în care autoritățile au lansat o investigație ce include autopsia victimelor pentru a afla un răspuns clar.
Potrivit autorităților, persoanele care au decedat primiseră vaccinuri produse de diferite companii – Korea Vaccine, Boryung Biopharma, LG Chem și Shinsung Pharm.
Alți oameni care au primit vaccinul în aceleași zile nu au pățit însă nimic. În total, până acum, 8,3 milioane de persoane au fost vaccinate în cadrul programului național gratuit sud-coreean, 350 de persoane raportând diverse reacții adverse.
Experții spun că este prea devreme pentru a suspenda acest program, în condițiile în care nu există nicio dovadă că decesele au legătură cu vaccinul.
O parte a dozelor de vaccin ridicase însă suspiciuni încă de acum câteva săptămâni.
Startul campaniei a fost suspendat cu trei săptămâni, după ce s-a descoperit că cinci milioane de doze, care aveau nevoie să fie refrigerate, au fost expuse la temperatura camerei în timp ce erau transportate către o clinică medicală.
Iar la începutul lunii, autoritățile au cerut companiei Korea Vaccine să retragă de pe piață 615.000 de doze, după ce în ele au fost detectate particule albe.
Un specialist în boli infecțioase, doctorul Kim Woo-joo de la Korea University Medical Center, a declarat pentru Korea Herald că în mod normal, potrivit regulilor în vigoare, vaccinurile compromise trebuie eliminate.
Incidentele din Coreea de Sud reprezintă o problemă pentru autoritățile care încearcă să crească încrederea oamenilor în vaccinuri.
Anul trecut, Organizația Mondială a Sănătății a catalogat neîncrederea în vaccinuri drept unul dintre principalele riscuri de sănătate pentru omenire.
În Coreea de Sud, un sondaj dat publicității luna aceasta a arătat că 62% dintre locuitorii provinciei Gyeonggi, de lângă capitala Seul, nu s-ar vaccina anti-COVID până când toate întrebările cu privire la siguranța acestui vaccin nu vor primi răspuns.