Liderul blocului politic de dreapta din Suedia, conservatorul Ulf Kristersson, șeful Partidului Moderaților, încearcă în prezent să încheie un acord cu cele trei partide care i-au susținut candidatura la alegerile de duminică, la finalul cărora aceste grupări au ieșit victorioase.
Printre aceste grupări se numără și Democrații Suedezi, partidul extremist cu rădăcini naziste, care are o poziție naționalistă și se pronunță ferm împotriva migrației.
Important pentru echilibrul noului guvern, Democrații Suedezi au devenit la alegeri a doua forță politică a țării și principalul partid al dreptei, adunând în jur de 21% din voturi, spre deosebire de cele aproximativ 19% ale Moderaților.
Principalul obstacol cu care se confruntă acum Kristersson este tocmai acela de a crea o platformă comună a dreptei și de a rezolva diferendele dintre Democrații Suedezi și alt partid al blocului de dreapta, liberalii, care ar putea încerca să reducă influența extremiștilor.
Nu va fi un lucru simplu. În 2018, după precedentele alegeri, partidele de centru-stânga au avut nevoie de mai mult de patru luni pentru a forma guvernul.
De data aceasta, se așteaptă totuși ca procesul să fie mai rapid, în parte pentru că are loc într-un moment în care țara se confruntă cu o serie de probleme și se pregătește să preia președinția rotativă de șase luni a Uniunii Europene.
„Toate aceste partide pot fi probabil de acord asupra principalelor probleme – criza energetică, aderarea la NATO, alocarea de fonduri suplimentare pentru armată, criminalitatea”, a declarat pentru Bloomberg Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru Economie Politică Internațională, cu sediul la Bruxelles.
„Dar politicile privind imigrația vor fi mult mai dificile, deoarece Democrații Suedezi ar dori mult mai multe restricții decât celelalte partide, iar politica lor privind repatrierea imigranților este complet diferită față de cea a lui Kristersson și colegii săi centriști”, a adăugat acesta.
Născut dintr-o mișcare neonazistă la sfârșitul anilor 80, partidul a intrat în parlament în 2010 cu 5,7% din voturi. Ei au obținut 17,5% în 2018. În timp, gruparea a atras alegători atât de la moderații conservatori, cât și de la social-democrați, în special din rândul bărbaților din clasa muncitoare.
De-a lungul anilor, partidul a încercat să își atenueze retorica și politicile, la fel ca alte partide naționaliste din Europa.
Ascensiunea puternică a extremiștilor vine în contextul în care Suedia se luptă să combată fenomenul criminalității violente, care își are originea în special în suburbiile segregate și locuite în mare parte de imigranți.
Schimbarea de putere în cea mai mare țară nordică are loc pe fondul temerilor legate de o recesiune, al creșterii inflației și al crizei energetice, în condițiile în care emisfera nordică se îndreaptă spre sezonul rece, iar livrările de gaze din Rusia au fost reduse drastic.
O posibilă recesiune anunță discuții dificile privind reducerile de taxe și reducerea beneficiilor sociale, unde naționaliștii se aliniază mai mult cu social-democrații decât cu partenerii lor din Partidul Moderaților, a explicat Erixon.
Democrații Suedezi au obținut un scor foarte bun în alegeri promițând să facă Suedia „din nou sigură”, prin introducerea unor pedepse mai drastice și reducerea la minimum a imigrației.
De asemenea, dreapta s-a angajat să demareze procesul de construire de noi centrale nucleare.
Deși Democrații Suedezi au obținut mai multe voturi decât Moderații lui Kristersson, acesta este totuși principalul candidat la funcția de premier, din simplul motiv că un guvern condus de liderul naționalist Jimmie Akesson ar fi respins de majoritatea parlamentară.
Partidele de dreapta nu au dezvăluit foarte multe despre discuțiile lor, dar secretarul Partidului Moderat, Gunnar Strommer, a declarat miercuri că discuțiile inițiate imediat după alegeri vor fi acum accelerate, pentru a forma „un guvern stabil cu capacitatea de a acționa”.
Moderații au anunțat anterior că Democrații Suedezi nu se vor regăsi în guvern, dar scorul obținut de aceștia la scrutinul de duminică sugerează că ei vor avea un cuvânt important de spus în modelarea politicii Executivului.
Vorbind cu reporterii în parlament joi, prim-ministra demisionară Andersson a declarat că își propune să „asigure o tranziție fără probleme”. De asemenea, ea a indicat mai explicit decât înainte că este deschisă la cooperarea cu Moderații.
„I-am spus președintelui parlamentului că, dacă Moderații se răzgândesc și vor dori să lucreze cu mine în locul Democraților Suedezi, ușa mea este deschisă pentru Ulf Kristersson”, a declarat Andersson. „Suntem pregătiți să lucrăm cu toate partidele, cu excepția Democraților Suedezi”, a întărit ea.