Printre simbolurile legate de sarbatorile de Pasti, un loc aparte il ocupa Iepurasul. Acesta a razbit peste 18 secole dintr-o sarbatoare saxona, inchinata zeitei fertilitatii, Eastre. Legenda spune ca zeita tinea, initial, in preajma ei, drept simbol, o pasare. Dintr-un capriciu insa, la un moment dat ar fi transformat-o in iepure. In secolul al doilea, cand misionarii crestini au incercat sa-i determine pe saxoni sa serbeze Pastele, au fost pusi fata-n fata cu un festival organizat primavara, inchinat zeitei fertilitatii, Eastre.
Incet, incet, din cauza ca erau foarte apropiate in timp, cele doua evenimente au devenit unul singur. In timp, saxonii l-au acceptat pe Cristos si au inceput sa se inchine lui Dumnezeu. Ceva tot a dainuit insa din vechea sarbatoare pagana: iepurele, creatura sacra a zeitei Eastre. Doar ca fertilul iepuras a fost transformat de crestini intr-o fiinta inocenta si vulnerabila, care poate fi jertfita asemenea mielului, in numele sacrificiului lui Cristos. Faptul ca zeita avea initial o pasare explica si legatura dintre Iepuras si cosul cu oua colorate.
Traditia Iepurasului s-a transmis in toata lumea, iar cei cu spirit comercial au avut numai de castigat din asta. Primele dulciuri in forma de iepuras au fost facute in Germania, la inceputul secolului al XIX-lea, din zahar si foi de placinta. Acum sunt la moda iepurii de ciocolata, de toate marimile si pe toate gusturile.
Iosif Chiu, de pilda, creste iepuri de cand era copil. In tot Timisul sunt 15 rase, iar el are 13. Daca un exemplar matur de rasa costa intre o suta si trei sute de euro, un pui face doar o suta de mii. Vremea i-a cam stricat insa afacerile: din cauza frigului, iepurii nu s-au imperecheat la timp pentru a avea pui de Pasti.
La randul sau, Ernest Papp (68 de ani) creste o singura rasa, Chinchilla. Papp este arbitru international pentru iepuri din 1975 si vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Iepuri si Animale de Blana din Timisoara de mai bine de 30 de ani. ,,Iepurasii sunt frumosi, dar prosti. Nu vin cand ii chemi, ca alte animale, si nici macar nu-si cunosc stapanul,,, spune el, ca un adevarat cunoscator.
Un Iepuras de milioane
Potrivit ultimului recensamant, Romania are o populatie stabila de 21.698.181 persoane. Dintre acestea, circa 18.800.000 (86,7%) sunt de religie ortodoxa si sarbatoresc Pastele in 27 aprilie. Aproximativ 1.000.000 (4,7%) sunt romano-catolici si vreo 200.000 (0,9%) greco-catolici. Acestia au sarbatorit deja Pastele, in 20 aprilie. In multe familii insa, din Banat si Ardeal, Iepurasul a venit de doua ori, spre deliciul copiilor.