Sărbătorile sunt un prilej de bucurie și, potrivit tradiției, masa de Paște este una importantă. Așadar, putem să alegem un meniu de Paște care să fie pe placul nostru și să pregătim câte puțin din fiecare preparat care se mănâncă în mod obișnuit de Paște.

Ce se mănâncă de Paște

Într-un meniu de Paște tradițional se regăsesc preparare precum drobul, stufatul, friptura și ciorba de miel. Iar ca desert, nelipsite sunt pasca și cozonacul. Bineînțeles, din niciun meniu de Paște nu pot lipsi ouăle roșii.

La acestea, se adaugă adesea aperitive reci, precum ouă umplute sau alte combinații și platouri cu bunătăți.

Totuși, în ceea ce privește întrebarea ce se mănâncă de Paște, nutriționiștii recomandă să fim atenți la combinații și, mai ales, la cantități. Ne putem bucura de prepara tradiționale de Paște și dacă o facem cumpătat.

În plus, este bine ca cel puțin două treimi din alimentele care se regăsesc în farfuria noastră să fie reprezentate de legume și verdețuri, care prin bogăția lor în fibre, facilitează digestia, îmbunătățesc tranzitul intestinal și atenuează parțial aciditatea indusă de alimentele tradiționale.

Meniu de Paște – Idei de rețete

Dacă ne dorim un meniu de Paște tradițional, în care să ne bucurăm de gustul preparatelor atât de populare, putem opta pentru aperitive reci, precum ouă sau legume umplute, drob, brânzeturi, ouă roșii și verdețuri de primăvară.

Ca fel principal, putem alege tradiționala ciorbă de miel sau, dacă gustul de miel nu este preferatul nostru, putem opta pentru ciorbe de primăvară, cum sunt cele de lobodă, ștevie sau salată verde.

Friptura de miel și stufatul sunt, de asemenea, incluse într-un meniu de Paște tradițional. Dar, putem oricând opta pentru carne de pui, curcan sau porc.

Iar când vine vorba despre desert, nelipsite de pe masa de Paște sunt pasca și cozonacul.

Iată câteva dintre cele mai apreciate rețete de Paște:

Aperitive reci

Aperitivele reci pentru masa de Paște se pot face cu ouă, verdețuri de primăvară, legume, brânzeturi și chiar și carne. Iată câteva idei de aperitive reci rapide și savuroase pe care le puteți încerca de Paște:

Ouă umplute

Meniu de Paste - ouă umplute
Meniu de Paște – ouă umplute

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • un pate de porc sau pasăre;
  • smântână;
  • ulei pentru maioneză;
  • o lingurița muștar.

Mod de preparare

Fierbi ouăle bine. Le cureți, le tai în două, scoți gălbenușul și îl pui într-un bol separat. Amesteci apoi toate gălbenușurile cu pateul, apoi umpli jumătățile cu aceasta pastă. Separat, faci o maioneză în care pui la început o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna. Torni amestecul într-un vas întins și începi să aranjezi ouăle după preferințe.

  • Descoperă multe alte combinații delciooase și aspectuoase de ouă umplute

Drob de miel

Drob de miel pentru masa de Paște
Drob de miel pentru masa de Paște

Ingrediente:

  • organele interne de la un miel
  • 3 legături ceapă verde
  • 2 legături mărar
  • 3 ouă fierte tari
  • 3 ouă crude
  • sare piper

Mod de preparare:

Organele interne se spală bine și apoi se pun la fiert în apă cu sare. Se spumează și se lasă la fiert 15 minute. Odată fierte, organele se trec prin mașina de tocat împreuna cu ceapa și verdeața. Se potrivește gustul tocăturii de sare și piper și se amestecă cu cele trei ouă crude bătute bine. Într-o tavă ușor unsă și tapetată cu făină se pune jumătate din cantitatea de tocătură, se așază ouăle fierte și apoi se pune restul amestecului de tocătură. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute și apoi se lasă să se răcească drobul de miel în tavă.

Rulouri cu castraveți

Meniu de Paște - Rulouri cu castraveti
Meniu de Paște – Rulouri cu castraveti

Ingrediente:

  • 10 felii de șuncă, mușchi file sau jambon crud afumat;
  • 250 g brânză de vaci;
  • 250 g brânză burduf;
  • 100 g unt;
  • 4 cepe verzi;
  • 1 legătură mărar;
  • ½ ardei gras roșu/verde/galben
  • condimente, după gust;
  • 2-3 castraveți.

Mod de preparare:

Amestecă cele două tipuri de brânză cu ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat, până obții o cremă. Adaugă untul moale și ardeii tăiați cubulețe pune condimentele și amestecă. Taie castraveții în fâșii longitudinale. Pune totul în straturi: mai întâi castravetele, pe urma șunca și la mijloc cremă. Rulează și înfige o scobitoare, pentru că rulourile să stea închise și vei obține astfel unul dintre cele mai aspectuoase aperitive reci pentru masa de Paște.

  • Vezi și alte rețete delicioase de aperitive reci pentru masa de Paște

Salate de primăvară

Atunci când ne întrebăm ce se mănâncă de Paște este bine să luăm în calcul și salatele cu multe verdețuri pline de vitamine și fibre.

Salată cu leurdă și untișor

Meniu de Paște - salata de leurda
Meniu de Paște – salata de leurda

Ingrediente:

  • o legătură de untișor proaspăt
  • o legătură de leurdă
  • o legătură de mărar
  • două linguri de ulei de măsline extra virgin;
  • o linguriță de muștar iute;
  • o linguriță de miere;
  • sare;
  • piper negru, proaspăt măcinat;
  • două linguri de semințe de pin (sau de floarea-soarelui);
  • o lingură și jumătate de suc de lămâie;
  • câteva roșii mici, tăiate jumătăți sau sferturi.

Mod de preparare:

Pentru a prepara una dintre cele mai gustoase salate de primăvară, se amestecă într-un castron untișorul cu leurda, mărarul și roșiile. Se prepară dressing-ul amestecând într-un castronel muștar cu sucul de lămâie, sare, piper, mierea și uleiul. Se toarnă sosul peste salată. Se amestecă bine. Se presară salata cu semințe de pin și se piperează după gust. Se servește imediat, fie cu pâinici raw din semințe, fie cu crutoane de pâine înmiresmate cu usturoi.

Salată verde cu ridichi

Meniu de Paște - salata cu ridichi
Meniu de Paște – salata cu ridichi

Ingrediente:

  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de ridichi
  • 1 legătură de mărar
  • 1 salată verde – lăptuca
  • 1 linguriță ulei
  • 1 linguriță oțet de mere
  • mix de semințe –
  • sare, piper

Mod de preparare:

Se spală foarte bine toate verdețurile și legumele. Se toacă toate și se pun într-un bol încăpător. Se adaugă uleiul, oțetul, semințele, sarea și piperul și se amestecă bine. Salata de ceapă verde cu ridichi este delicioasă și plină de vitamine.

Ciorbă de miel

Dacă vrei să pregătești o ciorba de miel cât mai delicioasă pentru a o include în tradiționalul meniu de Paște este musai să folosești legume proaspete, iar verdețurile îi dau, cu siguranță, un gust proaspăt.

Ciorba de miel
Ciorba de miel

Ingrediente

  • 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept);
  • măruntaie de miel;
  • 1 legătură ceapă verde;
  • 100 g morcovi,
  • 100 g pastranac și pătrunjel rădăcină;
  • 1 țelină;
  • 50 grame unt;
  • 500 ml borș;
  • 200 ml smântâna;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • pătrunjel și leuștean verde.

Mod de preparare:

Carnea se spăla bine, se tăie bucăți și se pune la fiert în apa cu sare sau cu vegeta. După ce se strânge bine spumă se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, după care se se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă.
Rădăcinoasele se tăie cubulețe, se călesc puțin în unt și se adaugă în oală cu carne. Se lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie.

Carnea și măruntaiele se scot din ciorbă, se scoate carnea de pe os, măruntaiele se tăie cubulețe și apoi se pun la loc în ciorbă. Se adaugă borșul, se lasă să dea în clocot și se drege cu gălbenuș și smântâna. Ciorba de miel traditionala e gata!

Friptură de miel

Friptura de miel este felul principal de mâncare și cel mai așteptat preparat culinar pregătit de gospodine pentru tradiționalul meniu de Paște.

Friptura de miel
Friptura de miel

Ingrediente

  • o bucată de carne de miel;
  • usturoi;
  • sare și piper;
  • condimente: oregano, rozmarin, busuioc, frunze de mentă (uscate sau proaspete);
  • 1-2 pahare de vin alb.

Mod de preparare:

Se spală bucata de carne, se șterge, se porționează și se fac crestături în care se introduc feliuțe de usturoi. Pulpa de miel sau costițele de miel se masează cu sare si piper negru, iar apoi se presară oregano, rozmarin peste tot, dar și busuioc și mentă tocată din belșug. Se unge tava cu ulei și se pune friptura de miel, peste care se toarnă un pahar sau două de vin alb, sec, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 40 de minute. Apoi se scoate folia și ungeți friptura de miel des cu o pensulă cu sosul din tavă pentru încă cel puțin o oră. Aceasta va forma o crustă, iar când este gata, se scoate de la cuptor și se servește cu sos de iaurt, castraveți și usturoi.

Cozonac pentru masa de Paște

Atunci când ne întrebăm ce se mănâncă de Paște, inevitabil ne vin în minte ouă roșii și cozonac. Un desert tradițional care face parte din meniul de Paște și nu numai, cozonacul ne duce pe cei mai mulți dintre noi cu gândul la copilărie.

Cozonac cu nuca pentru masa de Paște
Cozonac cu nuca pentru masa de Paște

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt; 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr.

Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Ce se mănâncă de Paște – Rețetă de Pască

Pasca nu poate lipsi dintr-un meniu tradițional de Paște. Poate fi făcută cu sau fără aluat și cu ingredientele preferate. E plină de savoare și merge de minune la micul dejun sau ca desert.

Meniu de Paște  - Pască fără aluat
Meniu de Paște – Pască fără aluat

Ingrediente pasă fără aluat:

  • 4 ouă medii;
  • 80 grame îndulcitor praf;
  • 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi);
  • 50 grame amidon de porumb;
  • 500 grame de branza de vaci degresată;
  • 25 de grame de gluten;
  • coajă rasă de la o lămâie mare;
  • 1/2 plic praf de copt;
  • esență de vanilie;
  • esență de lămâie.

Mod de preparare:

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul. Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern.

Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.

Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.

Citeşte şi:

Drob de pui – rețete de drob de pui pentru Paște

Salata verde – ce beneficii are și cum poate fi preparată. Rețete cu salată verde

Drob de ciuperci – rețetă. Combinații delicioase de drob cu care să surprinzi

O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
PARTENERI - GSP.RO
O femeie a intrat într-un centru de vaccinare și i-a dat pe ascuns un bilet asistentei. Aceasta a chemat urgent poliția
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Playtech.ro
Doliu în familia lui Helmuth Duckadam. S-a spânzurat și a fost găsit abia azi
Momentul arestării criminalului din Argeș. Polițiștii l-au găsit întins lângă femeia înjunghiată în curtea bisericii. Preot: ”El mai mișca”
Observatornews.ro
Momentul arestării criminalului din Argeș. Polițiștii l-au găsit întins lângă femeia înjunghiată în curtea bisericii. Preot: ”El mai mișca”
Horoscop 18 mai 2021. Săgetătorii trebuie să fie atenți la mesajele adresate de partenerii de cursă lungă
HOROSCOP
Horoscop 18 mai 2021. Săgetătorii trebuie să fie atenți la mesajele adresate de partenerii de cursă lungă
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Știrileprotv.ro
A castigat peste 20 de milioane de euro la loto, dar a ramas fara vreun cent! Motivul incredibil pentru care o femeie a pierdut toti banii
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)
PUBLICITATE
CSALB, partener de conciliere pentru consumatori și bănci (Publicitate)