El e pompier si ea e casnica. Doi oameni obisnuiti care, insa, au o pasiune mai putin intalnita. O pasiune venita din dragostea pentru frumos impletita cu credinta in Dumnezeu.
Amandoi sculpteaza icoane in buturugi si scoarte de copac pe care apoi le picteaza cu maiestrie. Mihaela si Viorel Aluca, din Targu Neamt, judetul Neamt, spera ca, intr-o zi, icoanele faurite de mainile lor sa aiba cautare si peste granita, acolo unde au trimis deja cateva din cele mai reusite exemplare.
La inceput, a fost doar curiozitate. Incet, incet, Mihaela si Viorel Alupei, dar si fetita lor, s-au lasat prinsi intr-un joc fascinant al culorilor asternute pe chipurile sfintilor sapati in lemn, joc din care, de trei ani, nu au mai iesit. Nu pentru ca nu ar fi putut, ci pentru ca fiecare icoana zamislita de ei a intetit si mai mult flacara pasiunii care i-a cuprins. Intre doua misiuni, pompierul cu grad de plutonier major la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt si-a facut un obicei si cutreiera padurile in cautarea celor mai bune buturugi si scoarte de copac pe care sotia sa sa aseze apoi personaje si scene biblice.
Artistii cauta clienti in Occident
Mihaela desavarseste ceea ce barbatul ei a inceput si, zile in sir, poate chiar saptamani, ciopleste imagini inchipuite doar de ea sau din acelea pe care le-a vazut in carti vechi bisericesti. “E o arta si alegerea buturugii sau a scoartei. Trebuie sa fie uscata si sa aiba o anumita dimensiune ca sa poti lucra pe ea. Noi, oricum, le uscam bine, ca sa nu crape culoarea pe lemn. Abia dupa aceea prelucrez lemnul, care trebuie taiat la o anumita inclinatie pentru ca icoana sa poata fi asezata pe ceva. Apoi, sotia mea le graveaza cu dalta si ciocanelul din lemn si le picteaza. Pana acum avem cateva sute de lucrari”, spune subofiterul.
Materialele costa si, de aceea, sotii Alupei incearca sa imbine utilul cu placutul. Adica sa mai si vanda cate ceva. Cu ajutorul prietenilor pe care ii au in Occident, ei spera ca lucrarile lor sa poata fi expuse in galerii de profil.