Mergi direct la conținut »
Ştiri Libertatea > Ştiri > FOTO - Așa arată noile pașapoarte! Au imagini cu Delta Dunării, Sfinxul, Arcul de Triumf și Cetatea Sucevei

FOTO – Așa arată noile pașapoarte! Au imagini cu Delta Dunării, Sfinxul, Arcul de Triumf și Cetatea Sucevei

Noile pașapoarte sunt puse în circulație începând cu această săptămână, iar elemente de siguranță le fac imposibil de falsificat, susține șeful Direcției Generale de Pașapoarte, care a prezent oficial documente de călătorie.

De Andrei Crăițoiu,

Pașapoartele au o grafică inspirată din istoria şi geografia ţării noastre.

„Fiecare pagină a noilor pașapoarte conține un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roșu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc. Cu această nouă generație de pașapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecție împotriva fraudării documentelor”, a declarat șeful Direcției Generale de Pașapoarte, Mirel Toancă.

Noile elementele de securitate le fac imposibil de falsificat, susține acesta. El precizează că modificările nu vor influența costul plătit pentru eliberarea documentului.

258 de lei este costul unui pașaport simplu-electronic, valabil 10 ani, ce se eliberează în două săptămâni de la depunerea actelor

„Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie”, a mai spus Mirel Toancă.

Astfel, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă.

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania
Recomandări

Cine este românul de 23 de ani ucis în atentatul de la Hanau. Vili se stabilise de cinci ani în Germania

 

În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru).

Automate speciale de plată în mall-uri

Locuitorii din Bucureşti și Ilfov care vor să plătească taxa pentru paşaport au la dispoziţie şase automate de plăţi ale CEC Bank, amplasate în centrele comerciale Plaza România şi Parklake, unde se află sediile Serviciilor de Paşapoarte.

Se mai pot face plăți la casieriile unităţilor CEC Bank; prin mandat poştal la orice Oficiu Poştal; on-line, în sistem internet banking, prin virament către conturile deschise de fiecare Instituţie a Prefectului; de la oricare bancă unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament către conturile deschise de fiecare Instituţie a Prefectului; în numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor la casieriile unităţilor Trezoreriei Statului şi la casieriile Instituţiilor Prefectului.

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1
Recomandări

Ce va face Andreea Berecleanu, după ce a fost înlocuită la Observatorul Antenei 1

 

Aplicație nouă pentru cetățeni

Directorul general al Direcției Generale de Pașapoarte, chestor de poliție Mirel Toancă, a dezvăluit că a fost o creată o aplicație on-line, denumită „status pașaport” pentru a vedea procesul în care se află documentul solicitat.

„Cetățenii pot să urmărească procesul de soluționare a cererii de eliberare a pașaportului simplu electronic și să poată veni să-l ridice de la ghișeu mai repede decât data comunicată la depunerea cererii în situația în care, în urma consultării aplicației, rezultă că pașaportul simplu electronic se află în ghișeu. Link-ul către aplicație este disponibil pe platforma www.epasapoarte.ro, pe site-ul oficial al instituției, www.pasapoarte.mai.gov.ro„, a spus Toancă.

Foto: HEPTA


Citește și:

VIDEO | Bolnavul de sub oraș. RADET se îndatorează cu doi euro pe secundă! Are o gaură în vistierie de 1 miliard de euro

Close
Închide
  Close