Responsabilii cu deratizarea spun că activitatea lor a reînceput abia în noiembrie 2017, după 2 ani de pauză. În blocul cu pricina au fost puse capcane otrăvitoare în noiembrie, iar marți a fost făcută din nou deratizarea, pentru că locul șobolanilor dispăruți a fost luat de șobolanii migratori.
Sesizarea a fost făcută de o persoană din blocul de pe Bulevardul Ferdinand, disperată de invazia de șobolani. Din cele trei scări ale blocului, doar una este năpădită de rozătoare. “Au mai dispărut anul trecut. Erau așa mulți încât, la un moment dat, când deschideam lada de gunoi de la ghenă, îmi săreau pe umăr, iar de pe umăr făceau un salt și dispăreau prin găuri. Într-un timp, dispăruseră. Acum, aud că au apărut din nou”, ne-a spus femeia de serviciu a blocului.
Administratorul imobilului este de părere că și locatarii greșesc atunci când dau porumbeilor grâu pe terasa blocului, situată la etajul 1. Unii locatari improvizează în apartamente pereți falși cu rigips, locuri care în scurt timp devin adevărate ”dormitoare” pentru șobolani.
Serviciul de deratizare a funcționat neîntrerupt în București, timp de peste 10 ani, până în decembrie 2015, când contractul dintre Primăria Capitalei și firma prestatoare a expirat. Din acel moment, nu s-a mai făcut deratizare și dezinsecție în capitala României. Bucureștiul a devenit raiul șobolanilor și al țânțarilor.
Operatorii au interdicție să deratizeze anumite spații
Licitația pentru deratizare a fost câștigată de o firmă, dar noua administrație de după alegerile din 2016 a refuzat să lase această firmă să lucreze. A urmat un proces câștigat de firmă și, abia în noiembrie 2017, s-a reluat deratizarea. În acel moment se aprecia că în București sunt aproximativ 12 milioane de șobolani.
“Noi am fost în noiembrie cu deratizarea în acest bloc. Din păcate, conform caietului de sarcini, nu putem interveni în toate spațiile deodată, rămân locuri netratate, pentru care am primit interdicție de a opera, nu știu de ce. Iar șobolanii din alte zone au migrat în locurile pe care noi tocmai le-am golit. Acesta este motivul pentru care nu putem avea eficiența pe care ne-o dorim”, ne-a explicat Laurențiu Topală, responsabil cu deratizarea în sectorul 2.
Alexandru Badea, directorul general al firmei Coral Impex, care se ocupă de deratizare, spune că Primăria Capitalei nu ar fi trebuit să impună operatorului un anumit plan de acțiune. ”Nu pot fi responsabilizat pe o metodologie care nu îmi aparține”, ne-a spus Alexandru Badea.
Citește și:
REPORTAJ/Cum a cinstit un ploieștean memoria nevestei care-l înșela. I-a ridicat cel mai original monument: ”Astfel este viața”/VIDEO