Într-o asociaţie de proprietari cheltuielile se împart după mai multe criterii, conform H.G. nr. 1.588/2007 cap. III astfel:
- cheltuielile după numărul de persoane. Acestea se referă la apa rece necontorizată, apa caldă necontorizată, gazele naturale, energia electrică aferentă spaţiilor comune şi ascensorului, colectarea şi evacuarea gunoiului menajer;
- cheltuielile pe consumuri individuale, adică în funcţie de indexul contoarelor individuale. Se referă la consumurile contorizate la nivel de apartament;
- cheltuielile pe beneficiari. Acestea includ: citirea, calculul şi gestiunea consumurilor individuale de apă rece, apă caldă, serviciile cu privire la repartitoare, taxa pentru animalele de casă şi chiriile pe spaţiile comune. Se repartizează suma care revine fiecărui beneficiar/proprietar în cauză;
- cheltuielile pe consumatori tehnici. Reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru încălzirea apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Consumatorul tehnic este caloriferul, iar căldura consumată de fiecare calorifer se repartizează proporţional cu suprafaţa echivalentă termic (S.E.T.) a acestuia;
- cheltuielile de altă natură. Se referă la lucrările de întreţinere, reparaţii şi înlocuiri la antena colectivă de televiziune, la cutiile poştale şi la cheile de la uşa de intrare în clădire. Acestea se repartizează după numărul solicitărilor, la fiecare apartament interesat.
Ce intră la cota-parte indiviză
Cheltuielile pe cota-parte indiviză reprezintă costurile asociaţiei cu privire la proprietatea comună. Ele cuprind: fondul de reparaţii, de reabilitare şi modernizare, încălzirea spaţiilor comune, consumurile şi pierderile comune de apă, cheltuielile administrative şi materialele consumabile, inclusiv pentru curăţenie, întreţinere şi revizie ascensor, interfonul şi personalul angajat.
Cei debranşaţi trebuie să îşi izoleze ţevile de căldură
În fiecare săptămână, Radu Opaina abordează o temă de interes general legată de traiul la bloc. Aceste subiecte sunt urmărite şi pe adresa de internet www.libertatea.ro, iar unii dintre cititori i-au adresat specialistului întrebări. Iată răspunsurile lui la câteva dintre acestea.
Eu sunt debranşat şi plătesc căldura pentru ţevile care încă trec prin casă. Vreau să ştiu dacă e legal.
Maxu
Dacă ţevile care trec prin apartament nu sunt izolate termic, trebuie să plătiţi căldura radiată de acestea, care reprezintă un consum al asociaţiei în proprietatea dv.
Am un apartament în care nu locuieşte nimeni şi e debranşat legal. Totuşi, plătesc liftul, femeia de serviciu, lumina pe scară… De ce?
Maria
Într-un apartament nelocuit se plătesc obligatoriu cheltuielile ce privesc cota-parte indiviză şi care nu au nici o legătură cu numărul de persoane.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!