”În timp ce liderii statelor Grupului de la Vişegrad, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia, au depus numeroase eforturi care să ateste faptul că anumiţi producători comercializează în statele din Europa de Est alimente cu o calitate inferioară faţă de alimentele comercializate în Europa de Vest şi vor dezbate zilele viitoare această problemă cu reprezentanţii Comisiei Europene, în România acest subiect nu mai reprezintă, din păcate, o prioritate pentru Guvernul PSD”, spune Buda.
Europarlamentarul PNL mai afirmă că ”ministrul Agriculturii precum şi alţi oficiali care ar trebui să fie implicaţi în acest proces de evaluare preferă doar să anunțe că „vom face, vom drege”, sfidând în continuare și manifestând un dispreţ profund faţă de toţi cetăţenii români cărora li se interzice dreptul de a cunoaşte ce consumă şi dacă sunt sau nu cetăţeni de mâna a doua în UE”.
”Le solicit public premierului României, domnului Mihai Tudose şi ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea, să își unească eforturile cu cei din grupul de la Vișegrad în această problemă extrem de spinoasă și să facă demersurile care se impun la Comisia Europeană în vederea modificării legislației existente astfel încât să se evite astfel standardele duble de calitate. În lipsa oricăror eforturi în acest sens, actualul Guvern acceptă ca România să devină groapa de gunoi a Europei cu consecințe incomensurabile asupra vieții cetățenilor români dar și asupra industriei alimentare și a fermierilor din România care au parte de o concurență profund neloială”, mai spune Daniel Buda.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea declara la începutul lunii aprilie, pentru Libertatea, că au început controalele privind calitatea produselor alimentare venite din UE, iar concluziile vor fi prezentate într-o săptămână, de către minister.
Opoziția atrăgea atenția că de la detergenți la cosmetice, de la mâncare la băutură, estul este transformat într-un soi de piață de desfacere pentru mărfurile inferioare ale Occidentului.
”E oficial! Calitatea produselor comercializate în țările din Estul Europei este diferită față de cele din Vest, deși pe ambalaje figurează același brand și aceleași compoziții. De la detergenți la cosmetice, de la mâncare la băutură, estul este transformat într-un soi de piață de desfacere pentru mărfurile inferioare ale Occidentului. O confirmă studiile făcute în Slovacia, Cehia, Ungaria și Polonia. O confirmă, cam cu jumătate de gura, și Comisia Europeană (pentru detalii, aruncați o privire pe raportul prezentat de Cehia”, spunea liberalul Cătălin Predoiu.
Ulterior, Ministerul Agriculturii a anunțat că, în urma controalelor din magazinele româneşti, nu au fost găsite alimente din Uniunea Europeană cu ingrediente care să nu fie trecute pe etichetă.
Experţii au luat 175 de probe din marile magazine. Au verificat preparate din carne, peşte, lapte, legume, fucte, miere, paste şi piureuri de tomate.
În urma controalelor a fost descoperit un singur aliment neconform. Este vorba despre miere importată din Franța.
„S-a dovedit că a depăşit cu 50% a unui coenficient care indică nivelul de fructosă. Acest coefient este o depreciere calitativă. Era miere, numai că zahărul nu era era de cea mai bună calitate”, a spus directorul general al ANSVSA, Geronimo Brănescu.
Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.