placute ale zilelor petrecute in Turcia. Alesii romani s-au pregatit bine pentru perioada care va urma, atat din punct de vedere legislativ cat si politic. in vizita la o facultate privata si la o scoala tot privata din Istanbul deputatii au aflat amanunte despre sistemul turc de invatamant, in caz ca vor sa modifice din nou legea romaneasca. Apoi, in vizita de sambata de la Patriarhie, deputatii au primit binecuvantarea Patriarhului Bartolomeu, fiind aproape siguri ca asta, alaturi de lumanarile aprinse ii vor ajuta sa obtina un nou mandat. Fundatia Lumina a organizat un program care sa imbine placutul cu utilul, deputatii fiind invitati sa viziteze si unele dintre renumitele puncte turistice ale Istanbulului. S-a inceput cu vizita la Palatul Dolmabahce, unde a locuit sultanul. Evident, au fost vazute toate camerele deschise publicului, inclusiv celebrele spatii ale Haremului.
intr-una din sali trona un pat imens cu baldachin, in care, s-au gandit deputatii, ar fi putut sa se odihneasca si proaspat botezatul „baskan” (sef), adica Anghel Stanciu, presedintele comisiei de invatamant. insa baskanul avea alte planuri, numai la odihna nu-i statea capul: avand in vedere ca Palatul e chiar pe malul Bosforului, Stanciu s-a gandit ca sultanul ii potolea repede pe ministrii recalcitranti aruncandu-i in Bosfor. „Cine nu facea ce trebuie, baldabac in Bosfor”, s-a gandit Stanciu, de unde i-a venit ideea sa practice si la comisie o metoda similara: cine nu e cuminte, baldabac, in Dambovita. Dupa Palat a urmat turul Cornului de Aur cu vaporul, unde vedeta a fost tot Stanciu. Pentru ca vasul se legana, colegii l-au rugat pe seful lor sa nu mai zgaltaie vaporul (aluzie la greutatea de doar 130 de kilograme a presedintelui comisiei). Bazarul la care s-a mers sambata a fost o grea incercare pentru cei mai multi. Obisnuiti sa negocieze in politica, deputatii au fost depasiti de modul turcesc de a face cumparaturi (prin negociere la sange cu comerciantii), asa ca s-au trezit cu lucruri pe care nu prea le doreau, doar din cauza ca vanzatorii erau foarte insistenti. A patit-o Mihai Baciu, care se intoarce in Romania cu sosete pentru trei ierni. „Atata s-a tinut scai de mine, ca am cumparat”, a povestit el apoi razand la hotel. in rest s-au cumparat deja clasicele haine de piele, bijuterii ori suveniruri (ibrice, narghilele ori recipiente pentru condimente).
Comisia de invatamant a mai vizitat si Manastirea Sfanta Sofia, devenita muzeu, unde exista o piatra a dorintelor (sigur toata lumea vrea sa creada in minuni si atunci va fi coada la piatra respectiva), apoi Moscheea Albastra, dar si bazarul egiptean, unde se vand condimente, cafea si ceai. Zilele petrecute la Istanbul au insemnat un progres cultural si pentru ca alesii nostri si-au perfectionat cunostintele de limba turca.