Mergi direct la conținut »
VIDEO | Bolnavul de sub oraș. RADET se îndatorează cu doi euro pe secundă! Are o gaură în vistierie de 1 miliard de euro
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO | Bolnavul de sub oraș. RADET se îndatorează cu doi euro pe secundă! Are o gaură în vistierie de 1 miliard de euro

VIDEO | Bolnavul de sub oraș. RADET se îndatorează cu doi euro pe secundă! Are o gaură în vistierie de 1 miliard de euro

Dacă ar fi un pacient, RADET ar fi în comă şi conectat la aparate. Mamutul termic, controlat de Primăria Generală a Capitalei, a ajuns la mâna naturii. Până la jumătatea anilor '90 funcţiona ceas, iar logica existenţei sale înseamna tocmai inversul zilelor noastre: apă caldă şi calorifere încinse, la preţuri minime.

De Cătălin Doscaș,

Acum, orice scădere bruscă de temperatură îi creează noi hemoragii. O minune înseamnă venirea sezonului cald şi odată cu el riscul ca instalaţiile să plesnească să fie redus la minimum.

Libertatea a prezentat ieri cifrele dezastrului.

Astăzi vă arătam de ce.

Pierderile de apă caldă şi caldură pot fi proiectate în debitul Dâmboviţei. Cât pierde RADET într-o zi, curge pe râu într-o oră.

Iar în bani înseamnă aproape 200 de mii de euro pe zi.

Dar acestea sunt datele momentului.

RADET are şi un călcâi al lui Ahile: datoriile istorice.

Un miliard de euro atârnă ca un bolovan de bugetul Regiei. Prin comparaţie, bugetul Capitalei este de 1,24 miliarde de euro pe an.

Doar în 2017 gaura în vistieria companiei s-a lărgit cu 2 euro pe secundă.

RADET este în insolvenţă din 2016. Adică în reorganizare, fapt ce presupune şi o factură lunară de 35 de mii de euro pe lună către administratorul judiciar.

Specialiştii susţin că şansele ca Regia să fie rentabilizată vreodată sunt minime.

Un alt cui în coşciugul RADET: furnizorul controlat de Primăria Capitalei nu poate accesa fonduri europene sau împrumuturi de la bănci private pentru reabilitarea sistemului de termoficare.

Însă dezastrul din subteranul Bucureştiului nu înseamnă doar bani pierduţi şi frig în case.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, un om a fost ucis pe loc de apă clocotită, iar altul a decedat la spital în urma rănilor. Ambii erau instalatori pricepuţi şi au pierit după ce au primit ordin să cârpească o conductă.

Fotografie principală: Dumitru Angelescu

Operatori imagine: George Capoianu, Cosmin Nistor

Montaj: Bogdan Pîrlea


EXCLUSIV / Dezvăluiri din interiorul RADET: „Sistemul o să mai facă victime. Acum vor ‘cădea doar oameni nevinovați”

Prin țevile ruginite ale RADET se scurg 200.000 € zilnic! Avem documentul care arată colapsul Regiei! Cum acoperă bucureștenii pierderile de 8.239 de euro pe oră

Close
Închide
  Close