În urmă cu 73 de ani, mamă sa, o basarabeancă refugiată din cauza invaziei sovietice, a decis să-i pună numele locurilor pe care a fost nevoită să le părăsească.
De fiecare dată când trupele sovietice au trecut Nistrul, în 1940 și mai ales în 1944, mulți români au decis să își părăsească gospodării, rude și prieteni, de teama deportărilor. Și-au găsit refugiu în diferite zone ale României.
În vara lui 1944, Evdochia Popă a lăsat totul în satul sau de lângă Cetatea Albă și s-a refugiat în județul Trei Scaune, actual Covasna. S-a oprit la Sita Buzăului, acolo unde soțul său, Grigore, primise deja o repartiție ca învățător. În luna septembrie, basarabeanca a născut o fetiță, pe care a decis să o numească Basarabia.
Evdochia Popa i-a pus fetiței și prenumele de Florentina, după fiica unei învățătoare din sat, însă toată viață i-a spus Bia, un diminutiv al numelui pe care nu voia să îl uite. În perioada comunistă, în acte, în loc de Basarabia era trecută doar inițiala acestui nume. Consătenii și chiar Florentina au aflat târziu de unde vine apelativul Bia. Unii nu știu nici azi de numele special al doamnei Russu.
Basarabia s-a căsătorit cu fiul preotului care a botezat-o. Timp de peste 50 de ani a fost învățătoare la școlile din comună Sită Buzăului. Mama ei a reușit să-și revadă de câteva ori locul natal, chiar și înainte de 1989. Localitatea Satu Nou de lângă Cetatea Albă face acum parte din Ucraina. În vizitele ei, a descoperit că oamenii de acolo s-au schimbat.
Doamna Basarabia nu a reușit să meargă niciodată în satul în care s-a născut mama ei. Însă, mulți oameni din acea zonă s-au refugiat în 1944 în Banat. Pe aceștia i-a vizitat în mai multe rânduri și spune că, de fiecare dată, întâlnirile cu ei i-au dat o energie aparte, facând-o să se simtă mândră de originea ei basarabeana.
Sursa video: Știrile TVR
CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/Horia Moculescu a fost îndrăgostit de Marina Voica. I-a mărturisit după 60 de ani!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro