Raportul realizat de SIS și prezentat joi de Alexandru Musteața în Parlamentul Republicii Moldova arată un efort uriaș al autorităților ruse de a compromite referendumul privind aderarea la UE și alegerile prezidențiale care au avut loc la sfârșitul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie.
Potrivit datelor obținute de SIS și citate de Ziarul de Gardă, în orașul Moscova a fost creat un centru operativ de comandă, sub coordonarea autorităților ruse, care avea drept obiectiv primordial influențarea alegerilor din Republica Moldova în sensul dorit de Kremlin.
Conducerea acestui „grup criminal” a fost îndredințată oligarhului Ilan Șor, care a fugit din Republica Moldova după ce a fost condamnat la închisoare pentru rolul său în devalizarea a trei bănci moldovenești de un miliard de dolari.
Condamnatul fugar Ilan Șor a primit „tot spectrul de instrumentar necesar”, și anume resurse financiare, mediatice, umane, logistice, tehnice, precum și suportul contrainformativ, a precizat Alexandru Musteața.
Potrivit directorului SIS, agenții aflați în subordinea sa și partenerii externi au „reacționat prompt și instantaneu” în vederea prevenirii și combaterii imixtiunii externe și altor riscuri proeminente la adresa procesului electoral, realizând în acest scop „multiple și diverse măsuri de competență”.
Prin urmare, după cum menționează Ziarul de Gardă, a fost identificată și contracarată activitatea unor pseudoobservatori implicați în monitorizarea alegerilor, au fost prevenite și anihilate atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale; preîntâmpinate acțiuni subversive de perturbare a ordinii publice; documentate cazuri de cumpărare a voturilor; dejucate planuri de compromitere a activităților secțiilor de vot din străinătate (scenariul alertelor false cu bombă) etc.
„Totodată, Serviciul a sesizat despre riscurile de securitate generate de ascensiunea vădită a factorului rus în exploatarea instrumentarului de influență informațională. Această platformă a fost utilizată activ de către Federația Rusă pentru propagandă și distribuirea dezinformării. Drept exemplu, instituția a identificat o rețea care, în anul 2024, a distribuit sistematic narative pro-Kremlin (inclusiv pro-război), prin intermediul rețelelor Telegram, TikTok și YouTube”, afirmă SIS.
Kremlinul a investit zeci de milioane de euro pentru ca și cetățenii moldoveni să voteze „NU” sau să boicoteze referendumul privind aderarea la UE și să nu o realeagă pe prooccidentala Maia Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova, dar aceste eforturi au eșuat.
Potrivit unor investigații realizate de Ziarul de Gardă și unor declarații din partea autorităților de la Chișinău, operațiunea de compromitere a acestor alegeri a vizat în special cumpărarea alegătorilor.
În cele din urmă, referendumul a fost câștigat la limită de tabăra „DA”, în timp ce Maia Sandu a fost realeasă în turul doi, cu peste 55 la sută din voturi, în fața candidatului favorit al Kremlinului, Alexandr Stoianoglo.
Rusia este suspectată de imixtiune și în alegerile prezidențiale din România în scopul de a favoriza candidatura „independentului” Călin Georgescu, cunoscut pentru declarațiile sale favorabile Kremlinului.