Cuprins:
Conform unor date publicate de MAI, în Duminica Floriilor, aproximativ 850.000 de femei și 630.000 de bărbați își serbează onomastica, cele mai populare nume fiind Viorica și Florin. Iată ce nume de flori se sărbătoresc de Florii.
Astfel, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și publicate în anul 2014 pe site-ul mai.gov.ro, aproximativ 145.000 de femei purtau numele de Viorica, iar alte 129.000 pe cel de Florentina.
Mai mult de 91.000 de sărbătorite se numesc Florica, iar 73.000 poartă numele Camelia. Alte nume populare sunt Margareta, Lăcrămioara și Delia.
Dintre bărbaţii ce îşi aniversează onomastica cu ocazia sărbătorii Floriilor, peste 336.000 poartă numele Florin, 145.000 pe cel de Viorel, iar 54.000 se numesc Florian.
Ce nume de flori se sărbătoresc de Florii
- Anemona
- Brânduşa
- Bujor
- Camelia
- Călin
- Codrin
- Codrina
- Codruţ
- Codruţa
- Crăiţa
- Crenguţa
- Crina
- Crinu
- Crinuţa
- Crizantema
- Dalia
- Delia
- Dafina
- Floarea
- Flora
- Florenţa
- Florentin
- Florentina
- Florica
- Florin
- Florina
- Garofiţa
- Gențiana
- Gherghina
- Ghiocel
- Iasmin
- Iasmina
- Iris
- Hortensia
- Lăcrimioara
- Laur
- Laura
- Laurenţiu
- Laurian
- Lauriana
- Liliana
- Malina
- Margareta
- Micșunica
- Mugurel
- Narcis
- Narcisa
- Panseluţa
- Romaniţa
- Roza
- Rozalia
- Trandafira
- Violeta
- Viorel
- Viorela
- Viorica
- Zambila
- Zambilica
Semnificația numelor
Numele Laur, Laura
În vechime coronița din frunze de laur (dafin) era așezată pe capul împăraților, al poeților și al învingătorilor, laurul devenind astfel simbolul victoriei, de unde vine și cuvantul „laureat”, adică cel care a luat un premiu sau o distincție. Derivate: Laurențiu, Loredana, Lori, Lavinia s.a. sursa
Numele Dafin, Dafina
Frunzele de dafin sunt folosite pentru aroma lor la prepararea mâncărurilor. De asemenea, au fost folosite în Grecia antică pentru cununile de lauri, de unde și expresia „a se culca pe lauri”. O asemenea cunună de laur era oferită ca premiu la Jocurile pitice. sursa
Numele Iris
Reprezentată ca tânără fecioară cu aripi de aur, Iris este sluga personală a zeiței Hera și curiera specială a acesteia și a lui Zeus din ordinul căruia cară apă din Styx cu ulciorul, adormindu-i cu această apă pe sperjuri.
Ca simbol personificat al curcubeului, era considerată mesageră între zei și oameni: penetrând bolta cerească, Iris dădea la o parte în fiecare seară perdeaua ce o acoperea, făcând să apară stelele.
Numele Narcis, Narcisa
Narcisa este floarea națională a Scoției și este înconjurată de multe povești și legende. Cea mai cunoscută este însă povestea tânărului Narcis, care a murit datorită dragostei pe care și-o purta. Îndrăgostit de propria imagine, a căzut în apa unui râu și s-a înecat. În locul lui a crescut narcisa.
Numele Călin
Călinul (Viburnum), în limbile slave „Kalina”, este un gen de plante din familia Adoxaceae, cu fructe de culoare roșie grupate sub formă de ciorchini asemănător socului, din fructele lui se extrage un medicament care scade tensiunea sanguină.
Călinul se găsește sub formă de arbust stufos(ca și alunul) și poate ajunge la o înălțime de aproximativ 4 metri. Infloreste in lunile mai-iunie. sursa wikipedia
Numele Anemona
Numele Anemona, sărbătorit de Florii, își are originea în Grecia Antică. Anemona era o nimfă și a fost transformată într-o floare deoasebit de frumoasă, care crește astăzi în zona Mării Mediterane.
O altă legendă spune că anemonele sunt lacrimile Afroditei, zeița greacă a iubirii.
Anemona este numele dat plantei cunoscute și ca floarea Paștelui. Asta deoarece ele înfloresc doar în perioada 15 martie-10 mai, interval în care cade în fiecare an Paștele.
Numele de Camelia
Multă lume nu știe că numele de Camelia se trage de la o floare, iar experții au păreri împărțite privind originea sa.
Cel mai probabil, numele își are originea în perioada Romei Antice și are conotații religioase. Tradus din latină, Camelia semnifică „enoriaș” sau „mâna de ajutor a preotului”.
O altă semnificație a numelui este cea legată de floarea de origine japoneză, camelia, denumită după cel care a adus-o în Europa – Kamell.
Despre această floare se spune că este un simbol al norocului.
Numele de Codrin, Codrina, Codruţ și Codruţa
Persoanele numite Codrin, Codrina, Codruț și Codruța au nume derivate de la termenul latin quodrum, care se traduce prin „pădure”, „dumbravă” sau „codru”.
Cele patru nume sunt înrudite provenind din aceeași familie.
Numele de Lăcrămioara
Lăcrămioara este un nume de origine românească și provine din latinescul lacrima/ Înnseamnă gingășie, sensibilitate, prospeţime și purtitate. Numele face parte dintr-o categorie mare de nume care simbolizează flori, în acest caz fiid vorba despre lăcrămioare. Denumirile populare ale lăcrămioarei sunt: cerceluş, clopoţel, coada-cocoşului, curpina de pădure, mărgăritar, dumbrăvioară sau iarba Sfântului Gheorghe.
Numele de Dalia
Dalia (dalie) este un nume de floare, al Dahlia Arborea, o specie cu tulpină robustă, lemnoasă şi cu flori de culoare lila. De origine latină, numele florii s-a tras de la Andreas Dahl, cel care a adus specia din Mexic în Europa. Nume asemănătoare: Dada, Dalan, Dali, Dalya, Delia, Dilan.
Numele de Violeta
În limba română, numele vine de la adjectivul “violet, violetă”. Floarea, cu o mireasmă aparte, e folosită în industria parfumurilor. Numele Violeta simbolizează modestie şi devotament.
Numele de Viorel, Viorica
Vine de la numele florii viorea. Aceasta e originară din Europa, cuprinde peste 90 de specii şi înfloreşte primăvara devreme. O persoană cu numele Viorel sau Viorica e extrovertită şi deosebit de diplomată.
Ce se face în Duminica Floriilor
Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. Tot în Duminica Floriilor, biserica acordă dezlegare la pește, a doua oară, în postul Paștelui, după Buna Vestire.
Citește și: Când sunt Floriile în 2024. Tradiții și obiceiuri în Duminica Floriilor
Surse foto flori – 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!