Azi se vopsesc ouale si chiar se pot coace cozonacii. Dupa ce s-au asigurat ca produsele cumparate sunt cat se poate de proaspete, gospodinele trebuie sa aiba grija ca ouale vopsite sa arate perfect si sa nu aiba fisuri. Pentru aceasta este bine sa tina seama de cateva sfaturi.
Inainte de vopsire, ouale trebuie lasate cel putin o ora la temperatura camerei. De asemenea, inainte de a fi puse la fiert, pentru ca vopseaua sa prinda uniform pe toata suprafata, trebuie spalate foarte bine cu apa rece, dar fara detergent.
Se fierb la foc mic, cu otet
Dupa aceste tratamente, ouale pot fi puse la fiert, la foc mic, pentru ca invelisul lor sa nu se fisureze. In functie de vopseaua pentru care optati, pot fi fierte direct in solutia colorata sau se pun, dupa ce s-au racit, intr-o solutie calduta, cu apa, otet si vopsea dizolvata. O alta vopsea ‘de efect’ este aceea care se comercializeaza impreuna cu abtibilduri sau invelitori din plastic frumos colorate, care, introduse in apa fierbinte, ‘se muleaza’ pe ou, facandu-l sa para pictat cu mielusei, ratuste si iepurasi.
Daca nu aveti suficienti bani pentru a cumpara vopsea cu surprize, puteti folosi si pliculete obisnuite de colorant, care pot fi achizitionate din piata cu sume cuprinse intre 10 bani si 1 leu. O alta metoda cat se poate de ieftina pentru vopsitul oualor e imprimarea pe ele a unor frunze de patrunjel sau de marar. Acestea se fixeaza pe ou strans legate cu ajutorul unui ciorap din nylon si ulterior se pun la fiert in vopsea. Indiferent pentru care metoda de vopsire a oualor optati, dupa ce sunt lasate putin sa se racoreasca, ouale trebuie unse fie cu solutia speciala care se gaseste in comert, fie cu ulei sau cu unt.
Drob de miel in prapur
Ingrediente: 1 kg de maruntaie de miel, un prapur, 150 g ceapa verde, 4-5 oua, 100 g faina, 150 g grasime, 6 oua fierte, patrunjel, marar, piper, sare.
Mod de preparare: Maruntaiele se spala foarte bine si se pun la fiert cu apa si sare. Cand au fiert, se lasa sa se raceasca si fie se trec prin masina de tocat, fie se taie marunt. Ceapa si usturoiul se taie marunt si se calesc putin in grasime. Se adauga maruntaiele tocate, sarea si piperul, amestecandu-se tot timpul, pentru a nu se prinde. Se lasa sa se raceasca putin, se adauga ouale, patrunjelul si mararul taiate marunt si se amesteca foarte bine. Prapurul, care a fost tinut in apa rece, se taie bucati si se intinde in tavi de chec. Se pune un strat de compozitie, se afunda in ea ouale fierte, intregi si se acopera cu un nou strat de compozitie. Se acopera cu prapur si se da la cuptor, la foc mic. Se taie felii si se serveste ca aperitiv.
Apa sfintita aduce belsug
Sarbatoarea Pastelui incepe in dupa-amiaza zilei de sambata. Cel mai important moment al zilei e sfintirea apei botezatoare. Se spune ca prima persoana botezata cu aceasta ‘apa noua’ va avea noroc toata viata. Oamenii inca obisnuiesc sa puna oua rosii in apa si sa se spele din aceasta, pentru a se proteja de boli.