Aplicația Smittestopp, disponibilă pentru iOS și Android, a fost lansată în urmă cu 10 zile şi a fost deja descărcată de peste 1,4 milioane de norvegieni, în condiţiile în care Norvegia are o populaţie de 5,4 milioane de persoane.

În primele săptămâni de funcționare, programul de mobil va colecta în principal date anonime despre deplasarea utilizatorilor. Aplicația are şi o funcţie de notificare care va fi testată întâi în anumite oraşe până să fie introdusă la nivel naţional.

Ce se întâmplă după ce ai instalat aplicaţia

Dacă persoana care are aplicaţia activă pe telefon este testată pozitiv de COVID-19, Smittestopp poate identifica alți utilizatori cu care aceasta a fost în contact strâns înainte de a se îmbolnăvi.

Funcția de localizare a telefonului și Bluetooth detectează utilizatorii care au stat în apropierea bolnavului, iar aceştia vor primi un sms cu sfaturi despre ceea ce ar trebui să facă. Nu li se va spune care a fost persoana infectată.

Pe perioada funcţionării acestei aplicații, datele din ultimele 30 de zile sunt înregistrate constant, iar datele mai vechi de o lună sunt șterse.

Utilizatorii pot şterge oricând informaţiile personale şi pot, de asemenea, să dezactiveze funcţiile de înregistrare. Ei au dreptul să acceseze mereu datele lor care au fost stocate de Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Ad placeholder
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
Recomandări
Număr fără precedent de noi cazuri COVID în România: 1.415 în ultimele 24 de ore. 43 de persoane au murit
 

Pentru a reveni cât mai rapid la viața de zi cu zi, trebuie să fie cât mai mulți oameni care descarcă această aplicație.

Erna Solberg, premierul Norvegiei

Autoritățile norvegiene speră ca peste 60 la sută din totalul populaţiei să folosească aplicația.

Mai multe semne de întrebare

În ciuda faptului că aplicaţia a fost descărcată de foarte mulţi oameni într-un timp scurt, au apărut şi mai multe controverse, potrivit Forbes.

Mulți critici au pus la îndoială securitatea aplicației având în vedere dezvoltarea rapidă a acesteia.

O aplicație dezvoltată într-o lună nu poate fi la fel de sigură ca una dezvoltată în mai mulți ani.

Johannes Brodwall, inginer software:

Alții au ridicat îngrijorări cu privire la confidențialitatea pe termen lung pentru cetățeni. Deși autorităţiile spun că datele sunt păstrate doar 30 de zile și că aplicația în sine este programată să se şteargă la sfârșitul anului, nu toată lumea este atât de sigură.

Cred că nimeni, cel puțin în această țară, nu ar fi instalat o asemenea aplicaţie înainte. Acum o facem. Intrăm pe o pantă alunecoasă, care indică o monitorizare extinsă pe care o vedem în China.

Kristian Gjøsteen, profesor de criptologie:

O altă controversă a apărut la atribuirea contractului companiei de stat Simula fără nici un proces de licitație. Valoarea totală a contractului pentru 2020 este de 4 milioane de euro.

Ad placeholder

Autorităţiile nu pot să acorde un contract de 4 milioane de euro oricui dorește fără să participe la o competiție. Ei ar fi trebuit să stimuleze activitatea economică pe piață în această situație extraordinară. Renunțarea la întregul proces de licitaţie publică este gravă.

Kirill Miazine, avocat norvegian:

Norvegia a înregistrat până acum 7.499 de cazuri de coronavirus, iar 201 persoane au murit din cauza COVID-19.

Citeşte şi:

Unde e cel mai bine din lume să lucrezi de acasă? București, pe locul 1! Topul orașelor cu cele mai bune condiții pentru telemuncă

Se transmite coronavirusul prin apa mării? Italienii răspund la această întrebare și pregătesc redeschiderea plajelor: șezlonguri în valuri și salvamari cu mască

Ce nu înțeleg încă medicii despre COVID-19. Boala trombotică, un factor agravant sau un efect al infectării?

2 milioane $ evaporați în afaceri cu lustre și tiruri! Românul care și-a făcut praf averea, toată țara îl cunoaște
PARTENERI - GSP.RO
2 milioane $ evaporați în afaceri cu lustre și tiruri! Românul care și-a făcut praf averea, toată țara îl cunoaște
Ce se întâmplă în familia patronului Hexi Pharma. Văduva lui Dan Condrea n-a avut pic de milă față de fiica și fosta soție
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Ce se întâmplă în familia patronului Hexi Pharma. Văduva lui Dan Condrea n-a avut pic de milă față de fiica și fosta soție
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
HOROSCOP
Horoscop 12 august 2020. Fecioarele redesenează strategii, se ocupă de planuri
RECOMANDĂRI