Prima lună de izolare cauzată de pandemia de coronavirus a cauzat multe probleme la nivel emoțional, pentru cei mai mulți dintre români.
Fie că și-au pierdut locurile de muncă, ori au fost izolați și departe de cei dragi, oamenii au simțit acut această perioadă care continuă încă.
De altfel, potrivit unui studiu IRES, peste trei sferturi dintre români au simțit lipsa celor dragi, iar jumătate dintre cei chestionați se tem că această criză va dura și vor rămâne fără resurse financiare și, deci, nu vor mai avea din ce trăi sau cu ce să plătească rate, chirii, utilități etc.
Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, explică la RFI că este normal să fim îngrijorați, triști sau nemulțumiți. Trebuie să cerem ajutorul specialiștilor dacă suntem panicați, deprimați sau furioși.
De altfel, Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat, într-o postare pe pagina de Facebook, că oferă astfel de ajutor celor care au nevoie să treacă peste această perioadă dificilă.
Potrivit anunțului publicat miercuri, Universitatea oferă consiliere psihologică, gratuit, pentru adulți și copii. UBB recomandă chiar mai multă atenție copiilor și adolescenților, care pot face față mai greu acestei perioade.
Știm că este o perioadă dificilă, care poate fi și mai dificilă pentru copii și adolescenți. Copilul tău are între 11 și 16 ani și pare îngrijorat în ultima perioadă? Noi îl putem ajuta prin consiliere psihologică online.
UBB, pagina de Facebook:
Cei care au nevoie de ajutorul specialiștilor Universității clujene se pot înscrie aici.
Studiul realizat de IRES mai relevă faptul că o treime dintre români se tem să nu moară din cauza infecţiei cu noul coronavirus COVID-19, iar aproape jumătate se tem că nu vor avea resurse pentru un trai decent, dacă se prelungeşte starea de urgenţă.
De asemenea, mai mult de trei sferturi dintre cele 830 de persoane chestionate spun că în izolare au resimţit dorinţa de a vedea pe cineva drag.
Studiul IRES reflectă situația prin care trecem. Această perioadă ne afectează pe toți și trebuie să cerem ajutorul specialiștilor, dacă starea de îngrijorare se transformă în panică.
Psihologul Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro