Bulgaria a înregistrat vineri, 10 iulie, 330 de cazuri noi de Covid-19, la doar 3.600 de teste făcute. Este cea mai mare creștere a cazurilor într-un interval de 24 de ore, de la începutul pandemiei. Cele mai multe cazuri au fost depistate în Sofia și Plovdiv.
În urma creșterii din ultimele zile, autoritățile au decis încă de ieri să impună noi restricții începând cu data de 10 iulie.
Evenimentele sportive se vor desfășura fără public, fie că e vorba de antrenamente sau concursuri.
Vor fi deschise doar barurile, cafenele sau discotecile în aer liber, cu un grad de ocupare de 50% din capacitatea lor totală și respectând distanța fizică de 1,5 metri. Nunțile, botezurile și alte sărbători cu grupuri de peste 30 de oameni sunt interzise.
Până vineri, 10 iulie, Bulgaria a înregistrat 6.672 de cazuri de coronavirus și 262 de decese, arată site-ul Worldometer.
Proteste în Serbia contra restricțiilor
Probleme sunt și în Serbia, unde autoritățile au declarat stare de urgență în mai multe orașe, precum Belgrad, Kragujevac și Novi Pazar.
Reuniunile sunt interzise, programul cafenelelor și al restaurantelor a fost scurtat, evenimentele sportive au fost interzise și măștile sunt obligatorii în transportul public și în spațiile închise.
Capitala Serbiei a fost scena unor proteste puternice în ultimele trei zile. O parte dintre acestea s-au soldat cu ciocniri între poliție și contestatarii măsurilor de restricție.
Sistemul de sănătate din Belgrad e aproape să cedeze
Ana Brnabic, premierul Serbiei
În special orașul Novi Pazar a fost afectat, presa locală, citată de BBC reclamând lipsa echipamentului medical, acuzații pe care autoritățile le-au negat.
După ce a impus unele dintre cele mai stricte restricții din Europa în luna martie, Serbia a ridicat măsurile în luna mai.
De atunci în țară au fost organizate meciuri de fotbal cu spectatori, festivaluri religioase și alegeri parlamentare în iunie. Dar numărul cazurilor a crescut substanțial de atunci.
În Australia, orașul Melbourne intră în carantină
Statul Victoria din Australia a înregistrat vineri, 10 iulie, 288 de noi cazuri de coronavirus, cea mai mare creștere înregistrată în decurs de 24 de ore în oricare dintre statele australiene de la începutul pandemiei.
Cei cinci milioane de locuitori din Melbourne, capitala statului Victoria, au intrat în a doua tură de carantină începând de joi, scrie CNN. Nu mai au voie să părăsească locuințele pentru următoarele șase săptămâni, decât ca să meargă la muncă, la cumpărături sau pentru exerciții fizice.
Magazinele și frizeriile vor rămâne deschise, dar restaurantele vor putea să facă doar livrări. Școlile se întorc la un sistem de învățare la distanță.
”Australia va reduce la jumătate numărul de cetățeni cărora li se va permite să se întoarcă acasă din străinătate în fiecare săptămână”, a spus vineri prim-ministrul australian Scott Morrison.
Luni, autoritățile australiene au anunțat că numărul celor care se întorc în țară va fi restricționat la 4.000 pe săptămână, ca urmare a creșterii cazurilor de Covid-19.
Din martie, doar cetățenii australieni și cei cu drept de rezidență permanentă au voie să intre în țară.
Australia a înregistrat 9.377 de cazuri de Covid-19 și 106 decese până la data de 10 iulie, arată site-ul Worldometer.
Hong Kong, în fața unui al treilea val
Hong Kong se confruntă cu ”al treilea val”. Prin urmare a fost luată o decizie urgentă: se închid grădinițele și școlile mai devreme.
Autoritățile din Hong Kong au anunțat vineri, 10 iulie, închiderea tuturor grădinițelor și a școlilor primare și gimnaziale, ca urmare a unui nou val de îmbolnăviri cu Covid-19, scrie The Guardian.
Vacanța școlară va începe de luni, cu aproximativ 7-10 zile mai devreme decât era plănuit. Autoritățile vor decide ulterior dacă școala se va relua din august sau din septembrie.
Orașul a înregistrat 117 noi cazuri săptămâna aceasta, 42 dintre ele fiind confirmate joi. Noul bilanț de îmbolnăviri a fost descris de autorități ca ”al treilea val”.
În total, au fost înregistrate 1.404 de cazuri de coronavirus și 7 decese până vineri, 10 iulie.
Bolivia. Cadavre lăsate pe stradă, președintele confirmat pozitiv
Președintele interimar al Boliviei, Jeanine Áñez, a anunțat joi, 9 iulie, că a fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus.
”Sunt bine, voi lucra din izolare. Împreună o vom scoate la capăt”, a scris aceasta pe pagina de Twitter.
Țara se confruntă cu un val nou de îmbolnăviri, iar spitalele din unele regiuni sunt copleșite, conform ministerului sănătății din Bolivia. În orașul Cochabamba, cadavrele zac pe stradă, iar sicriele sunt ridicate din case cu mare întârziere, scrie Associated Press.
În Bolivia, au fost înregistrate 44.113 de cazuri de Covid-19 și 1.638 de decese până pe 10 iulie, conform site-ului Worldometer.
Mai mulți lideri din America de Sud au fost confirmați cu Covid-19 săptămâna aceasta, printre care președintele Braziliei Jair Bolsonaro.
Probleme și în Israel
Și Israelul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Potrivit The Guardian, Țara Sfântă a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de la începtul pandemiei, 1.500, a confirmat Ministerul sănătății.
Premierul Benjamin Netanyahu a declarat într-o conferință de presă că decizia de a permite afacerilor, incluzând deschiderea barurilor și organizarea de evenimente în spații deschise s-ar putea să fi fost luată „prea devreme”.
Joi seară, Comisia interguvernamentală pentru problema coronavirusului a decis restricții de circulație pentru o săptămână în cartierele cu focare din toată țara.
Zilele trecute, guvernul anunțase închiderea barurilor, a sălilor de gimnastică, a cluburilor de noapte, a piscinelor și a sălilor de evenimente, potrivit Skynews. A fost limitat și numărul de oameni din restaurante sau sinagogi.
SUA înregistrează un nou record negativ
În Statele Unite, nici vorbă de o scădere a numărului de cazuri. Dimpotrivă.
SUA au înregistrat 59.880 de noi cazuri de coronavirus joi, 9 iulie. E un nou record negativ, pentru a șasea oară în zece zile, arată New York Times.
Creșterea a fost determinată de statele din vestul și din sudul țării care au trecut mai repede la măsuri de relaxare.
Cel puțin șase state au avut recorduri negative joi, printre acestea numărându-se Alabama, Idaho, Missouri, Montana, Oregon și Texas.
Florida și Tennessee s-au confruntat și cu recorduri în ceea ce privește numărul de decese înregistrate în decursul a 24 de ore, cu 120 de morți, respectiv 22.
Mai multe state au revenit în zilele trecute la unele restricții. Joi, expertul în sănătate publică Anthony Fauci a subliniat că statele afectate ar putea deocamdată să amâne orice decizie de relaxare a măsurilor restrictive, notează The Guardian.
Asta după ce, inițial, vorbise chiar o nouă carantină pentru zonele cele mai încercate, o sugestie care a atras criticile dure ale lui Donald Trump.