Cum transmit mustele microbii si murdariile:
In mod mecanic, cu ajutorul firisoarelor de par care le acopera. O singura musca poate imprastia in jur milioane de germeni.
Prin regurgitare. In afara de modul mecanic de transport al microbilor si murdariilor, musca mai are un obicei scarbos, de a regurgita pe alimentul pe care s-a asezat. Mustele de casa nu apuca si nu musca mancarea, ci o inmoaie regurgitand saliva.
Defecarea este o alta cale de transmitere a microbilor. Atunci cand se hraneste, musca elimina in acelasi timp fecalele, si ele pline de germeni.
Iata in continuare care sunt metodele de prevenire a inmultirii mustelor:
Restrangeti substantele organice care le pot folosi ca hrana.
Reziduurile menajere si cele din grajduri trebuie stranse cu grija, depozitate si inactivate.
Acoperiti cu capace cratitele cu mancare, pastrati in pachetele inchise mezelurile, branzeturile, dulciurile si painea.
Plasele la geamuri sunt un mijloc eficient si la indemana oricui. Putem face imposibila intrarea mustelor in casa noastra prin simpla fixare pe rama ferestrei a plaselor special confectionate si care se gasesc in comert.
Daca le vedeti in casa, inchideti gemurile si usile si „pufaiti” de cateva ori inspre tavan cu spray-ul insecticid. Dupa o jumatate de ora puteti reintra in camera si aerisiti bine.
„Pliciurile” de material plastic cu forma de paleta, pe care le gasiti in comert, sunt bune pentru „vanarea” individuala a mustei. Nu loviti insa prea tare pentru a nu o strivi pe perete sau pe alta suprafata.
Incercarea de a omori o musca folosind un ziar impaturit sau o carte nu reuseste de obicei, avand in vedere presiunea de aer care se creeaza.