Cuprins:
Sfânta Împărtășanie se dă oamenilor dreptcredincioși spre iertarea păcatelor și spre înnoirea vieții lor duhovnicești. Nimeni dintre oameni nu se poate mântui fără cele patru Sfinte Taine: Botezul, Mirungerea, Spovedania și Sfânta Împărtășanie.
Paștele: Istoria Sărbătorii Învierii Domnului
Sărbătoarea Paștelui este cea mai mărită, îmbucurătoare și solemnă dintre toate sărbătorile creștinești. Duminica Învierii Domnului guvernează realizarea întregului ciclu mobil de sărbători din anul bisericesc. Paștele a fost sărbătorit pentru prima dată în istorie în jurul anului 1400 î.Hr, când evreii au părăsit Egiptul cu ajutorul lui Dumnezeu. Scriptura în cartea Exod din Vechiul Testament ne oferă instrucțiunile pe care Dumnezeu le-a dat pentru sărbătorirea Paștilor în timpul lui Moise, informează site-ul CreștinOrtodox.ro.
Evreii din antichitate își aminteau că Dumnezeu i-a salvat din robia în care se aflau în Egipt. Când au ieșit din această țară și au sărbătorit pentru prima dată Paștele toți evreii trebuiau să sacrifice câte un miel. Cu sângele acestuia erau apoi unse ramele de lemn ale ușilor de la casele lor. Se spune că, în acea noapte, îngerul morții trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt și a omorât toți primii fii născuți ai egiptenilor din casele ale căror rame de la uși nu fuseseră unse cu sângele de miel. În casele israeliților nu a murit nimeni deoarece aceștia ascultaseră porunca lui Dumnezeu și au uns ușile caselor lor cu sângele de miel, care era un semn clar prin care credincioșii dădeau de înțeles că au luat în serios avertismentul Mântuitorului.
Referitor la creștini, Dumnezeu a reînnoit legământul făcut cu israeliții, însă nu prin Moise, ci prin Fiul Său, Iisus Mesia. Noul legământ era făcut nu doar cu evreii, ci cu toate popoarele care voiau să primească iertarea păcatelor prin jertfa lui Iisus Hristos. La Cina cea de Taină, în noaptea în care a fost trădat și mai apoi arestat, Domnul Iisus a instituit sărbătoarea Paștelui nou testamental, după porunca ce I-a fost dată de Dumnezeu, mai scrie sursa citată anterior.
Când pică Paștele în 2024
În 2024, Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos va fi prăznuită de credincioșii ortodocși în ziua de 5 mai. În ultimii ani, Paștele Ortodox a mai picat în luna mai în 2016 (1 mai) și în 2021 (2 mai). Sărbătoarea Floriilor la ortodocși va fi în ziua de duminică, 28 aprilie, și este întâmpinată cu bucurie de toți credincioșii și cu înțelegerea faptului că săptămâna care urmează, care este denumită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții. Anul viitor, Paştele Ortodox va pica în aceeaşi zi cu Paştele Catolic, și anume 20 aprilie, ceea ce se va repeta şi în 2028, când atât Paştele Ortodox, cât și cel Catolic vor pica pe 16 aprilie.
În 2027, între cele două mari Sărbători, o să avem o pauză la fel de mare ca în acest an, asta pentru că Paştele Catolic va pica pe 28 martie, iar cel Ortodox pe 2 mai. În 2026, ortodocșii vor sărbători Paştele pe 12 aprilie, în 2029 pe 8 aprilie, iar în 2030 pe 28 aprilie. Catolicii vor sărbători Paștele în 2026 pe 5 aprilie, în 2029 pe 1 aprilie, iar în 2030 pe 21 aprilie. Pentru prima dată după 2013, în acest an, între Paştele Catolic şi Paştele Ortodox a fost o pauză mai mare de o lună, Paştele la catolici fiind sărbătorit la 31 martie.
Ce este Sfânta Împărtășanie
Fiecare dintre creștini ar trebui să primească Sfânta Împărtășanie măcar o dată pe an pentru a-și elibera trupul și sufletul de păcate și de rele. Taina Împărtășaniei reprezintă unul dintre cele mai sacre și mai importante ritualuri ale creștinismului, în special în tradiția ortodoxă și catolică. Este acel moment în care fiecare dintre credincioși gustă din Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos sub forma pâinii și a vinului, într-un act de credință și de supunere față de voia lui Dumnezeu.
Prin această taină, credinciosul se reînnoiește și se întărește în credință. Se spune că persoana care se împărtăşeşte cu Trupul şi Sângele Domnului se unește tainic cu Domnul, îşi umple sufletul cu har şi cu toate bunurile duhovniceşti pe care le aduce o asemenea unire.
Când a fost aşezată Sfânta Împărtășanie
Sfânta Împărtășanie mai este cunoscută și sub numele de Euharistie, Cuminecătură, Cina Domnului sau Frângerea pâinii. Cuvântul „Euharistie” provine din limba greacă și înseamnă „mulțumire” sau „recunoștință”. Potrivit scrierilor bisericești, Mântuitorul a spus: „Cel ce mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică și Eu îl voi învia în ziua cea de apoi”.
Creștinii trebuie să fie convinși că şi-au mărturisit toate păcatele în fața duhovnicului, că nu au ascuns păcatele de moarte la spovedanie, că şi-au făcut canonul rânduit și că sunt împăcați cu ceilalți oameni. Sfânta Taină a Împărtăşaniei a fost aşezată de Mântuitor la Cina cea de Taină din Joia Mare, atunci când, mâncând cu ucenicii Săi, a luat pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o şi le-a dat-o lor, zicând: „Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu.” Apoi, luând paharul şi mulţumind, le-a dat, zicând: „Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei 26, 26-28; Marcu 14, 22-24; Luca 22, 19-20; Ioan 6, 35; I Cor. 11, 23-25). Apoi, Domnul a adăugat: „Aceasta s-o faceţi întru Pomenirea Mea” (Luca 22, 19; I Cor. 11, 24 şi 25), aflăm de pe site-ul Mitropolia.
Când trebuie să ne împărtășim înainte de Paște
Conform tradiției bisericești, persoanele care au ținut post toate cele 40 de zile ale Postului Paștelui vor putea primi Sfânta Împărtășanie. Mulți dintre credincioși aleg să primească Sfânta Împărtășanie în ultima săptămână din Postul Paștelui, care este cunoscută și sub numele de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare. Cu toate acestea, preoții spun că cel mai bine este să ne împărtășim la fiecare Sfintei Liturghii, în Joia Mare, la Paști și la Cincizecime, mai precizează sursa citată anterior. Este foarte important de știut că, pentru a primi Sfânta Împărtășanie, creștinii trebuie mai întâi să se spovedească pentru că Spovedania este purificatoare și îi scapă de păcate. De aemenea, este bine ca aceștia să treacă prin cele două Sfinte Taine, chiar dacă au postit sau nu.
Ce reguli trebuie să respecte credincioșii
Înainte ca fiecare credincios să treacă pragul Bisericii pentru a primi taina Sfintei împărtășanii trebuie să respecte cu sfințenie o serie de reguli. Cea dintâi condiţie obligatorie pentru cel ce se împărtăşeşte este să fie ortodox adevărat şi să aibă mare credinţă în Dumnezeu, pentru că cine nu vine cu credinţă şi cu lacrimi la Sfânta Împărtăşanie, spre osândă se împărtăşeşte. Cea de-a doua condiţie este ca acesta să fie spovedit după rânduială la un duhovnic iscusit, potrivit Credință-Ortodoxă.
Nici un credincios, începând de la vârsta de şapte ani, nu se poate împărtăşi cu Prea Curatele Taine, dacă mai întâi nu s-a spovedit, dacă nu şi-a făcut canonul rânduit şi dacă nu i-a dat dezlegare duhovnicul lui. De asemenea, înainte de a primi această sfântă taină, credinciosul trebuie să recite o serie de rugăciuni pe care le poți citi aici. În același timp, o altă regulă spune că femeile trebuie să evite să se dea cu ruj pe buze.
Poți să bei apă înainte de împărtășanie
De asemenea, nu ai voie să ai relații amoroase cu șapte zile înainte de a te împărtăși, dar nici timp de trei zile după ce te-ai împărtășit. Mămicile cu bebeluși trebuie să îi țină pe aceștia cu capul culcat pe mâna dreaptă pentru ca preotul să poată duce lingurița la gura copilașului. În cazul în care bebelușul doarme în brațele mamei în timpul slujbei de Împărășanie, acesta va trebui trezit înainte să ajungă în fața preotului.
Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 7 ani se împărtășesc la 40 de zile, fără spovedanie și fără să mănânce înainte, în timp ce copiii de peste 7 ani țin post la fel ca părinții, se spovedesc mai întâi, iar apoi se împărtășesc.
Mai mult, Sfânta Împărtășanie se face doar pe stomacul gol, fără ca persoana respectivă să fi consumat alimente sau să bea apă înainte de Împărtășanie. Este important ca, după Sfânta Împărtășanie, să ai mare grijă la ce mănânci și ce bei pentru a nu pierde „Trupul și Sângele Domnului”.
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post, însă pentru cei care nu prezintă nici o boală este recomandat să țină post măcar 2-3 zile. În acest fel, aceștia se vor curăța de toate păcatele înainte de a primi Trupul și Sângele Domnului.Partea superioară a formularului
Rugăciune de spus înainte de Sfânta Împărtășanie
Această rugăciune se rostește obligatoriu înainte de Sfânta Împărtășanie pentru că aceasta îl pregătește pe creștin pentru a primi Trupul și Sângele Domnului, notează Doxologia.ro.
„Cred, Doamne, și mărturisesc că Tu ești cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit în lume să mântuiești pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu. Încă cred că acesta este însuși Preacurat Trupul Tău și acesta este însuși Scump Sângele Tău. Deci, mă rog Ție: Miluiește-mă și-mi iartă greșelile mele cele de voie și cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu fapta, cele cu știință și cu neștiință, și mă învrednicește, fără de osândă să mă împărtășesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea păcatelor și spre viața de veci. Amin.
Mergând să te împărtășești, să zici în taină, aceste stihuri ale lui Metafrast:
Iată, mă apropii de sfânta împărtășire.
Și împărtășindu-mă, Doamne, să nu mă arzi;
Că Tu ești foc și arzi pe cei nevrednici,
Ci curățește-mă de toată întinarea.
Apoi, rostești: „Cinei Tale celei de taină, astăzi, Fiule al lui Dumnezeu, părtaş primeşte-mă: că nu voi spune duşmanilor tăi taina Ta, nici sărutare îţi voi da, ca Iuda; ci ca tâlharul mărturisesc Ţie: pomeneşte-mă, Doamne, întru împărăţia Ta. Nu spre judecată sau spre osândă să-mi fie împărtăşirea sfintelor Tale Taine, Doamne, ci spre vindecarea sufletului şi a trupului meu. Amin.
Mulțumim Ție, Stăpâne, Iubitorule de oameni, Dătătorule de bine al sufletelor noastre, că și în ziua de acum ne-ai învrednicit pe noi de cereștile și nemuritoarele Tale Taine. Îndreptează calea noastră, întărește-ne pe noi, pe toți, întru frica Ta; păzește viața noastră, întărește pașii noștri, pentru rugăciunile și mijlocirile măritei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria și pentru ale tuturor sfinților Tăi. Amin”.
Vezi şi mesaje de Paște 2024, cele mai frumoase urări și felicitări pentru cei dragi!
Nic0lae • 28.04.2024, 09:54
Māsura prostiei si fātārniciei totale este datā de faptul cā toti ticālosii pācātosi care mint , furā, omoarā,însealā, vor sā ajungā în rai! Popimea trāieste regeste din traficul de indulgente, fiind complici la toate fārādelegile celor pe care îi asigurā cā pentru o spagā duhovniceascā vor fi achitati de justitia cereascā !
Ceciliu • 26.04.2024, 20:47
Suntem în evul mediu? Am trimis oameni în spațiu,avem robotul Da Vinci care operează de oriunde și se mai crede in povesti?