„Principiul de a folosi antibioticele nu e înţeles foarte bine, pentru că în final antibioticele ajung să fie consumate precum bomboanele şi e o realitate. De multe ori spunem că o infecţie de sezon, care de cele mai multe ori este virală, se rezolvă doar cu antibiotic. Absolut greşit. Până la urmă este doar o componentă psihologică şi un confort pe care credem că îl obţinem”, a declarat medicul, citat de news.ro.
El a adăugat că sunt multe reacţii adverse la antibiotice şi că, dacă lumea le ia în exces, atunci își pierd eficacitatea.
„În realitate, se întâmplă trei lucruri. În primul rând că antibioticul este frecţie la un picior de lemn într-o infecţie virală, nu ajută la nimic. În al doilea rând, reacţiile adverse pot fi importante şi ca să avem o comparaţie, sunt mai multe reacţii adverse la antibiotice decât am avea în momentul în care ne vaccinăm, nu contează ce vaccin. Asta ca să avem un reper. Şi al treilea lucru foarte important este rezistenţa. Până la urmă rezistenţa în raport cu alte microorganisme e un proces normal care există dintotdeauna de când discutăm de antibiotice. Ce face omenirea în ultimul timp? Accelerează acest proces”, a precizat Adrian Marinescu.
Acesta a mai afirmat că noile antibiotice nu vor mai face faţă la un moment dat. „Vom ajunge într-un punct în care un pacient cu o infecţie generalizată, cu o infecţie care îi pune viaţa în pericol, să nu mai aibă soluţii reale şi nu va mai avea antibiotice la îndemână”, a punctat medicul.
Scandal în cazul antibioticelor fără rețetă
Săptămâna trecută, ministerul condus de Alexandru Rafila anunța că farmaciile vor putea elibera românilor antibiotice fără rețetă, în doza considerată de urgență, pentru trei zile, adică pentru 72 de ore. Măsura a fost luată din cauza „riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora”.
Luni, 22 ianuarie, Ministerul Sănătății a revenit și a transmis că farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripție, în doza de urgență, dar numai pentru 48 de ore, termenul fiind redus de la 72 de ore.
Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere a pacientului. Acesta trebuie să scrie că nu a mai luat acel antibiotic din altă farmacie.
Ulterior, Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti a cerut ministrului Rafila să retragă ordinul care permite vânzarea de antibiotice fără rețetă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Valix • 25.01.2024, 21:36
Rafila si gașcă iau masuri, doar ca să impresioneze pe cei care habar n-au, să ne distragă atenția de la problemele reale ale sistemului. Ca antibioticul să nu mai aibă efect ar trebui sa-l iei in mod constant o perioadă lungă. Eu m-am luptat cu un stafilococ vreun an de zile, am luat repetat și constant antibiotic, pastile și perfuzii și nu si-a pierdut nici un efect. Antibioticul nu tratează viroza, dar te poate apara de complicații, dacă ești un bolnav cronic.
mariussorin75 • 25.01.2024, 14:51
Ce stiu medicii.?? lasa ca face Rafila ordine si in problema asta...