Aici, munca pentru rodul pământului a fost înlocuită cu modelarea lemnului, din mâinile localnicilor ieșind mobilă de dormitor și de bucătărie care a ajuns în casele a mii de români.
Deși în spatele acestor piese de mobilier stau ore de muncă, localnicii fac ca totul să pară foarte ușor când vine vorba de creat. Unii ajung să facă și câte trei paturi în zilele bune. Banii scoși din această afacere sunt îndeajuns cât să pună mâncare pe masă și să ia următoarele bucăți de lemn din care să facă paturi, canapele și alte piese de mobilier.
Budești a devenit cea mai mare expoziție de mobilier în aer liber din România. Așa știu localnicii să își promoveze produsele făcute cu propriile mâini și stropite cu sudoarea propriilor frunți. Pe marginea drumului, în praful tractoarelor și al căruțelor, sunt expuse paturi cât vezi cu ochii, iar când vine ploaia acestea sunt acoperite cu prelate mari de nailon.
Nae, meseriașul la foc automat
Pe nea Nae, l-am întâlnit la propriul atelier, după ce expoziția lui ne-a atras atenția. El ne-a povestit cum stau treburile în Budești.
„Nu lucrez cu pal. Facem pe comandă și reparații. Un dormitor costă între 900 de lei și 1.200 de lei. Un colțar din ăsta de-l fac eu din lemn ajunge la 500-550 de lei. Le facem din fag, lucrăm și cu brad. Și când prind o lună bună, pot să spun că vând de vreo 2.000- 2.500 de lei. Dar având în vedere că lucrez cu toată familia din afacerea asta, și suntem 10 persoane, pot să spun că trăim modest”, ne-a spus Aurel Nae.
Patul gata făcut cu tot cu saltea clasică îl dă cu 600-650 de lei și vă dați seama ca este mult mai ieftin decât în București pentru că el îl dă la preț de producție.
Fiscul vinde casele lui Robert Negoiţă. Apartament de 3 camere cu 17 mii de euro
„Nu vindem la magazine, mergem doar la târguri și oboare din țară, prin Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, aici în zonă. La noi nu mai este concurență, este o necesitate. Și asta pentru că am învățat unii de la alții meseria”, povestește meseriașul.
Meseria brățară din… lemn
„Noi am avut o fabrică de mobilă aici, în Budești, în care am muncit încă din 1974, am făcut niște perfecționări prin Pipera și am învățat meserie. Așa am ajuns să-i învăț și pe alții, că dacă era concurență, eram bulibașă și lucram singur”, spune Nae. Aici toți muncesc ca să supraviețuiască pentru că nu mai există nimic în Budești.
Concediul este pentru cei care își permit
Dânsul a prins meseria încă de pe vremea de glorie a lui Ceaușescu. Pe atunci viața chiar era frumoasă, ne povestește el. „Puteam să plec în concediu cu toată familia și aveam și bani după ce ne întorceam. Asta când lucram la fabrica de mobilă, acum am propria afacere și încep lucrul la 4-5 dimineața, la 12 îmi aduce soția de mâncare și până seara nu mai ies din atelier. Dacă plec o zi, nu mai hrănesc familia. Nu îmi mai permit să pierd timpul. Nu am mai ieșit în concediu de vreo 30 de ani. Nici nu mai știu cum este”, ne-a spus Aurel Nae.
Alt Nae, altă mobilă, aceeași poveste
În celălalt capăt al comunei am dat de un alt Nae. Stă cu doi prieteni la o șuetă câmpenească și se apără de dogoarea soarelui la umbra unui garaj. Întorc în tandem capul de fiecare dată când trece vreo mașină, în ochi citindu-li-se speranța venirii următorului client. Un pat vândut este încă o masă caldă, este următorul pat făcut și un dram de profit.
„Facem cam 3-4 paturi pe zi, dar de vândut, dacă vindem unul pe zi. Sâmbăta și duminica dacă vindem 2-3, dar în rest nu prea. La noi vin oamenii din comună sau din satele alăturate. Noi vindem patul de 350 de lei, iar dormitoarele de tineret ajung la 700 de lei, dormezele le dăm la 350 de lei, canapelele, la 350 de lei. Avem și scaune pe care le dăm cu 25 de lei, iar masa cu 100 de lei”, ne spune Nae Nicolae.
Astea sunt prețurile standard, dar dacă vine omul, mai negociază, mai lasă la preț, ca să vândă să trăiască, după cum ne spune Nae zâmbind amar. „Spre exemplu, la un dormitor de 750 de lei, dacă vrea omul neapărat, mai negociem și-l dăm și la 550 de lei. Facem reduceri considerabile, avem și transport, mai ducem și acasă la om, dacă e nevoie”, ne-a spus Nae Nicolae.
Între timp, durata de viață a mobilei este în medie de 10 ani, iar garanția calității e cuvântul pe care ți-l dă meșterul care ți-a făcut-o.