Astfel, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe dacă întrebările de la referendum se încadrează în limitele Constituţiei.
Propunerea legislativă, de modificare a legii referendumului, prevede că, în cadrul referendumului cu privire la probleme de interes naţional, autorităţile publice au obigativitatea informării detaliate şi complete a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referendum şi celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneţia în materie, prin campanii de informare, la nivel naţional.
Un al doilea articol introdus prevede că, înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, preşedintele României solicită Curţii Constituţionale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii, prevăzute de articolul 153, din Constituţie.
Ce spune iniţiatorul
Deputatul PSD afirmă că iniţiativa legislativă se impune, în contextul recentului punct de vedere, prin care Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită, în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni, de a beneficia de amnistie şi graţiere, încalcă principiul egalităţii, garanţie de drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umanp, valorea supremă în statul român.
Iordache menţionează că preşedintele trebuie să solicite Curţii Constituţionale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii.
„Astfel, dacă legislaţia ar fi prevăzut o asemenea obligativitate, ar fi beneficiat din punct de vedere financiar precum şi al organizării unui referendum, de o asemenea amploare, de o mult mai bună informare”, mai spune iniţiatorul.
Florin Iordache mai spune că sunt cazuri în care „aprecierea opotunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă, sau graţiere individuală, sau a altor modificări, trebuie să revină Parlamentului”.
Iniţiativa vine în urma deciziei CCR, pe noile proiecte de revizuire a Constituţiei, elaborate în urma referendumului pe Justiţie, din 26 mai.
Astfel, judecătorii CCR au stabilit că interzicerea amnistiei şi graţierii, pentru fapte de corupţie, depăşeşte limitele Constituţiei, şi nu poate fi introdusă în legea fundamentală.
Interzicerea amnistiei şi graţierii, pentru fapte de corupţie, era prima întrebare de la referendumul pe Justiţiei, declanşat de preşedintele Klaus Iohannis.