Doi bucuresteni cu imaginatie fac din doze goale de suc si bere mese, tejghele, scaune si corpuri de iluminat. Pentru a demonstra ca din banalele doze se poate construi aproape orice, acestia au facut un robotel ce poate imita miscarile complexe ale corpului uman. Cu el au participat si la Salonul International de Inventica „Eureka 2001”, belgienii fiind atat de impresionati, incat au decis sa colaboreze cu cei doi romani pentru a scoate pe piata un joc asemanator celui de tip „Lego”. Componentele sunt dozele si niste piese de plastic adaptabile, iar modelul este imaginat de cumparator dupa bunul plac.
Banalele doze de bere si suc goale sunt o sursa continua de inspiratie pentru doi bucuresteni. Silviu Ristea (48 ani), inventator, si Catalin Aurelian Negreanu (26 ani), student la Facultatea de Teologie din Pitesti, spun ca dozele de aluminiu ce le aruncam noi la gunoi sunt o sursa neexploatata ca material de constructie. Din acestea, oricine, cu putina imaginatie, isi poate construi variante nelimitate de mic mobilier, robotei sau alte forme articulare. Aceasta este ideea simpla a unui joc nou, practic, ce i-a fermecat pe belgieni.
Pentru a construi o masa de televizor sau un scaun de copii, din doze de aluminiu, nu trebuie decat sa punem mana pe dispozitivele de taiat doze si pe tijele de plastic produse de cei doi, folosite pentru a penetra dozele precum o ata margelele. In acest fel, dozele vor sta prinse unele de altele in ce pozitie vrem noi.
Silviu Ristea ne-a spus ca le-a venit ideea de a utiliza cutiile de aluminiu goale dupa ce au descoperit ca o singura doza suporta, fara sa se striveasca, in plan vertical, o presiune de 79 de kilograme. „Prin mijlocul acestora trec tije fileta-
te, care se strang cu ajutorul piulitelor. Imbinarile mobile se fac si mai usor, din doua funduri de cutie”, ne-a marturisit acesta. Ideea de a folosi dozele goale de suc sau bere pentru a construi mobilier a fost pusa rapid in practica, ei avand in case mese din aceste produse.
„Intreprinzatorii ce ne-au vazut la „Eureka” au fost interesati, deoarece producatorii vor sa aiba in casa cumparatorilor o reclama perena. Impreuna cu partenerii belgieni vom scoate kitul pe piata sub forma unui joc. Fiecare cumparator va putea sa construiasca ce vrea, pentru ca doze sunt cu nemiluita”, a adaugat Negreanu.
„La un joc de tip „Lego” cumperi un numar limitat de piese. Doze sunt cu miile, iar datorita sistemului de imbinare, demontabil, se pot asambla si reasambla in nenumarate forme. Copiii ar putea folosi acest kit ca material didactic in cadru organizat, oferit de scoala, in orele de Tehnologie. Pot face din doze animale, robotei, scaune sau casute. Acest fapt le va da o mai mare incredere in propriile forte, ceea ce este extrem de benefic pentru psihicul viitorului adult.
Producatorii de bere si suc ne-au informat ca sunt interesati sa investeasca, deoarece aceasta idee stimuleaza oamenii sa cumpere produsele. Vicepresedintele Salonului de Inventica „Eureka”, Georges Aselberg, ne-a simpatizat si a prezentat el insusi robotelul in fata camerelor de luat vederi, pentru ca eu nu stiu franceza. Acum nu asteptam decat sa iesim pe piata cat mai curand”, ne-a mai spus Ristea.
Negreanu spune ca ar dori ca, in viitor, in Romania, cand oamenii vor cumpara un anumit numar de doze de bauturi, ei sa primeasca drept bonus kitul jocului, compus din tije, piulite si instalatia de taiat dozele. Astfel, oricine isi va putea face o masa noua in sufragerie, doar consumand suc sau bere. In acest fel, spun cei doi optimisti incurabili, ritmul de taiere a padurilor s-ar reduce simtitor.
„La standul lor de la Salonul de Inventica a fost tot timpul plin. Pot spune ca a fost cea mai practica inventie trasnita de la Salon”, ne-a declarat Constantin Ranea, director general in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii. „Unii straini au inventat prelungitoare pentru carucioarele utilizate la supermarketuri, ca sa incapa mai multa marfa, dar n-au avut succes. Un rus a venit cu o umbrela simpla, al carei maner era legat de brau, iar tija era prinsa de cap cu o curea, ca sa poti avea maini libere, dar o asemenea inventie nu poate avea un impact economic semnificativ. In schimb, cred ca cei cu robotul ar trebui incurajati”, ne-a mai spus acesta.