„Toată lumea se implică pentru așa-numitul Visa Waiver, adică să se poată circula fără viză. Deocamdată, România nu îndeplinește criteriile tehnice, însă, ca să le îndeplinească, trebuie să existe o campanie de conștientizare, trebuie să existe o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize și cred că, în final, dacă toți ne străduim, vom reuși”, a spus Iohannis, aflat în SUA, la finalul întâlnirii cu antreprenori români din Silicon Valley.
Afirmațiile președintelui au venit în contextul în care ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus că românii stabiliţi în SUA au sprijinit integrarea României în NATO prin trimiterea de scrisori către Congresul american, iar acest lucru ar putea să funcţioneze şi în cazul programului Visa Waiver.
Condiție pentru ridicarea vizelor: rata de respingere de 3%
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.
Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 10%.
În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a pus la dispoziția românilor care vor să aplice pentru viza turistică de SUA un pliant online cu pașii de urmat. Instituția condusă de ministrul Bogdan Aurescu a precizat că este foarte important ca oamenii să nu aplice pentru viză daca nu îndeplinesc condițiile cerute de SUA și explicate în pliant, altfel procentul de respingere va rămâne ridicat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
ivryernest • 24.09.2022, 14:10
Domnul Președinte : "trebuie sa existe o informare mai bună a oamenilor care vor sã aplice pentru vize". Să aplice o compresă, poate, fiindcă doar acolo se folosește în mod corect verbul "a aplica"... DEX : "• APLICA, aplic, vb. I. 1. Tranz. A pune pe (sau peste) ceva un lucru, fãcându-1 sã adere, să se prindă, să se întipărească. 2. Tranz. A pune în practică; a întrebuința, a folosi; a face, a administra. A aplica o teorie. A aplica un tratament. \ Expr. A aplica (cuiva) o corecție = a pedepsi cu bătaia (pe cineva). 3. Tranz. A raporta un principiu general la ceva, a potrivi cu un caz dat sau particular. 4. Refl. (Franțuzism) A se dedica, a se consacra. - Fr. appliquer (lat. lit. applicare). Sursă: Dictionarul limbii române moderne (DIRM)"