Sărbătorile sunt un prilej de bucurie și, potrivit tradiției, masa de Paște este una importantă. Așadar, putem să alegem un meniu de Paște care să fie pe placul nostru și să pregătim câte puțin din fiecare preparat care se mănâncă în mod obișnuit de Paște.

Tradiţii ortodoxe înainte de masa de Paşte

Potrivit unui vechi obicei, păstrat mai ales în zona Galaţi, în prima zi de Paşte, oamenii se spală pe faţă cu apa în care au fost puse un ou roşu, unul alb şi un bănuţ, pentru a se purifica şi pentru a avea parte de sănătate tot anul, informează mediafax.ro. Oul roşu semnifică sănătatea, oul alb, puritatea, iar bănuţul înseamnă noroc şi belşug.

Primul se spală pe faţă cel mai în vârstă din familie, bunicul, apoi ceilalţi, iar la final copiii pot lua bănuţul. Înainte de a se spăla pe faţă, bunica îi sărută mâna bunicului, apoi, pe rând, toţi sărută mâna bunicilor, într-o ierarhie strictă, care are legătură cu iertarea şi respectul pentru cei mai în vârstă, explică etnologul Paul Buţa.

În noaptea de Înviere, oamenii duc la biserică bucate, pentru a fi sfinţite. După ce sunt sfinţite, credincioşii iau anafură şi apoi pleacă la cimitir. Acolo se aprind lumânări, iar lucrurile sfinţite se dau de pomană.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Reveniţi acasă, ei oferă anafură celor care nu au fost la biserică în Noaptea de Înviere, anafură ce trebuie consumată înainte de a mânca orice altceva, apoi toţi membrii familiei se aşează masa de Paşte şi ciconesc ouă roşii.

Ce se mănâncă de Paște

Într-un meniu de Paște tradițional se regăsesc preparare precum drobul, stufatul, friptura și ciorba de miel. Iar ca desert, nelipsite sunt pasca și cozonacul. Bineînțeles, din niciun meniu de Paște nu pot lipsi ouăle roșii.

La acestea, se adaugă adesea aperitive reci, precum ouă umplute sau alte combinații și platouri cu bunătăți.

Totuși, în ceea ce privește întrebarea ce se mănâncă de Paște, nutriționiștii recomandă să fim atenți la combinații și, mai ales, la cantități. Ne putem bucura de prepara tradiționale de Paște și dacă o facem cumpătat.

În plus, este bine ca cel puțin două treimi din alimentele care se regăsesc în farfuria noastră să fie reprezentate de legume și verdețuri, care prin bogăția lor în fibre, facilitează digestia, îmbunătățesc tranzitul intestinal și atenuează parțial aciditatea indusă de alimentele tradiționale.

Meniu de Paște – Idei de rețete

Dacă ne dorim un meniu de Paște tradițional, în care să ne bucurăm de gustul preparatelor atât de populare, putem opta pentru aperitive reci, precum ouă sau legume umplute, drob, brânzeturi, ouă roșii și verdețuri de primăvară.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Ca fel principal, putem alege tradiționala ciorbă de miel sau, dacă gustul de miel nu este preferatul nostru, putem opta pentru ciorbe de primăvară, cum sunt cele de lobodă, ștevie sau salată verde.

Friptura de miel și stufatul sunt, de asemenea, incluse într-un meniu de Paște tradițional. Dar, putem oricând opta pentru carne de pui, curcan sau porc.

Iar când vine vorba despre desert, nelipsite de pe masa de Paște sunt pasca și cozonacul.

Iată câteva dintre cele mai apreciate rețete de Paște:

Aperitive reci

Aperitivele reci pentru masa de Paște se pot face cu ouă, verdețuri de primăvară, legume, brânzeturi și chiar și carne. Iată câteva idei de aperitive reci rapide și savuroase pe care le puteți încerca de Paște:

Ouă umplute

Meniu de Paste - ouă umplute
Meniu de Paște – ouă umplute

Ingrediente:

  • 10 ouă
  • un pate de porc sau pasăre;
  • smântână;
  • ulei pentru maioneză;
  • o lingurița muștar.

Mod de preparare

Fierbi ouăle bine. Le cureți, le tai în două, scoți gălbenușul și îl pui într-un bol separat. Amesteci apoi toate gălbenușurile cu pateul, apoi umpli jumătățile cu aceasta pastă. Separat, faci o maioneză în care pui la început o linguriță de muștar pentru a nu se tăia și la final o amesteci cu smântâna. Torni amestecul într-un vas întins și începi să aranjezi ouăle după preferințe.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
  • Descoperă multe alte combinații delciooase și aspectuoase de ouă umplute

Drob de miel

Drob de miel pentru masa de Paște
Drob de miel pentru masa de Paște

Ingrediente:

  • organele interne de la un miel
  • 3 legături ceapă verde
  • 2 legături mărar
  • 3 ouă fierte tari
  • 3 ouă crude
  • sare piper

Mod de preparare:

Organele interne se spală bine și apoi se pun la fiert în apă cu sare. Se spumează și se lasă la fiert 15 minute. Odată fierte, organele se trec prin mașina de tocat împreuna cu ceapa și verdeața. Se potrivește gustul tocăturii de sare și piper și se amestecă cu cele trei ouă crude bătute bine. Într-o tavă ușor unsă și tapetată cu făină se pune jumătate din cantitatea de tocătură, se așază ouăle fierte și apoi se pune restul amestecului de tocătură. Se dă tava la cuptor pentru 40 de minute și apoi se lasă să se răcească drobul de miel în tavă.

Rulouri cu castraveți

Meniu de Paște - Rulouri cu castraveti
Meniu de Paște – Rulouri cu castraveti

Ingrediente:

  • 10 felii de șuncă, mușchi file sau jambon crud afumat;
  • 250 g brânză de vaci;
  • 250 g brânză burduf;
  • 100 g unt;
  • 4 cepe verzi;
  • 1 legătură mărar;
  • ½ ardei gras roșu/verde/galben
  • condimente, după gust;
  • 2-3 castraveți.

Mod de preparare:

Amestecă cele două tipuri de brânză cu ceapa tăiată mărunt, mărarul tocat, până obții o cremă. Adaugă untul moale și ardeii tăiați cubulețe pune condimentele și amestecă. Taie castraveții în fâșii longitudinale. Pune totul în straturi: mai întâi castravetele, pe urma șunca și la mijloc cremă. Rulează și înfige o scobitoare, pentru că rulourile să stea închise și vei obține astfel unul dintre cele mai aspectuoase aperitive reci pentru masa de Paște.

  • Vezi și alte rețete delicioase de aperitive reci pentru masa de Paște

Salate de primăvară

Atunci când ne întrebăm ce se mănâncă de Paște este bine să luăm în calcul și salatele cu multe verdețuri pline de vitamine și fibre.

Salată cu leurdă și untișor

Meniu de Paște - salata de leurda
Meniu de Paște – salata de leurda

Ingrediente:

  • o legătură de untișor proaspăt
  • o legătură de leurdă
  • o legătură de mărar
  • două linguri de ulei de măsline extra virgin;
  • o linguriță de muștar iute;
  • o linguriță de miere;
  • sare;
  • piper negru, proaspăt măcinat;
  • două linguri de semințe de pin (sau de floarea-soarelui);
  • o lingură și jumătate de suc de lămâie;
  • câteva roșii mici, tăiate jumătăți sau sferturi.

Mod de preparare:

Pentru a prepara una dintre cele mai gustoase salate de primăvară, se amestecă într-un castron untișorul cu leurda, mărarul și roșiile. Se prepară dressing-ul amestecând într-un castronel muștar cu sucul de lămâie, sare, piper, mierea și uleiul. Se toarnă sosul peste salată. Se amestecă bine. Se presară salata cu semințe de pin și se piperează după gust. Se servește imediat, fie cu pâinici raw din semințe, fie cu crutoane de pâine înmiresmate cu usturoi.

Salată verde cu ridichi

Meniu de Paște - salata cu ridichi
Meniu de Paște – salata cu ridichi

Ingrediente:

  • 1 legătură de ceapă verde
  • 1 legătură de ridichi
  • 1 legătură de mărar
  • 1 salată verde – lăptuca
  • 1 linguriță ulei
  • 1 linguriță oțet de mere
  • mix de semințe –
  • sare, piper

Mod de preparare:

Se spală foarte bine toate verdețurile și legumele. Se toacă toate și se pun într-un bol încăpător. Se adaugă uleiul, oțetul, semințele, sarea și piperul și se amestecă bine. Salata de ceapă verde cu ridichi este delicioasă și plină de vitamine.

Salată de castraveţi cu mărar şi mentă

Ingrediente

  • 300 grame de castraveţi;
  • 3 linguri de oţet;
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin;
  • 1 legătură de mărar;
  • o mână de frunze de mentă;
  • sare şi piper după gust.

Mod de preparare

Curăţaţi şi tăiați castraveţii în felii subțiri. Puneţi feliile de castraveți într-un castron de salată. Adăugați în castron oţetul, uleiul de măsline, mărarul și frunzele de mentă. Amestecaţi cu castraveţii până se omogenizează. Condimentaţi salata cu sare si piper dupa gust. Amestecaţi încă o dată şi salata e gata.

Ciorbă de miel

Dacă vrei să pregătești o ciorba de miel cât mai delicioasă pentru a o include în tradiționalul meniu de Paște este musai să folosești legume proaspete, iar verdețurile îi dau, cu siguranță, un gust proaspăt.

Ciorba de miel
Ciorba de miel

Ingrediente

  • 600 grame carne de miel cu os (gât, coaste, piept);
  • măruntaie de miel;
  • 1 legătură ceapă verde;
  • 100 g morcovi,
  • 100 g pastranac și pătrunjel rădăcină;
  • 1 țelină;
  • 50 grame unt;
  • 500 ml borș;
  • 200 ml smântâna;
  • 1 gălbenuș de ou;
  • pătrunjel și leuștean verde.

Mod de preparare:

Carnea se spăla bine, se tăie bucăți și se pune la fiert în apa cu sare sau cu vegeta. După ce se strânge bine spumă se adaugă ceapă verde tăiată mărunt, după care se se acoperă cu capac și se lasă să fiarbă.
Rădăcinoasele se tăie cubulețe, se călesc puțin în unt și se adaugă în oală cu carne. Se lasă totul la fiert, până când carnea se înmoaie.

Carnea și măruntaiele se scot din ciorbă, se scoate carnea de pe os, măruntaiele se tăie cubulețe și apoi se pun la loc în ciorbă. Se adaugă borșul, se lasă să dea în clocot și se drege cu gălbenuș și smântâna. Ciorba de miel traditionala e gata!

Friptură de miel

Friptura de miel este felul principal de mâncare și cel mai așteptat preparat culinar pregătit de gospodine pentru tradiționalul meniu de Paște.

Friptura de miel
Friptura de miel

Ingrediente

  • o bucată de carne de miel;
  • usturoi;
  • sare și piper;
  • condimente: oregano, rozmarin, busuioc, frunze de mentă (uscate sau proaspete);
  • 1-2 pahare de vin alb.

Mod de preparare:

Se spală bucata de carne, se șterge, se porționează și se fac crestături în care se introduc feliuțe de usturoi. Pulpa de miel sau costițele de miel se masează cu sare si piper negru, iar apoi se presară oregano, rozmarin peste tot, dar și busuioc și mentă tocată din belșug. Se unge tava cu ulei și se pune friptura de miel, peste care se toarnă un pahar sau două de vin alb, sec, se acoperă tava cu folie de aluminiu și se bagă la cuptorul încins la 180 de grade, timp de 40 de minute. Apoi se scoate folia și ungeți friptura de miel des cu o pensulă cu sosul din tavă pentru încă cel puțin o oră. Aceasta va forma o crustă, iar când este gata, se scoate de la cuptor și se servește cu sos de iaurt, castraveți și usturoi.

Cozonac pentru masa de Paște

Atunci când ne întrebăm ce se mănâncă de Paște, inevitabil ne vin în minte ouă roșii și cozonac. Un desert tradițional care face parte din meniul de Paște și nu numai, cozonacul ne duce pe cei mai mulți dintre noi cu gândul la copilărie.

Cozonac cu nuca pentru masa de Paște
Cozonac cu nuca pentru masa de Paște

Ingrediente:

Pentru aluat de cozonac:

  • 1 kg faină;
  • 500 ml lapte;
  • 4 ouă;
  • 250 gr zahăr;
  • 50 gr unt; 50 ml ulei;
  • 50 gr de drojdie proaspătă;
  • coaja de lămâie;
  • un praf de sare;

Pentru umplutură:

  • 3 linguri de cacao;
  • o fiolă cu esență de rom;
  • 250 de gr de rahat tăiat cubulețe;
  • 250 gr de nucă măcinată;
  • 100 g stafide;
  • 150 gr zahăr;
  • 4 albușuri.

Mod de preparare

Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc.

Se încălzește laptele și se adaugă peste galbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.

Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocata și se amestecă întrega compoziție.

După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu haină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr.

Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.

Ce se mănâncă de Paște – Rețetă de Pască

Pasca nu poate lipsi dintr-un meniu tradițional de Paște. Poate fi făcută cu sau fără aluat și cu ingredientele preferate. E plină de savoare și merge de minune la micul dejun sau ca desert.

Meniu de Paște  - Pască fără aluat
Meniu de Paște – Pască fără aluat

Ingrediente pasă fără aluat:

  • 4 ouă medii;
  • 80 grame îndulcitor praf;
  • 125 grame iaurt natural degresat (2% grasimi);
  • 50 grame amidon de porumb;
  • 500 grame de branza de vaci degresată;
  • 25 de grame de gluten;
  • coajă rasă de la o lămâie mare;
  • 1/2 plic praf de copt;
  • esență de vanilie;
  • esență de lămâie.

Mod de preparare:

Se separă gălbenușurile de albușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare, până se obține o spumă fermă. Într-un vas separat, se mixează gălbenușurile, amestecate cu îndulcitorul, până când se deschid la culoare și își dublează volumul. În gălbenușurile mixate, se încorporază cu grijă brânza de vaci degreasată foarte bine scursă și iaurtul. Se amestecă amidonul, glutenul și praful de copt și se cern.

Se încorporează mixul de amidon, praful de copt și gluten în compoziția de gălbenușuri și amestecăm cu grijă, de jos în sus. Se adaugă și albușurile mixate în aluatul format și se amestecă cu grijă, tot de jos în sus. Se adaugă coaja de lămâie rasă și esențele. Se obține un aluat pufos și foarte parfumat. Se tapetază forma cu hârtie de copt trecută printr-un jet de apă și ulterior stoarsă foarte bine.

Se adaugă aluatul și îl nivelăm cu grijă. Se coace pasca în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40-45 de minute. După ce s-a copt, se scoate din cuptor, se lasă pasca fara aluat să se răcescă în forma (circa 5 minute), apoi o se răstoarnă pe un grătar și o lăsam să se răcească complet. Ideal ar fi după ce s-a răcit complet, să puneți pasca la rece până a doua zi, astfel feliile se taie mult mai frumos.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o mare încurcătură și ocolește toate ambuteiajele
FANATIK.RO
Funcția Waze de care puțini șoferi din România știu că este disponibilă. Te scoate dintr-o mare încurcătură și ocolește toate ambuteiajele
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
FANATIK.RO
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Știrileprotv.ro
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Observatornews.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI