In afara de placerea de a bea apa minerala pur si simplu de sete, acest dar al pamantului e folositor intr-o multime de boli. Mai mult, are un pret accesibil tuturor, sase dintre apele minerale romanesti fiind cotate de catre organizatii internationale de specialitate prin calificativul "excelent", aceasta situandu-ne pe primul loc in lume.
Cu ape precum Borsec, Dorna sau Biborteni, Romania surclaseaza in materie de ape minerale Elvetia, Grecia, Franta, Statele Unite.
In afara de apa, dupa cum ii spune si numele, apa minerala contine o multime de alte substante. Cei mai folositi parametri la aprecierea unei ape minerale sunt: aciditatea (pH), totalul solidelor dizolvate, concentratiile ionice de sodiu, potasiu, calciu, clor, magneziu, fier, sulfati, zinc, cobalt, saruri de amoniu, nitriti si nitrati, siliciu, dioxid de carbon s.a. Compozitia fiecarei marci de apa minerala se poate schimba in timp, drept pentru care ea trebuie analizata cel putin din doi in doi ani. Puteti verifica acuratetea compozitiei cu buletinul de analiza care, la orice firma serioasa, e inscriptionat pe eticheta, fiind mentionate: sursa de apa (izvorul), principalii parametri, laboratorul care a efectuat analiza si data efectuarii. In orice caz, nu uitati sa verificati si data expirarii produsului, chiar daca e vorba doar de apa. Sodiul din apa (Na) este un mineral esential pentru schimburile de fluide din organism si pentru functionalitatea musculaturii. Alaturi de clor, il folosim sub forma de sare de bucatarie, pentru a condimenta mancarurile.
Doza zilnica recomandata e de 2-3 grame, mai scazuta la hipertensivi, batrani in general si la bolnavii de rinichi. Sodiul e indicat in stari de slabiciune, crampe musculare. Cele mai sarate ape minerale din Romania sunt Biborteni si Poiana Negri, la polul opus aflandu-se Izvorul Minunilor si Dorna. Dioxidul de carbon este cel care ofera gustul placut si intepator al apelor minerale. Un efect negativ este ca usureaza absorbtia alcoolului, deci spritul imbata mai tare decat vinul baut separat de apa minerala.
Apele gazoase nu sunt indicate celor ulcerosi, dar sunt recomandate calduros celor cu gastrita hipoacida si celor fara apetit. Sarurile de amoniu, nitratii si nitritii trebuie sa fie absenti sau in doze infinitezimale pentru ca apa sa fie buna de baut.