În aceste luni cu prețuri în creștere, guvernele au trebuit să ia măsuri pentru a reduce prețurile la energie, taxele și pentru a acorda subvenții clienților.
Prețurile la gaze și energie electrică au crescut vertiginos, deoarece Rusia a redus exporturile de gaze naturale pentru a riposta în fața sancțiunilor occidentale pentru invazia sa în Ucraina.
Cele 27 de țări ale UE au alocat colectiv 314 miliarde de euro pentru măsuri de atenuare a durerii, în timp ce Marea Britanie a alocat 178 de miliarde de euro, potrivit Bruegel, cu sediul la Bruxelles.
Germania a naționalizat importatorul de gaze, Uniper, miercuri, iar Marea Britanie a plafonat costul angro al energiei electrice și al gazului pentru întreprinderi.
Multe dintre măsuri au fost concepute pentru a fi temporare, dar Bruegel a spus că intervenția statului ar putea deveni „structurală”.
„Acest lucru nu este în mod clar sustenabil din perspectiva finanțelor publice”, a spus Simone Tagliapietra, coleg senior de la Bruegel.
„Guvernele cu mai mult spațiu fiscal vor gestiona, inevitabil, mai bine criza energetică, luându-le fața vecinilor pentru obținerea resurselor energetice limitate în lunile de iarnă”.
Germania, cea mai mare economie a UE, a făcut cele mai multe cheltuieli în blocul comunitar, alocând 100 de miliarde de euro, față de 59 de miliarde de euro în Italia sau 200 de milioane de euro în Estonia, de exemplu.
Croația, Grecia, Italia și Letonia și-au alocat mai mult de 3% din PIB pentru a face față crizei energetice.
UE a propus săptămâna trecută măsuri la nivelul întregului bloc pentru a răspunde prețurilor mari la energie, în încercarea de a suprapune diversitatea răspunsurilor naționale cu o reacție coordonată.