Rezultatele la Evaluarea Națională 2018 au fost afișate marți, 19 iunie. În aceeași zi, elevii nemulțumiți de note depun contestații, iar o a doua comisie de corectare le va evalua din nou lucrările.
După rezolvarea contestațiilor și publicarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2018, Ministerul Educației va publica și ierarhia pe județe a elevilor, în funcție de media de admitere la liceu.
Admiterea absolvenților clasei a VIII-a în învățământul liceal de stat pentru anul şcolar 2018-2019 se desfășoară în conformitate cu Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011-2012.
Înscrierea în clasa a IX-a, la învăţământul de zi, a absolvenţilor de gimnaziu se face prin repartizare computerizată*, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate, prin planul de şcolarizare, pentru unităţile şcolare finanţate de la bugetul de stat.
*(cu excepţia celor care candidează pentru licee/clase pentru care se susţin probe de aptitudini, a celor care solicită înscrierea în învăţământul special şi a celor care candidează pe locurile speciale pentru romi, pentru care se aplică prevederile specifice menţionate în prezenta metodologie)
Cum se calculează media de admitere la liceu în 2018
Media notelor obținute la cele două probe, limba și literatura română și matematică, are o pondere de 80%, în timp ce media celor patru ani de studiu are o pondere de 20%.
Astfel, pentru a obține o medie de admitere care să le asigure un loc în cadrul unui liceu de top, elevii au nevoie de note cât mai mari la Evaluarea Națională, precizează avantaje.ro. Iată și cum se calculează media de admitere la liceu în 2018.
MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde:
- MA= 0,2 * ABS+ 0,8 * EN
- MA = media de admitere
- ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
- EN = media generală obținută la Evaluarea Națională.
Potrivit Metodologiei de admitere în liceu, repartizarea se face ordonând candidații în județul respectiv descrescător, după medii, încercându-se plasarea fiecărui candidat, începând de la cel cu media cea mai mare până la cel cu media cea mai mică, la una din opțiunile exprimate.
Astfel, când se ajunge la un candidat, se caută în lista sa de opțiuni prima opțiune validă la care există locuri libere.
De exemplu: se verifică prima opțiune a candidatului curent. În cazul în care opțiunea este validă și mai există locuri la această opțiune, candidatul este considerat admis la această opțiune și se trece la următorul absolvent, altfel se verifică a doua opțiune de pe fișă, etc.
Există situația în care un candidat cu medie de admitere mare este admis la un liceu X unde media de admitere este mai mică, pentru că el nu a făcut opțiune pentru liceul cu media mai mare Y
O opțiune este invalidă dacă: codul opțiunii alese de candidat nu există sau opțiunea aleasă necesită dată proba la limba maternă sau modernă şi candidatul nu a susținut-o.
Candidații să facă opțiuni suficiente și realiste
În cazul în care candidatul nu are loc la nici una din opțiunile exprimate pe fișă, el rămâne nerepartizat în această sesiune de admitere și va trebui să participe la o sesiune ulterioară organizată numai pe locurile rămase libere în această sesiune.
Această situație poate apărea, în cazul în care candidatul nu a exprimat suficiente opțiuni, opțiunile exprimate de el fiind ocupate înaintea lui de alți candidați care au medii mai mari.
Candidații cu medii egale sunt departajați după criterii specifice
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:
* media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
*media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
* nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
* nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
* nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform legislației.
În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile de la departajare egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
Citește și: VIDEO/ Copiii singuri acasă, abuzați și discriminați, sună la Telefonul Copilului pentru ajutor. O fetiță a fost abuzată sexual de concubinul care trebuia să o îngrijească
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro