„Mâine (joi – n.red.) se împlineşte un an de când am preluat acest mandat şi aş vrea ca, fără să facem ceremonii, să profităm de această oportunitate şi să ieşim cu toţii să explicăm, să ne facem un prim bilanţ al acestui an şi prefer să îl facem noi că, dacă nu, vedeţi, sunt alţii care îl fac şi vin cu bilanţ de genul ‘Guvernul zero’ (…) Da, suntem Guvenul zero corupție, zero populism, zero minciună”, le-a spus Cioloș miniștrilor.
Premierul le-a cerut miniștrilor să își facă propriul bilanț, să își prezinte public reformele realizare și proiectele pe care nu au reușit să le pună în practică până acum.
„Cred că e important să ne facem şi propria analiză şi să facem şi public, în aşa fel încât cei interesaţi de realitate şi de adevăr, dincolo de populismul probabil inerent unei campanii electorale, să putem discuta şi aşezat despre ceea ce s-a făcut şi despre ceea ce mai rămâne de făcut”, a mai spus Cioloș.
Dacian Cioloș conduce primul guvern tehnocrat din România după revoluția din 1989.
Guvernul Cioloș a preluat guvernarea în România pe 17 noiembrie 2015, după demisia fostului premier Victor Ponta. Acesta a demisionat pe 4 noiembrie 2015, care urmare a presiunii străzii, după tragedia din clubul Colectiv.
Pe 15 noiembrie, premierul a venit cu lista celor 22 de miniștri propuși. Doi dintre aceștia au fost tăiați de pe listă, în urma controverselor din spațiul public. Este vorba despre Andrei Baciu, propus ministru al Sănătății, și Cristina Guseth, propusă ministrul Justiției. Baciu a fost retras după ce pe rețelele de socializare au apărut fotografii cu acesta în lenjerie intimă, în timp ce Guseth nu s-a ridicat la nivelul așteptările la audierile din comisia de specialitate.
În ultimele luni, ece dintre miniștrii cu care și-a început premierul mandatul au demisionat sau au fost revocați în ultimele luni.
Miniștrii care au demisionat din Guvernul Cioloș
Claudia Ana Costea, ministrul Muncii: a demisionat pe 14 aprilie 2016, din cauza controverselor din jurul legii salarizării.
Aura Carmen Răducu, ministrul Fondurilor Europene: a demisionat pe 27 aprilie 2016, la solicitarea lui Dacian Cioloș.
Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: a fost revocat pe 5 mai 2016, în urma scandalului de la Opera Națională.
Patriciu Achimaș Cadariu, ministrul Sănătății: a demisionat pe 9 mai 2016, după scandalul dezinfectanților.
Marius Raul Bostan, ministru pentru societatea informațională: a fost revocat pe 5 iulie 2016, după o serie de declarație controversate la adresa sistemului educațional.
Adrian Curaj, ministrul Educației: a fost revocat pe 5 iulie 2016, din cauza lipsei de reacție în scandalul plagiatelor.
Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor: a fost revocat pe 5 iulie 2016, din cauza lipsei performanței.
Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru românii de peste hotare: a fost revocat pe 5 iulie 2016.
Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne: a demisionat pe 1 septembrie 2016, după ce procurorii DNA l-au acuzat de corupție.
Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene: a demisionat pe 26 octombrie 2016, pentru a candida la alegerile parlamentare.
Cioloș speră la încă un mandat
După un an de la preluarea guvernării, Dacian Cioloș așteaptă rezultatul alegerilor parlamentare pentru a vedea dacă își va continua mandatul. Președintele Klaus Iohannis l-ar vrea în continuare în fruntea Guvernului, dar i-a cerut să își arate adeziunea pentru un partid cu care va colabora după alegeri. „După alegeri vom avea un guvern politic, asta însemnând că toată lumea va reprezenta un partid, aşa funcţionează democraţia”, a spus șeful statului, în luna septembrie.
Premierul nu s-a înscris în nicio formațiune politiciă și nu candidează pentru un loc în Parlament, însă este sprijinit de două partide, PNL și USR, pentru a fi premierul României și după alegeri