Dacă un programator de 50 de ani aplică pentru un post cu contracandidați de 20 sau 30 de ani, câte companii îi angajează? Există o serie de mituri în domeniu, dar există și o serie de adevăruri dureroase, continută site-ul citat.
Este șocant să vezi că în anumite cazuri programatori de 40 sau chiar 35 de ani sunt considerați „bătrâni‟.
La 40 de ani ca la 60?
În 2019, Stack Overflow a sondat 66.329 de dezvoltatori profesioniști din întreaga lume.
Graficul arată următoarea distribuție de vârstă:
- 17,8% au între 20 și 24 de ani
- 30,8% au între 25 și 29 de ani
- 21,9% sunt în grupa 30-34 de ani
- 13,3% au între 35 și 39 de ani
După această vârstă, procentele scad rapid. În grupa de vârstă 40-44 de ani se încadrează 6,9%, între 45-49 de ani se regăsesc 3,7%.
Peste vârsta de 50 de ani sunt în total doar 4,3%.
Sub 35 de ani sunt 71,7%, iar 85% au sub 40 de ani. Publicația spune că acest lucru este „neobișnuit‟ comparativ cu alte profesii din lume.
Sondajul a mai găsit că, din 50.705 de răspunsuri, vârsta medie a programatorilor este de aproape 33 de ani în Statele Unite și Australia și aproape 26 în India.
Potrivit unui studiu realizat de către profesori de la Universitatea Tehnică din Eindhoven (Olanda) și Universitatea din Adelaide (Australia), numărul programatorilor cu vârste între 55 și 64 de ani a crescut în SUA de la 87.000 (8,3%) în 2011 la 195.000 (10,7%) în 2019. Astfel, concentrarea în SUA este mai mare decât în cele mai multe alte țări.
Asia produce mulți programatori
Dar noile date arată o serie de schimbări. Potrivit studiilor furnizate de către compania de consultanță Evans, în acest moment există 24 de milioane de dezvoltatori software la nivel global. Dar numărul acestora va crește cu 20%, până la aproape 30 de milioane în anul 2024.
Cu aproape 4,4 milioane de programatori, Statele Unite sunt lider global, dar India este așteptată să o depășească în anul 2024.
Asia generează tot mai mulți programatori, astfel că este de așteptat ca vârsta medie a acestora să scadă.
De ce vedem mai puțini programatori în vârstă
Publicația face și o analiză a cauzelor pentru care sunt puțini programatorii mai bătrâni.
- Au așteptări salariale mai mari. Fiecare companie calculează fezabilitatea financiară, iar acestea descoperă că nu este rentabil să menții mulți programatori în vârstă cu salarii mari.
- Își schimbă locul de muncă. Mulți programatori găsesc moduri noi de a face bani fără a scrie coduri-sursă.
- Învățarea continuă. Tehnologia și limbajele de programare progresează și se schimbă continuu. Ca atare, programatorii în vârstă trebuie să țină pasul cu cei tineri. Aceștia din urmă pot însă învăța mai ușor.
- Mediul de lucru. Mulți programatori în vârstă se văd înconjurați de tineri la muncă, dar nu se pot conecta cu aceștia din cauza diferențelor dintre generații. Drept rezultat, se simt singuri.
De asemenea, startup-urile, adică firmele aflate la început de drum, promovează la rândul lor acest model cu tineri.
Mai exact, startup-urile caută tineri atunci când e vorba de dezvoltarea rapidă a unui produs.
Abia când se ajunge în stadii avansate cu produsele, iar firma se maturizează e nevoie de programatori cu experiență și viziune, care să realizeze o fundație solidă pentru produse.
Cum să reziști ca programator în vârstă
Site-ul în cauză oferă și o serie de sfaturi pentru programatorii în vârstă, bazate pe postările unor dezvoltatori de peste 50 de ani de pe Quora, un site de întrebări și răspunsuri.
Unul dintre sfaturi este necesitatea unei mentalități tinere. Trebuie să fii curios și să vrei să afli lucruri noi.
Un alt sfat este „să nu porți bagaj tehnologic‟, adică să fii fixist cu idei vechi de zeci de ani. Anumiți recrutori pun o bilă neagră atunci când programatorii cu mulți ani de experiență știu doar un singur limbaj de programare.
Ce se poate întâmpla
În final, articolul menționează și ce pot face programatorii trecuți de prima tinerețe:
- management
- consultant
- freelancer
- expert într-un domeniu specializat
- pensionare anticipată
- înființarea unei firme
- rămânerea ca programator în industrie.
De ce o companie ar angaja un programator cu aptitudini învechite pentru un salariu anual de 150.000 de dolari pe an?
Cei de la BetterProgramming dau exemplul lui Sridhar Vembu, directorul executiv al companiei software Zoho. Acesta a făcut un experiment și a angajat tineri de 17 ani imediat după liceu. Vembu a descoperit că după doi ani, performanța acestora era similară cu cea a programatorilor cu facultate.