Curățarea
Este prima etapă privind organizarea frigiderului. Golește frigiderul și curăță-l fie cu o soluție de bicarbonat de sodiu și apă, fie cu oțet alb, fie cu o soluție de săpun bio, fie cu un spray special care nu necesită clătire.
Caserole, cutii
Cel mai bine este să utilizezi caserole sau cutii din plastic pentru a organiza alimentele din frigider. Acestea vor avea diverse dimensiuni. Cele mai bune sunt cele dreptunghiulare sau pătrate, fiindcă ocupă mai puțin spațiu față de cele rotunde.
Etichetează cutiile
Pentru a nu le încurca și a avea acces rapid la ele, pune o etichetă autocolantă unde vei nota conținutul cutiei și eventual, datele de expirare.
Rafturi
Nu uita că rafturile din frigider sunt mobile și le poți instala în funcție de dorințe și de dimensiunea cutiilor.
Fructe și legume
Fiecare frigider conține în mod normal o cutie unde umiditatea este mai mare. Acesta este indicat pentru fructe și legume. Chiar și în acest sertar poți avea săculeți pentru depozitarea acestora.
Cutiile ermetice
Fie că vei pune în ele alimente pe care tocmai le-ai cumpărat, resturi (care trebuie răcite înainte de a fi depozitate), sau alimente crude (carne, pește), nu ezita să le folosești. Te ajută să te debarasezi de ambalajele originale și să asiguri alimentelor o conservare optimă. Dacă ai cumpărat alimente vrac, cu atât mai bine, vei evita ambalajele din plastic sau aluminiu.
Protejează etajerele și sertarele
Dacă vrei să protejezi rafturile le poți acoperi cu o folie de plastic. La fel poți proceda și cu cutia de legume.
Brânza
Există două soluții pentru a aranja brânzeturile în frigider. Fie le pui în cutii speciale pentru brânzeturi (prevăzute cu deschizături), fie le pui în cutia de legume, dacă se află într-un loc mai puțin rece din frigider.
Ușa
Ușa frigiderului este partea unde temperatura este cea mai puțin stabilă. De aceea e bine să eviți să pui lapte sau iaurt, fiindcă se pot altera mai repede. Poți pune băuturi, sosuri, unt, ouă, muștar etc.
Rezerva
Dacă îți este teamă că rămâi fără un aliment sau că îl ai în exces, notează pe un post-it pe care îl vei prinde de ușa frigiderului. Astfel nu vei deschide frigiderul inutil și nici nu îl vei ține prea mult deschis pentru a vedea ce îți lipsește.
Analizează ce ai în frigider
O dată pe săptămână aruncă un ochi în frigider ca să vezi ce ai și ce îți lipsește, și ce va expira curând, verificând data și aspectul alimentelor.
Grupează alimentele care expiră
Pune într-un loc alimentele care expiră curând, eventual chiar pe un raft în față, la îndemână. Pe cutia respectivă scrie: expiră curând. Astfel vei evita să ai în frigider alimente mucegăite sau stricate care îți vor modifica mirosul și gradul de igienă al acestuia și te vor ajuta să nu risipești mâncarea.
Identifică zona cea mai rece
Aceasta diferă în funcție de aparat. De obicei există o pictogramă în formă de triunghi, dar și cu ajutorul unui termometru poți identifica temperaturile diverselor zone.
Cum le depozitezi
În zona cea mai rece (0-4 grade) vei pune carnea, peștele, fructele de mare, mâncarea gătită în casă, produsele de patiserie, brânzeturile, sucurile.
În zona intermediară (4-6 grade) pune mezelurile, peștele afumat, fuctele și legumele gătite acasă. Mai poți pune brânzeturi și iaurturi.
Este recoamandabil ca în sertarul de legume și fructe să pui produse spălate pentru a evita contaminarea cu pesticide sau germeni.
Pe ușă vei pune băuturi, ouă, unt, condimente, gemuri, după ce le-ai deschis.
Nu pune în frigider: roșii, ceapă, castraveți, usturoi, cartofi (doar cei noi și cei dulci), pâine, cafea, ciocolată, pepene. Își pierd din aromă și din proprietăți.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!