Întrebat în legătură cu sistemul medical de urgenţă şi cu menţinerea lui Raed Arafat în sistem, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat: „Acesta este un subiect care trebuie tratat cu mult mai multă responsabilitate şi cu mult mai puţină imagine. Serviciul de Ambulanţă are mari probleme din cauza unui personal insuficient şi din cauza unor dotări insuficiente. Trebuie găsită relaţia corectă şi funcţională de lucru între Serviciul de Ambulanţă şi SMURD”.
Potrivit lui Dragnea, este foarte important ca sistemul, care trebuie să funcţioneze integrat, să devină eficient”, și a adăugat că abia după acest moment se poate discuta despre persoane.
Reacția lui Raed Arafat a venit pe Facebook. „În primul rând, nu consider că am lucrat, împreună cu colegii mei, cu mai puţină responsabilitate în dezvoltarea sistemului de urgenţă. Ştiu cum am preluat sistemul în 2007 şi văd unde suntem acum,sistemul însemnând inclusiv serviciul de ambulanţă, şi în mod cert diferenţa este una vizibilă şi pozitivă. A spune că serviciul de ambulanţă este cu probleme de personal este un adevăr care l-am spus cu toţii, însă oricât am deschis posturi încercând să completăm personalul, problema a fost ocuparea lor”, a scris Arafat pe pagina de socializare.
Secretarul de stat s-a referit și la promisiunea PSD din campania electorală privind achiziționarea a 3000 de ambulanțe, în spațiul rural, arătând că aceia care au propus o astfel de soluţie decidentilor politici nu au luat în considerare faptul că acestea implică angajări de personal şi că este necesară înlocuirea a peste 1000 de ambulanţe învechite, argumente care fac propunerea nerealizabilă.
„În primul rând, dacă vorbim de 3000 de ambulanţe în sate, deci suplimentare, înseamnă personal suplimentar, iar ca să avem în fiecare ambulanţă măcar un ambulanţier şi un asistent, înseamnă că va trebui să angajăm un număr de 30.000 persoane noi la serviciile de ambulanţă, 15.000 ambulanţieri şi 15.000 asistenţi pe considerentul că pentru fiecare post permanent trebuie 5 persoane ca să acopere şi concediile şi să asigure o activitate continuă. De unde vom angaja 15.000 asistenţi ca să deservească cele 3000 ambulanţe? Şi de unde cei 15.000 ambulanţieri? Şi cum îi instruim într-un timp atât de scurt ca să lucreze pe ambulanţe? Şi ce facem cu înlocuirea parcului actual de ambulanţe din municipii, oraşe şi sate unde avem deja staţii şi echipaje? Acest proiect ar însemna că ne vor trebui în jur 1400 de ambulanţe ca să înlocuim ce avem învechit la care să adăugăm 3000 de ambulanţe suplimentare, în total 4400 ambulanţe, la care să suplimentăm paralel personalul ambulanţei de la 12.000, cât este actualmente, la 42.000!”, afirmă Arafat, adăugând că „nu este realmente nevoie de un astfel de număr de ambulanţe în România”.