Motivul retragerii ar fi un incident care s-a produs pe linia de umplere a fabricii din Franța, unde este posibil ca un corp metalic să fi ajuns într-unul dintre flacoane.

Produsul din seriile afectate va fi distrus și după aceea, spre finalul lunii decembrie, se va relua distribuirea lui, informează b1.ro.

Debridat, retras de pe piață – ce boli trata

Medicamentul este utilizat de pacienții cu tulburări gastrointestinale cu boli digestive sau biliare și era un produs bine vândut în farmaciile din România.

„Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a fost notificata de către compania deținătoare a Autorizației de punere pe piața, (DAPP) privind inițierea retragerii de pe piața din România, la nivel de distribuitor angro si farmacie a unor serii potenţial afectate de un incident produs în cadrul procesului de fabricație al medicamentelor: Debridat 24 mg/5 ml granule pentru suspensie orală x 125 ml şi Debridat 24 mg/5 ml granule pentru suspensie orală x 250 ml”, se arată în comunicatul ANMDMR.

Recomandările Agenției Naționale a Medicamentului după retragerea Debridat de pe piață

Compania deținătoare a autorizației de punere pe piață (DAPP) a luat măsura retragerii din rețeaua de distribuție a medicamentului Debridat cu următoarele serii:

  • Debridat 24 mg/5 ml granule pentru suspensie orală x 125 ml seriile: 3830 (exp. 07.2021), 3847 (exp. 09.2021), 3855 (exp. 10.2021), 3862 (exp. 01.2022), 3874 (exp. 04.2022)
  • Debridat 24 mg/5 ml granule pentru suspensie orală x 250 ml seriile: 3804 (exp. 04.2021), 3805, 3806, 3807, 3808, 3809, 3810, 3811(exp. 05.2021), 3812, 3813 (exp. 06.2021), 3835(exp. 07.2021), 3836, 3837, 3838, 3839, 3840, 3841, 3842 (exp. 08.2021), 3843, 3849, 3850, (exp. 09.2021), 3864 (exp. 01.2022), 3865, 3868, 3869, 3870 (exp. 02.2022), 3871, 3872, 3873 (exp. 03.2022) 3877 (exp. 04.2022).

În urma testelor repetate făcute de producător, s-a ajuns la concluzia că probabilitatea ca un corp străin metalic să ajungă în flacon este foarte redusă, dar nu poate fi exclusă.

comunicatul Agenția Națională a Medicamentului:

Cum îți dai seama dacă în Debridat există vreun corp metalic

Prezența corpului metalic în Debridat poate fi depistată dacă amestecați pulberea cu apă și agitați flaconul. Astfel, puteți auzi dacă există un corp străin în medicament.

„Reconstituirea produsului în concordanță cu instrucțiunile din prospectul produsului face detectabilă prezența unui corp metalic în flacon, atât auditiv (prin agitarea flaconului după reconstituire), cât și vizual, la umplerea măsurii dozatoare cu suspensia orală (pentru forma de 250 ml), neputând fi extras din flacon la folosirea seringii dozatoare (pentru forma de 125 ml). De asemenea, produsul reconstituit nu are proprietăți chimice care să poată determină degradarea sau coroziunea otelului inoxidabil”, precizează specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului.

Medicamentul Debridat nu poate fi returnat chiar dacă aveți bonul

Farmacistul primar Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului, a explicat pentru Libertatea că medicamentul Debridat nu poate fi returnat în farmacii, chiar dacă aveți bonul fiscal.

Orice medicament când iese prin farmacie trece printr-un aparat care face decomisionare. Iese din uz. Nu mai există posibilitatea să se reintroducă în sistem un medicament.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale a Medicamentului:

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului au precizat că retragerea de pe piață a medicamentului Debridat este o măsură preventivă, care a fost luată și în alte țări, precum Franța și Polonia.

Medicamentele nu se aruncă la gunoi

Medicamentele sunt produse chimice și pot deveni periculoase atât pentru oameni, cât și pentru mediu atunci când nu sunt gestionate corespunzător la finalul „ciclului lor de viață”, potrivit stericycle.ro. Este vorba despre medicamentele cu termenul de valabilitate expirat, cele rămase după schimbarea tratamentului sau cele deteriorate sau retrase, dar aflate deja la pacienți.

În mod normal, medicamentele expirate din farmacii și depozite sunt incinerate, acest lucru fiind impus de lege.

În schimb, cele mai multe dintre medicamentele din gospodării ajung să fie aruncate împreună cu gunoiul menajer. Cu timpul, ambalajul lor este distrus de intemperii, iar substanțele chimice sunt spălate de apa de ploaie. Astfel, acestea ajung în levigat și mai departe în sol.

În aceste condiții, există riscul ca apa să se contamineze cu astfel de substanțe și să fie consumată de oameni direct din fântâni sau puțuri, fără a fi tratată în prealabil.

Unde trebuie duse medicamentele expirate

Potrivit sursei citate, jumătate dintre gropile de gunoi ale României nu întrunesc condițiile minime de funcționare impuse de legislația de mediu a Uniunii Europene, iar acestea urmează să fie închise treptat.

În schimb, în Statele Unite există reglementări clare privind modul în care trebuie eliminate medicamentele. Chiar și așa, geologii americani au analizat că 39 de cursuri de apă din 30 de state, iar 80 la sută dintre acestea conțineau urme de substanțe din medicamente.

Și în Uniunea Europeană există astfel de prevederi. De exemplu, în Franța sunt colectate în fiecare an 70.000 de deșeuri farmaceutice. Guvernul francez a decis ca medicamentele expirate să fie colectate prin intermediul farmaciilor de la populație.

În Germania, Italia, Portugalia și Ungaria, cetățenii sunt obligați să predea medicamentele expirate la farmacii sau medicilor de familie.

Medicamentele expirate trebuie predate la farmacie

În România, cetățenii sunt obligați să predea medicamentele expirate la farmacii pentru a fi, în cele din urmă, incinerate, potrivit ordinului Ministerului Sănătății Nr. 119/2014.

Chiar și în aceste condiții, în România nu se colectează selectiv medicamentele inutilizabile provenite de la populație.

FOTO: b1.ro

Citeşte şi:

Cazul Timișoara, aproape să se repete. Doi soți au ajuns la spital după o deratizare la un bloc din Suceava. Reacția ISU

Președintele de la Corona Brașov a recunoscut trei cazuri de terapie cu laser intravenos la echipa de hochei pe gheață: ”Doi jucători au plecat deja”

Imagini șocante dintr-o clădire a Ministerului de Interne. Ar trebui evacuată de urgență, dar raportul e ținut la sertar!

A divorțat după ce a pierdut toți banii câștigați şi a fugit din România. Ar avea datorii mari la cămătari
PARTENERI - GSP.RO
A divorțat după ce a pierdut toți banii câștigați şi a fugit din România. Ar avea datorii mari la cămătari
BREAKING: Adelina Pestrițu, amanta lui Cristi Borcea? Dezvăluiri uluitoare despre amantlâcul secret din showbiz-ul românesc
Playtech.ro
BREAKING: Adelina Pestrițu, amanta lui Cristi Borcea? Dezvăluiri uluitoare despre amantlâcul secret din showbiz-ul românesc
Certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat: Nu a avut suficiente voturi. Legea merge în Camera Deputaților, for decizional
Observatornews.ro
Certificatul verde la locul de muncă, respins în Senat: Nu a avut suficiente voturi. Legea merge în Camera Deputaților, for decizional
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
HOROSCOP
Horoscop 27 octombrie 2021. Fecioarele încearcă să-și salveze planurile, cele mai importante, de unele singure
Mirel Joacă-Bine a fost ucis în Italia în timpul unui jaf, însă este în viață și trăiește în Suedia. Declarația șocantă a românului
Știrileprotv.ro
Mirel Joacă-Bine a fost ucis în Italia în timpul unui jaf, însă este în viață și trăiește în Suedia. Declarația șocantă a românului
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Cum să o obții un ten strălucitor în doar 2 minute
PUBLICITATE
Cum să o obții un ten strălucitor în doar 2 minute